Jiřina Bohdalová devadesátiletá. Jaký dárek by pro ni byl nejcennější?
Herečka Jiřina Bohdalová slaví devadesátku. FOTO: Poskytnuto TV Prima

Jiřina Bohdalová devadesátiletá. Jaký dárek by pro ni byl nejcennější?

28. 4. 2021

Nezná sebelítost. Váží si přátelství, ale pokud ji někdo zradí, nezapomene na to. Každou těžkou situaci řeší s humorem. A někdy to bylo hodně těžké, protože život jí přinesl krušné chvíle. Ale vše zvládla a teď slaví devadesátku.

Tedy, slovo slaví není na místě. Vzhledem k současné pandemické době se velká oslava konat nemůže a jejím blízkým je to líto, protože Jiřina Bohdalová bývá skvělá hostitelka. Přesněji, ráda a skvěle vaří. Nejvíce o tom ví její dcera, herečka Simona Stašová, která jejich soužití v době covidové popisuje stručně: „Každý den si voláme a máma nám každý den vyváří.“

Jejich vztah je silný a jedna o druhé mluví moc hezky. „Dcera a vnuci jsou základním zdroje mé energie. Vnuci nejsou moc rádi, když o nich mluvím, tak to respektuji. Dceři to nevadí, tak o ní mluvím ráda,“ říká Jiřina.  Na Simonu se často chodí dívat do divadla, nevynechá žádnou její generální zkoušku. Zpočátku ji však rozhodnutí stát se také herečkou trošku rozmlouvala, tedy spíše ji upozorňovala, že jde o povolání nejisté a náročné na psychiku. Ale coby žena moudrá poznala, že dcera o herectví opravdu stojí a tak poté její snahu pozorovala spíše zpovzdálí. Ostatně, sama dobře ví, že i ji herectví lákalo tak, že se kvůli němu vzdala původní profese učitelky. Také tehdy šla do nejistoty a navíc mluvíme o době, ve které to vůbec neměla jednoduché.

Narodila se 3. května 1931, tatínek byl truhlář, maminka se živila jako služebná. Zajímalo je divadlo, maminka ochotničila, otec nebyl lhostejný k tomu, co se děje ve společnosti. A v roce 1954 na to doplatil. Když si komunisté vyřizovali účty s nepohodlnými osobami, stal se součástí politického procesu a dostal v něm patnáct let vězení. Pro Jiřinu to  znamenalo, že na ni upřela pozornost Státní bezpečnost. Začínající herečka s kontakty na slavné lidi pro estébáky byla ideálním soustem. V knize Měla jsem štěstí na lidi tuto etapu svého života popisuje s tím, že ji dokonce estébáci drželi ve vazbě a vyslýchali ji. Když byl její otec ve vězení, přerušila studium DAMU, aby mohla pracovat a starat se o svou mladší sestru a matku, která z toho, co jejího muže postihlo, nakonec dostala infarkt. V té době navíc už měla dceru Simonu. Takže si zvykla žít velmi skromně a takzvaně obracet každou korunu.

Toto období pro ni znamenalo ještě jeden nepříjemný fakt. Státní bezpečnost ji vedla v záznamech jako svou agentku. Estébáci po ní chtěli, aby donášela na Jana Wericha a Miroslava Horníčka, se kterými se znala. Tvrdí, že nikdy nic takového neudělala. Po roce 1989 vedla dlouhý soudní spor jehož výsledkem bylo rozhodnutí, že byla jako spolupracovnice StB vedena neoprávněně a její jméno bylo očištěno. Kauza ji stála hodně sil a nyní se k ní již nerada vrací.

Jan Werich však v jejím životě sehrál roli i v dobrém slova smyslu. Když se vrátila na DAMU, všiml si jí v absolventském představení a nabídl jí angažmá v Divadle ABC. Bylo to pro ni významné, protože mohla dělat práci, po které toužila a zároveň živit rodinu.

Její kariéra se nejvíce rozjela, když excelovala na scéně Divadla na Vinohradech. Sehrála tam řadu rolí, od těch dramatických až po ty komediální. A právě jako mimořádně skvělá komička, která si umí dělat legraci sama ze sebe, se zapsala do duší diváků divadelních, ale i filmových a televizních. Večery, kdy v televizi byla „Bohdalka“, se staly pro několik generací typickým způsobem trávení volného času. Lidé se těšili na její scénky a glosy v Televarieté, na její role v televizních seriálech, v komediích.

„Dnes mi hodně vadí, že vulgarita je převlečená za humor,“ říká. Její filozofie je založená na tom, že opravdové umění je dostat do hry, povídky nebo skeče něco méně slušného tak, že herec či moderátor sám nevysloví vulgární slovo, ale divák si ho tam dodá sám. „Když se toto podaří, znamená to, že ten humor funguje,“ míní.

