Diskuse na internetu jsou plné vášní a nenávisti. Současná doba jev zvýraznila
FOTO: Pixabay

Diskuse na internetu jsou plné vášní a nenávisti. Současná doba jev zvýraznila

4. 5. 2021

Kremrobot, kremrole, covidiot, koronapanikář. V internetových diskusích se objevila řada nadávek spojených s aktuálními jevy, tedy pandemií a krizí mezi Českem a Ruskem. Vulgarity, které by v osobním kontaktu nikdy nevyřkli, používají lidé různého věku, různých profesí, různého společenského postavení.

Ty kreténská kremrole, už zavři hubu. Tuto větu nedávno napsal jednomu z diskutujících na internetu pětasedmdesátiletý vysokoškolsky vzdělaný muž. Ke cti mu budiž, že se podepsal pravým jménem. Vzhledem k tomu, že na stránky, na nichž je aktivní, chodí i jeho žena a jeho syn, dostal otázku: „To jsi opravdu psal ty?“

„Ano, psal.“

„Proboha, tati, proč jsi tak vulgární?“

„Protože mě tam ten idiot už dlouhodobě štve.“

„Řekl bys mu to do očí?“

„Ale prosím tě, vždyť je to jen na internetu, tam se to tak nebere. Ani toho chlapa neznám.“

Kremrole je jeden z výrazů, které se používají pro lidi, kteří jsou příznivci Ruska, tedy současné politiky Kremlu. Podobně se na sociálních sítích uchytil výraz kremlobot. Podle internetového slovníku Čeština 2.0, který zveřejňuje pozoruhodné novotvary, jde  o – zde je přesná citace – člověka tapetujícího internetové sítě ruskou propagandou.

Velký boom zaznamenaly především nadávky spojené s tím, jak lidé vnímají pandemii koronaviru. „Jde zejména o výrazy jako je koronaidiot nebo covidiot, kterými jsou označováni lidé, kteří se v pandemické době chovají nezodpovědně,“ říká Michaela Lišková z Ústavu pro jazyk český.

A tak si lidé v internetových diskusích a na sociálních sítích nadávají do covidiotů, koronaidiotů či koronapanikářů aniž by se znali, aniž by spolu někdy skutečně diskutovali, aniž by se pokusili si své názory vzájemně objasnit.

Internetové diskuse totiž dovedou k vášnivým, vulgárním a nenávistným projevům strhnout i lidi poměrně rozvážné a laskavé.

„Odmítám už s tebou diskutovat, jsi normální koronafobik a domahnij,“ napsal pětašedesátiletému Bedřichovi jeho  kamarád ze školy, se kterým se v poslední době stýká jen prostřednictvím sociálních sítí. „On chodil demonstrovat proti nošení roušek a tvrdí, že covid je chřipečka. Já znám několik lidí, kteří prodělali těžkou formu, soused na covid zemřel. Nesnáším to zlehčování, tak jsem mu jednou napsal, že je covidiot. On reagoval, že jsem koronafobik. Tím to urážení začalo,“ vypráví Bedřich.

A řekli byste si to do očí?

„Ne, protože už toho coronakreténa nikdy nechci vidět.“

Jenže právě pokud jde o témata, která silně rozdělují společnost, je zbytečné projevovat na internetu emoce, názory, přesvědčení. Opačná strana se totiž nikdy nenechá přesvědčit ke změně názoru, naopak ji to jen vybudí k přesvědčení, že její pravda je ta jediná pravdivá. „Společnost je rozdělená. Jedna část je trpělivá a chápe, co se děje. Druhá skupina dlouhou dobu žije v přesvědčení, že pandemie neeexistuje a smyslem všech opatření a očkování je pouze jakési ovládnutí obyvatelstva a této představy se drží, i když kolem sebe mají mrtvé. Oni tuto skutečnost prostě ignorují, tváří se, že není,“ říká evoluční biolog Jaroslav Flegr.

Martin Kavka, který sbírá novotvary a zveřejňuje je ve slovníku Čeština 2.0, říká, že nad erupcí nadávek spojenými se současnými tématy, které hýbou společností, není třeba se pohoršovat. Naopak. „Svědčí o vynalézavosti lidí, o tom, že čeština se dokáže popasovat se spoustou novinek. To je přece úžasné. A výrazy, které se týkají pandemie, stejně jednou zmizí. A bude to dobrá zpráva, protože to bude znamenat, že zmizela i pandemie. Tedy, doufejme, že to tak bude,“ řekl.

„Ty debilní kremrofile, patřilo by ti zavřít do gulagu,“ dočetl se nedávno pětasedmdesátiletý Pavel na internetové diskusi u svého příspěvku. „Napsal jsem pod článek o vyhoštění ruských diplomatů názor, že bychom neměli dělat rychlé soudy. Toť vše. Nejsem žádný příznivce Putinova režimu, jen jsem chtěl vyjádřit názor, že v diplomacii je nudná jistá zdrženlivost. A ejhle, už jsem debilní kremrofil,“ říká.

„Ty coronapanikářko, zavři se doma a nevylézej ven, krávo. Co je na tom, že chcíplo pár přestárlých dědků,“ napsal kdosi šedesátileté Heleně, která v příspěvku v internetové diskusi popsala, jak covid připravil o život několik obyvatel domova pro seniory, do něhož chodí jako dobrovolnice.

