Operace Krasnaja igla aneb jak to asi (ne)bude
Ilustrační foto: Pixabay

Operace Krasnaja igla aneb jak to asi (ne)bude

14. 4. 2021

Je pondělí sedmého června a my se vám hlásíme z ruzyňského letiště Václava Havla, pardon, Miloše Zemana. Od časných ranních hodin zde česká delegace vyčkává na přílet speciálu z Moskvy, na jehož palubě je milion dávek vakcíny Sputnik V.

Na tento historický okamžik se Česko připravovalo několik měsíců. Po personálních rošádách na ministerstvech zdravotnictví a obrany, které se odehrály před necelými dvěma měsíci, a tak již nikdo a nic nestojí v cestě k zahájení operace, kterou hradní poradci nazvali Krásnaja igla, což ve volném překladu znamená Rudý vpich.

V odbavovací hale ruzyňského letiště je už také připraveno provizorní očkovací centrum, kde se před kamerami mělo nechat naočkovat Sputnikem ministerské trio Arenberger, Havlíček, Hamáček, ale podle našich informací včera večer členové vlády přiznali, že už všichni mají v sobě vakcínu Pfizer/Biontech. Zaskakovat tedy za ně budou dva Jaroslavové - poslanec ANO Faltýnek, v jehož černém ztraceném diáři se našel lísteček s poznámkou "Sputnik - 50 mil. pro mě" (to je zřejmě chyba, mililitry mají zkratku ml) a bývalý poslanec za ČSSD a současný poslanec za SPD Foldyna. Jak nám sám Foldyna sdělil, chce být chráněn levou (ne pravou!) vakcínou před srazem Nočních vlků, chvalně známého ruského motorkářského klubu, který už léta obdivuje.

A pozor, očekávaná chvíle je tady. Na runway ruzyňského letiště právě dosedl letoun Antonov An-124 Ruslan se vzácným nákladem. Na letištní plochu už spěchá přivítat ruský speciál prezident Miloš Zeman. Jeho zbrusu nový invalidní vozík svorně tlačí premiér Andrej Babiš s ministrem vnitra a také obrany Janem Hamáčkem. Za nimi kráčí a česko-ruskými vlaječkami mávají ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček, kancléř Vratislav Mynář a prezidentovi poradci Roman Prymula a Martin Nejedlý.

Ruslan roluje až k hradně-vládní skupině, která nadšeně mává. A už se také otevírají dveře nákladového prostoru a z útrob letounu vyjíždějí první obří přepravky s vakcínami. Už je vidíme, už se nakládají do připravených vozíků. Prezident Zeman teď gestikuluje směrem k pracovníkům letiště, aha, chce si nechat otevřít jednu z obrovských krabic, chce jako první osobně pomazlit se Sputnikem. Už se také velká krabice otevírá a zaměstnanec letiště vybaluje menší balíčky. Kamera nám teď zabírá detail zásilky, ale co to?! Vidíme teď nějaký ruch mezi členy delegace, všichni nahlížejí do velké krabice a něco tam je v nepořádku?! Poprosíme režii, aby kamera zkusila zabrat ještě větší detail. Teď opravdu nevíme, co se děje, ale ano, už to vidíme. Krabice jsou přelepeny nápisy v ruštině, a pokud čteme dobře, je tam Советское мороженое! Tak ale toto je velká nepříjemnost. Zdá se, že jsme svědky velkého nedorozumění či blamáže. Pravděpodobně došlo k omylu při nakládání zásilky v Moskvě.

Slyšíme tam nějaký křik, "vypněte kamery, ať to ty hyeny nevidí", to je zřejmě na novináře. Tak a teď už nemáme obraz, možná, že za chvíli ztratíme i...

Můj příběh
Hodnocení:
(3.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Máří, také Tě zdravím! Děkuji za pozdrav i sdílení vstřícného názoru ♥
VANDA Blaškovič
MM, AHOJ! Moc ráda Tě vidím, kde je ti holčino konec? Vrať se a napiš. Pan Vácha má bezvadné články, umí vystihnout situaci. Magdaleno, pa. Vanda
Marie Magdalena Klosová
S chutí přečetla, s chutí se zasmála. Je to povedené a sedí to! Škoda, že to není názor většiny. Někteří mají strachem vykulené oči, tak ani pořádně nevidí, co se ve skutečnosti děje. Zdravím Vás, Antoníne a při té příležitosti též zdravím Jitku, Janinku a Vandu. Ahojte Marie Magdaléna
VANDA Blaškovič
Pane Vácho, dobrý večer, co bude dalším tématem vašeho článku? Třeba vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády? A potom hlavně další řešení, která nás od Ruska snad již navždy odpoutají...nyní je na to obrovská šance. Tak očekávám váš názor. Děkuji.
Irena Mertová
Jano, ten jsem také četla - že politická satira je nekorektní ze své podstaty :-)
Jana Šenbergerová
Moc se mi líbil rozhovor s Fero Feničem ve čtvrtečním magazínu MF DNES. Zvláště jeho názor na politickou satiru.
Jitka Caklová
Paní Barboro, já Vám nemusím nic promíjet, každý zde snad vystupujeme sám za sebe a vytváříme svoji vizitku. Soukromé hospodářství bylo od narození 40 let mým domovem, od pěti let v rámci rodiny v pracovním zařazení a nikdy jsem si ani před zvířetem neodplivla. Článek vnímám jako trefnou satiru na stav dnešní společnosti. Až třeba jednou lidem dojde, že tento virus je jen zástěra na zakrytí mnohem vážnějších problémů, tak doufám a věřím, že nebude pozdě.
Jitka Caklová
09:46: Tak tomuhle říkám, pravá vizitka vysokoškolsky vzdělané "dámy". Ale nic proti, každý jsme nějaký.
Hana Nováková
Příspěvků až dost, do smíchu mi nebylo. Článek je ubohost první třídy, ostatně jako všechny vaše příspěvky. Proto takové bláboly fakt může psát jen ten, který je duchem úplně mimo všední realitu, slušně řečeno. A vám bych doporučila konzultaci s příslušným odborníkem, možná by se ještě nějaké zbytky slušnosti daly zachrnánit, i když???
Soňa Prachfeldová
Není všechno špatné, co je ruské. Zřejmě ani ten Sputnik ne. Jen ta celosvětová politika je nepřehledná, lidé se budou hádat do krve a vrcholní představitelé se budou objímat a potřásat si rukou. Až staří šaškové zmizí, noví nastoupí a vše se bude opakovat v podobné režii. A po čase se zase vynoří nějaký ten Jánošík, který bude bohatým brát a chudým dávat. Člověk a ještě k tomu politik , ještě nepochopil, že nic netrvá na věky, ani on ne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.