Její skvělá jízda však měla ještě jedno zpomalení. Natočila film Ucho, který komunistickým cenzorům výrazně vadil, protože otevřeně kritizoval komunistickou zvůli. Skončil v trezoru. Tím se na čas zařadila mezi herečky, které nebylo žádoucí obsazovat. Jenže její mimořádný talent a její životaschopnost nakonec zvítězily. Režiséři si ji žádali, diváci ji milovali a tak cenzoři pochopili, že bude lepší národu jejich milovanou Bohdalku nezakazovat.

Stala se jednou z nejznámějších, nejobsazovanějších a nejobdivovanějších českých hereček. Což ovšem neznamená, že by ji měli všichni rádi. Je totiž tak trochu hubatá. Říká, co si myslí a když se jí něco nelíbí, dává to najevo. „Máma není splachovací a to je dobře. Když jí někdo ublíží, ona si to pamatuje,“ podotýká její dcera Simona.

A tak se Jiřina nedávno veřejně vyjádřila i k současné pandemii, přesněji k tomu, jaký má v této době z českého národa pocit. A nebylo to nic lichotivého. „Politici nám lžou. Jenže obrazovka je potvora a z toho, jak se lidé tváří, se dá ledacos vyčíst,“ řekla. V rozhovoru s moderátorem Liborem Boučkem řekla také toto: „Lidé se neumí semknout a strašně mi to chybí. Za minulého režimu byl táta dlouho zavřený a přesně si pamatuji, kolik lidí mi pomohlo, kolik lidí mi tajně drželo palce. Byli jsme semknutí. Po roce 1989 se mnohé změnilo. Mám pocit, že jakmile jsme získali svobodu, absolutně jsme se rozdělili. Lidé se měli tak dobře, až si toho přestali vážit.“

To, že je společnost rozdělená a většina lidí myslí jen na svůj prospěch, se podle ní dostalo na povrch právě v době pandemie. A netají se tím, že ji to trápí.

Takže možná, že by nejlepším dárkem k devadesátinám této výjimečné dámy bylo, kdyby lidé zase začali držet pohromadě, politici mysleli na jejich blaho a ne jen na to, zda vyhrají volby a pandemie by se stala jen kapitolou v dějinách. Ale protože je moudrá a životem zkušená, ví, že tento dárek asi nedostane. Těch jiných však bude mít hromady.

 

 