„Byla jsem z toho úplně vyšokovaná. Až jsem se rozbrečela. Jak je možné, že někdo něco takového může napsat?“ říká Helena.

Může. Ba přímo musí. Pro některé lidi je vyjádření názoru v internetové diskusi jakýmsi vyfouknutím svých pocitů, frustrace, zlosti. A současná nepřehledná doba s přemírou informací, ve kterých se ne každý dokáže orientovat,  těmto lidem vyhovuje.

Takže, až vám někdo napíše, že jste kremrole nebo koronaidiot, nezoufejte. A až budete mít neovladatelnou chuť toto někomu napsat, klidně to udělejte. Zkušení borci z internetových diskusí totiž o urážce či vulgarismu za pár minut vůbec nevědí a už píšou nějakou další.

 

 

 

chat internet psychika
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Pane Krejcar, já bych se tolik na aristokracii neodvolával jako na vzor slušného chování a mluvy. Je to zidealizovaný pohled. Bylo v ní tolik sviňáren, že o tom bylo sepsáno mnoho románů. A ono vůbec vyjadřování nemusí souviset s povahou a vlastnostmi člověka. Ukázalo se mnohokrát, že naopak ti velice „slušní“ - tedy s vybraným slovníkem stáli za akcemi, kde se se lidé z rampy třídili na ty, kteří půjdou rovnou do plynu a na ty kteří se budou muset ke smrti ještě upracovat. Toho by se nedopustil ani ten nejsprostější dlaždič – tím jsem si jist!
Krejcar Stanislav
Vulgarismy a vulgarismus je především vizitkou doby. Předkové, jež vyrůstali na sklonku Rakouska Uherska a ČSR měli jiného dohlížitele a dozorčího, nejen rodiče a rodinu. S příchodem poválečné doby budování socialismu pod vedením jedině strany KSČ se to zmněnilo. Faktem je i to, že Foglarovi Rychlé šípy a skauti a trampové, jsou vykreslováni jako vzorový slušnáci. Kolik rodičů tolerovalo u svých dětí hrubost a vulgaritu ve vyjadřování. Je zajímavé, že dnes když současná a budoucí generace je postavena na středoškolském vzdělání snadno přejímá sleng a vyjadřování právě dělnické třídy minulosti. A to dnes platí i u představitelů politických stran a hnutí, jež má kořeny právě v komunální politice !!! Postsocialistické období je právě ukázkou složitosti rodinné výchovy a rozdílu v jednotlivých společenských vrstvách společnosti. Jaký asi je rozdíl ve slovníku rodičů Kinských, Kolowratů a naopak Minářů, Sládků,Vemolů ???
Alena Tollarová
Diskuze u článků vůbec nečtu, nemá to smysl. Nejpozději za třetím příspěvkem se stejně vždycky zvrhne a často ubere úplně jiným směrem. Na netu je zkrátka skupina lidí, kteří asi nemají co dělat a rezesílají negativní energii na všechny strany.
Jaroslav Kolín
Oponenta lze v diskusi dehonestovat i nevulgárními výrazy, např. nabízením koblihy. Mně prostě vadí osobní útoky, kterých je požehnaně.
Soňa Prachfeldová
Ani netoužím znát nové sprosté výrazy, ani diskuze pod články nečtu, to se nedá. Kremrole byly u nás trubičky plněné sněhem. Starší lidé, co jsem je znala za mládí, snad ani sprostá slova nepoužívali. Zhrubl velmi náš český národ.
Milan Milan
Nestačím koukat co se tady zase rozebírá. Takže to se za "vulgarity" považuje již jakékoliv slovní spojení, které odkazuje mírnou formou na možnou názorovou konfrontaci. Já myslel, že např. kremrole není vulgární výraz a že za vulgaritu nebo nadávku obecně jsou považovány výrazy, které se jako nadávky vyvinuly historicky a byly obecně přijaty a používány ako nadávky.
Martin Vrba
V 11:05 jsem napsal: „Ono je vlastně už takovou první vlaštovkou ve sbližování lidí, že se všichni dohodli na tom, že některá slova budou považovat za sprostá a hrubá a vulgární. Na tom se shodli i ti, kteří se ale jinak nejsou ochotni shodnout už na ničem jiném.:) :)“. Nikdo na to nereagoval, tak to ještě doplním. . . . .Když opravdu platí, co řekl pruský generál a stratég Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz (1780 - 1831), že: „Válka je pouze pokračování politiky jinými prostředky“, tak proč by slušná distingovaná debata nemohla pokračovat zprvu jen drobnými ironickými poznámkami, které by pak přešly i „k ošípaným“ a posléze v celou živočišnou výrobu a pak v pořádnou hospodskou válku, která „ je pevno pripojená k tradícíám“ našeho života na vesnici a terazky i včíl k tómu intéérnétůůů. To vóbec není absůrdné. :)
Irena Mertová
Také si myslím, že někdo prostě bud slušný je - nebo není.
Jana Šenbergerová
Jsem zajedno s panem Martinem Kavkou, který sbírá novotvary a zveřejňuje je ve slovníku Čeština 2.0. Skutečný hulvát je hulvátem vždy a všude.
Hana Řezáčová
Myslím si, že nevychovaných křiklounů z internetových diskuzí je jen malá hrstečka ... Věřím, že většina lidí je normálních - chodí do práce, starají se o rodiny nebo jdou na zahrádku sázet kytičky a nemají čas ani důvod "se vypisovat" na internetu a realizovat se nadáváním jiným ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%