"Ty vole"
Foto: Zuzana Pivcová

"Ty vole"

27. 4. 2021

Je zajímavé, jak se oslovení "ty vole" stále drží. Oslovují se tak nejen mladí, ale i staří páprdové. Asi jim to zůstalo z mládí. Někdo už ani nevnímá, že to říká, a je schopný to říci i prodavači a dokonce i lékaři.

Možná to vypadá, že jsme jako národ stádo volů. Nevím, jak vy, ale já si na to oslovení nějak zvyknout nemůžu. Ještě, že se to neujalo u žen a že si neříkají na potkání "ty krávo", i když kráva je zvíře užitečnější. Prostě ženský jsou fajnovější, a i když si to třeba o dotyčné myslí, neříkají to nahlas. Docela neškodné je říci někomu, že je tele, nebo telátko,ale to se říká většinou dětem a je to docela milé, protože telátka  milá jsou. Vůl se ale používá jako slovo hanlivé, protože volové jsou zvířata celkem neužitečná a tváří se dost tupě.

Já bych ale měla inovaci. Proč si vy volové nemůžete říkat třeba ťululum?.Toto slovo zní určitě lépe, i když hanlivé je vlastně také, ale hanlivé mile.. Je to název pro hlupáčka, trdlo, popletu.

No, ale vlastně je lepší být národ hlupáčků a popletů, než volů. Nemyslíte? Ale já si myslím, že i těch ťululumů by mělo být co nejméně. Lepší je být národ chytrý a opravdu bez volů.Co říkáte volové?

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Dříve jsem někdy mrknul do zrcadla a řekl jsem si "tys tomu vytřel zrak, ty vole, když se mi něco" zvlášť "povedlo. Dnes tam mrknu a říkám" nazdar dědo" o obvykle se ještě zeptám "kdo je tady nejhezčí" a většinou vyhraju:-)
Jaroslav Kolín
Nemusí to být vždy nadávka. Pamatuji jednu nezapomenutelnou scénu: Oslavovali jsme (mimo pracoviště) čísi kulatiny a na chvíli přišel i náš tehdejší ministr, který většinu z nás znal osobně. Když odcházel, kohosi oslovil, ale jméno si spletl. V tu chvíli vynikl dnes již zesnulý kolega Pepa: "Ty vole, to není X, ale Y". Nemyslel to zle a nikdo se neurazil. BTW: Proto si u mariáše tykáme, protože, uznejte, říkat "Vy vole, co jste to vynesl?" tak nevyzní.
Hana Rypáčková
Taky jsem slyšela Ty vado , asi zkrácené Ty hovado.. Já taky říkám Tý jo.. Co to? Ale znám chlapa , co to stále říká , oslovuje tak i mne. Musím se vždy ohradit..
Soňa Prachfeldová
Ty vole Je tak vžité mezi mladými i mezi staršími že mi to ani nepřijde jako nadávka. Když jede nějaký neurvalý řidič , tak zakřičím rozhořčeně v mém autě : ty si ale vůl ! Dívky se hodně častují mezi sebou i samy k sobě to je kráva, já jsem kráva. I v tv to slyšíme. Skotu je to jedno.
Hana Řezáčová
U nás se říká i "ty vogo" ...
Dana Puchalská
Hani,je to dobou. Občas slyším výraz ,,Ty vado!,, A u přátel, kteří bydlí na jihu Čech,jsem slyšela daleko horší výrazy. To snad nejde ani napsat. Vypadalo by to jako Morseova abeceda.
Irena Mertová
U mladých jsem to už dlouho neslyšela. Jen "ty kráso". Ale když se já leknu, "tývole" ze mne občas vypadne, i horší...:-)
Eva Mužíková
Také se mi toto oslovení nelíbí, ale ono slovo se asi stalo náhražkou, není míněno jako nadávka. Když se můj syn dostane do debaty se stejně starým sousedem za plotem, tedy spíš když si chtějí vylíčit nějaký zážitek, máme po chvilce na obou zahradách celé stádo...Ale přecházím to, neopravuji ho, ani si nemyslím, že tím chce být jaksi zajímavý...I já, když něco někdy pokazím občas zvolám : " Ty vole"!! Jsou opravdu mnohem silnější výrazy, nad kterými člověk nechápavě kroutí hlavou...... Dodatek: " před chvilkou jsem telefonovala s Maruškou N., v zápalu rozmluvy, kdy mi řekla jakousi informaci jsem zvolala přesně to, o čem píši v předchozí větě... Ty vole, to snad není pravda!"
František Matoušek
Tohle oslovení asi nevymizí. Někdy i mezi odrostlejšími dívkami slyším občas slovo "krávo", a to zde uvádím jen příklad nejjemnější.
Zdenka Soukupová
Tohle oslovení je asi u některých lidí tak zažité, že si při rozhovoru ani neuvědomí, s kým mluví. Mě jeden kolega v práci (o generaci mladší), s kterým jsme si dobře rozuměli, občas řekl: ty vole, jak to vyřešíme? Dělala jsem, že jsem to přeslechla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.