My si to naše filmové zrcadlo nastavíme
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

My si to naše filmové zrcadlo nastavíme

15. 3. 2021

V příštím životě budu filmovým producentem. Jednak proto, aby za mnou dolejzaly dlouhonohé blondýny se silikonama, ale hlavně proto, abych napravil systémovou chybu v oblasti kinematografie.

Hodlám působit výhradně v žánru akčního filmu. To, co se teď v téhle branži děje, je totiž nepřijatelný diskriminační skandál! Arogantně je tu opomíjena celá jedna významná část filmového publika, a to jak v námětech a scénářích, tak i ve způsobu, jakým jsou metamorfovány v produkt, tedy v konkrétní film. Je to necitlivé, nelidské, pobuřující!

Ano, budu producentem akčních filmů pro seniory. Takových filmů, které osloví nás, dědky a báby, filmů, které nastaví skutečné zrcadlo našemu žití. Filmy, které budou každého geronta motivovat, aby večer rychle hodil zuby do skleničky, vrhl se do fotelu a s rozechvělým očekáváním rozsvítil televizní obrazovku.

Mám to dokonale promyšlený. Ve svých filmech samozřejmě zachovám zásadní principy – bude tam napětí, konflikt dobra se zlem, hrdinství i prohnanost, láska, happyend. Bude tam trestná činnost všeho druhu, rvačky, honičky, drsný kecy, prostě všechno. Snad jedinou systémovou změnou bude to, že v každém filmu bude nanejvýš jeden Asiat, protože když je jich víc, mám v tom bordel a nevím, kterej je dobrej a kterej zlej.

Posuďte sami: Proč by například okresní město v Arizoně nemohlo být terorizováno partou vozíčkářů namísto gangu nabouchanců na motorkách? Anebo proč by v Bronxu nemohla vypuknout válka dvou důchodcovských gangů o park, kam choděj krmit holuby? Proč by se třeba pár drsnejch dědků namísto do banky nevloupalo do Správy sociálního zabezpečení?

Jistěže se budou řešit taky drogy, jen moji dealeři nebudou rozdávat heroin před střední školou, nýbrž gastrogel před univerzitou třetího věku. Diváci se můžou těšit na boj penzionovaných agentů berňáku proti kmotrům pamperskové mafie, na dramatické útěky z domova důchodců, na fackovačky u regálů se zlevněným zbožím. Budou vtaženi do napínavého pátrání po ztraceném receptu na antickou koprovku, do zápolení starého šerifa s divokými kmeny přepadajícími ranče pokojných chovatelů králíků, prožijí texaský masakr lupenkovou pilkou, před jejich očima si to na férovku rozdají tvrdí zahrádkáři na trávních sekačkách. Prostě a stručně, námětů a nápadů mám nespočetně, potečou krev, slzy i nudle z nosu.

Taky už přesně vím, jaký bude můj ústřední kladný hrdina: elegantní pětašedesátník až pětasedmdesátník, jehož zkušenostmi zbrázděnou tváří občas přelétne chlapecký úsměv. Bude z něj vyzařovat skutečnost, že by klidně mohl odhodit francouzské berle a zaběhnout si třeba Jizerskou padesátku. V očích mu budou plápolat šibalské plamínky, což samozřejmě zmate nejednoho gaunera. Bude přitahovat ženy všech kategorií, zamiluje se do něj například sličná lékařka, která mu léčí hemoroidy. Bude to prostě kluk jak cumel!

Ještě mám nějaké technické otazníky. Například jakou používat scénickou hudbu. Kamarád Karel mi doporučuje dechovku, třeba v podání Slabákovy Moravanky, já si ale myslím, že vhodnější budou osvědčený sedmdesátkový fláky Yvetty Simonové a Milana Chladila. Uvidíme, vyřešíme!

Takže milí senioři neklesejte na duchu, naše cinema action bude!

 

Tomáš Polák

 

 

 

 

aktivní senioři Fejetony Tomáše Poláka společnost
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Už se těším,seniorské jak gangy vytáhnou do boje za podpory trackových holí. To bude rachot !! A zazpěvu nějaké úderné písně- třeba od Kabátů. šedivý připlešlý Pepa Vojtek by pro ně mohl nazpívat znovu třaslavým hlasem-"Když se u nás dědci poperou... " Tak jen směle do toho
Zdenka Jírová
Asi by to bylo zajímavější než dnes už opotřebované náměty drsných mladých mužů a nádherných blondýn. Také v romantických filmech by to překvapující víc, než že se krásná štíhlá kráska zamiluje do majitele panství a on si ji vezme. Co kdyby se zamiloval majitel zoologické zahrady do aktivní členky neziskové organizace pro boj proti klecovému držení slepic? To by byl nervák!
Jitka Caklová
Pěkné! Do ničeho se nehlásím, protože vím, že i bez mého přičinění si z prostřeného vyberu. A když ne, nic se neděje, nejsem závislák :-)
Jan Zelenka
Jasně, hlásím se taky jako poradce. Nepodceňujme důchodce, zúčtujeme alespoň naše celoživotní drsné zkušenosti. Všechno máme přece ještě před sebou.
Eva Mužíková
Já se nabízím jako odborný poradce přes ty králíky a slepice, budete li točit něco ze života dědků a bab na vsi.
Marie Faldynová
Jak jste v hudbě mohli zapomenout na Greenhorny, Ryvoloviny a Nedvědy? Na Portě by se mohla odehrávat detektivka "Kontraband v lahvi od rumu"
Jaroslav Kolín
Hlásím se za klapku - krásně klapu zubama. :D
Jana Šenbergerová
Pěkné!
Naděžda Špásová
Vtipné, můžu nabídnout služby kostymérky, bylo to moje první zaměstnání po škole. Jo a místo Simonové s Chladilem bych volila Janis Joplin, Beatles, Adele, OneRepublic, Imagine Dragons apod. To poslouchám já, jsem holt moderní seniorka.
Marta Novotná
Báječně napsáno :-), humoru není nikdy dost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.