herci kultura osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Ani nevím, jestli se to sem hodí. Ale dost tady píšeme, že je paní Bohdalová hodně na obrazovce. Ale!! Když sleduju ty všelijaké zprávy v dnešní" televizi a vidím tam dnes a denně pořád tu skupinku stejných politiků, až je mi nepříjemné je tak nazývat, musím se paní Jiřince omluvit a hluboce před ní smeknout. Za ní je totiž vidět ta práce a profesionalita, která právě těm osobám výše zmíněným chybí. Tak více paní Bohdalové a méně těch zbytečných lidí na obrazovce. Omlouvám se, ale nedalo mi to.
Eva Kopecká
Nemusí mít člověk vysloveně rád ty, kdo jsou úplně na špičce, kdo jsou uznávaní, všude vidět, hodně obsazovaní, dostávají nejvíc ocenění atd. Protože jsme každý jiný, můžeme mít klidně v oblibě takové ty méně nápadné, méně známé. Každému sedne jiný žánr, jiný typ, jiný umělec. Nicméně je třeba obdivovat a uznat, co ti hodně známí a tolikrát skloňovaní pro naši kulturu udělali. A tak jsem si včera konečně pustila vánoční dvě DVD s názvem Televarieté a brečela u něj smíchy. A dneska se dívala na Fany, onehdy na Svědkyni, o seriálu Chalupáři ani nemluvím, ten je hned na kraji police s oblíbenými filmy ... Tak všechno nejlepší, paní Bohdalová.
Soňa Prachfeldová
Paní Bohdalová je skvělá herečka, přeji jí do dalších let mnoho zdraví a životní energie.
Jan Zelenka
Paní Bohdalová je skvělá herečka, to jí nikdo nemůže upřít. Ale pořád se někam cpe. Přžed časem byly zveřejněné fotky, jak se objímá se všemi možnými prezidenty, od Antonína Novotného počínaje. Ta se uplatní v každém režimu. O jejích povahových vlastnostech je lepší pomlčet. Zkrátka, tuto osobu vůbec nemusím.
Dana Puchalská
Ať už je paní Bohdalové v televizi víc než zdrávo, je to skvělá herečka. A to jí nikdo nemůže upřít,ať se snaží sebe víc. A kdo jinak by takhle kouzelně nadaboval večerníčky jako ona ? Tak ať se jí daří dobře a oslaví své krásné životní jubileum v pohodě s elánem a hlavně ve zdraví.. :-) :-) :-) plném
Eva Mužíková
Když mi někdo na obrazovce vadí, nedívám se na něj. Paní Bohdalovou jsem ráda sledovala v pořadech s panem Dvořákem, že je to jedna z nejlepších hereček, to jí neberu. Tak hodně zdraví paní Jiřino.
Marie Doušová
Paní Bohdalové blahopřeji a přeji hlavně zdraví. Jako herečka je a byla nezapomenutelná a dokázala zahrát vše. Prostě jednička, jako herečka. Jinak jsem jí poznala ,jako velice nepříjemnou ženu v civilu./V té době řešila rozchod se svým partnerem a proto asi byla tak nepříjemná./ Svoji rodinu miluje a to je hlavní. Ke stáří se člověk mění, možná k lepšímu.
Martin Vrba
Jasně, že mám rád J. Bohdalovou a dokonce i chápu, proč je jí v televizi tolik. Je to dáno těmi uměleckými týmy, kde ti lidé spolu dělají léta a drží při sobě, protože se také přece jenom také jedná o peníze a i tam platí „Já na bráchu a brácha na mě.“ Na paní Bohdalové se mi také líbí, že to s angažovaností v politice už tak moc nepřehání a drží se jen té fráze, která už tady pár let poletuje stejně jako kdysi „Čest práci“: Dotyčný tím něco řekne a nikomu tím neublíží, nikoho si nerozhází. Že je jako společnost rozdělená a že by lidé měli spolu zase táhnout za jeden provaz. Což je směšné a doufám, že už to nenastane, to by zase musela vládnout jen jedna strana a ostatní by musely být zakázány. Když od někoho slyším, že se mu nelíbí, jak je národ rozdělený, tak nevím, zda vůbec chápe demokracii, nebo se jen snaží naivně přesvědčit ty jednoduší lidi s opačným názorem, než má on, aby se k němu přidali a opustili ten svůj názor za účelem té krásné jednoty, protože právě jen ten jeho názor je ten správný. :) To je asi stejné, jako kdyby někdo zrušil fotbalovou ligu a řekl, že každý tým dostane na sezonu pár mičud ke kopání a to bude stačit, nač čeřit poklidné vody a provokovat fandy k sprostým nadávkám na rozhodčí a na kopáče jiné pleti, že to vše vede jen k rozdělení společnosti a k násilí. :) Je to něco podobného, jako když se i tady někdo snažil v rámci dobré atmosféry na diskuzních fórech diskuzi ponížit (povýšit) na pouhé přátelské pochlebování, kdy lidé nechají každého vypovídat bez toho, aby se k jeho názoru někdo vyslovil negativně, protože taková diskuze vyvolává neklid a není tudíž dobrá. Stačilo ještě dodat, že to ubírá klidu na práci a jsme zpátky před rokem 1989. Vždyť jsem přeci chtěli, aby mohl každý vyslovit svůj názor, když to bude dělat tedy slušně – proto byla sametová revoluce. To už je jen kousek k té politické západní korektnosti, kdy je neslušné o některých věcech vůbec diskutovat, protože ty věci už byly přece dávno vydiskutovány a vyřešeny a není tedy třeba o nich dále diskutovat. To má asi zase za účel nahradit pluralitu ve společnosti zase jen tím jediným správným názorem a mělo by to vést ke konci politických stran, k nepolitické politice, kterou zastával V. Havel a dále by společnost měly v občanské společnosti vést asi nikým nejmenované elity bez politických stran – bez voleb. To už ale tady bude zase komunismus – i když se tak nebude třeba hned jmenovat. A nebo by strany ve skutečnosti plnily už jen folklorní úlohu, stejnou jako je pochod masek vesnicí na počátku zimy a jara. Což by určitě ta další revoluce pak nazvala diktaturou nevolených elit za podpory Evropských úředníků. Jo – ještě si vezmu z oslavy Jiřinky jeden humrový chlebíček, abych neurazil. :)
Jaroslava Handlová
Paní Jiřina si svoje místo na výsluní nejen vybojovala, ale dokázala se udržet v obdivuhodné kondici až do pokročilého věku. Přeji jí k významnému jubileu hodně elánu, radostí a splněných přání a především vykročení do dalších let s humorem a ve zdraví.
Jana Šenbergerová
Paní Bohdalové (které bylo vrchovatě Bohem dáno, nebo možná také ona Bohu dala vše, co mohla) přeji tolik chuti do života, aby se ve zdraví dožila sta let. Rozdávala radost, zasloužila si to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.