Nic jsem nikdy v životě neměl úplně normální, ani vstup do Pionýra
FOTO: Youtube.com

Nic jsem nikdy v životě neměl úplně normální, ani vstup do Pionýra

6. 5. 2021

Chtěl jsem být taky pionýrem. Byl jsem nominován, naučil jsem se slib doma a doktorka mi řekla, že na šátkování a slib už mohu jít, měl jsem totiž nějakou virózu.

Přijetí do Pionýra bylo slavnostní a hromadné pro několik škol v Muzeu Klementa Gottwalda (založeným krátce po Gottwaldově smrti v roce 1954 v novorenesančním bankovním paláci v Rytířské ulici v Praze, kde dnes sídlí Česká spořitelna). Moje učitelka musela vědět, že jedu také, protože si ode mne půjčovala papírovou pětikorunu na hromadnou jízdenku na tramvaj a četla ze seznamu i moje jméno. Bylo nás tam asi 200 ze všech škol v Praze, nazkoušeli jsme si pochod kolem celého sálu při hudbě a pak se jelo načisto a já dopadl blbě (jako Vlasta Burián bez medaile ve filmu Anton Špelec, ostrostřelec), šátek pro mne nebyl a nebyl jsem ani na hromadném seznamu. Bylo mi trapně, a tak při pochodu všech ošátkovaných kolem toho sálu jsem se od těch ošátkovaných oddělil a začal se slzami v očích sestupovat směrem z těch dlouhých schodů potažených červeným kobercem směrem z budovy – dál jsem jiný plán neměl – chtělo se mi hlavně někam utéct. Do toho slyším, jak si maminky povídají, on nemá šátek, a pak i naši hlavní pionýrskou vedoucí, kdo to je, to je přeci Martin z naší školy, jí někdo odpověděl, tak se za mnou rozběhla – už mi chybělo jen pár metrů z toho trapasu k východu. Martine, ty jsi přišel, ale soudružka učitelka si asi myslela, že budeš nemocen, tak jsi byl vyškrtnut ze seznamu. Nevadí, tak to uděláme ve škole zítra, do toho ale přišel nějaký voják a nějaký milicionář a ptali se, zda umím ten slib, přitakal jsem, že ano. Jo – tak to bude jinak a odvedli mne zpátky.

Pak nechali nastoupit zase všechny ty školy, milicionáře a vojáky a zase jsme všichni pochodovali kolem toho sálu, oni už s těmi šátky a já na konci jsem se od nich oddělil a podle pokynů odkráčel deset metrů k mikrofonu (ne jako poprvé k těm schodům z budovy) a pak jsem do ticha odříkal sám ten slib třesoucím se hlasem. Poprvé v životě jsem mluvil před tolika lidmi a k tomu ještě do mikrofonu, že to bylo tak hlasitě slyšet. Před chvílí jsme to měli jinak, za nás všechny to poprvé přečetla skupinová vedoucí pionýrů a my na závěr sborově jen řekli: „To slibujeme!“ Já pak dostal ruský šátek, ten byl z jiné látky, byl lehčí a měl i malinko jinou barvu, měl i „větší“ cenu (bylo jich málo) pak jsem sklidil takový potlesk, jaký jsem už bohužel nikdy v životě nesklidil a gratulovalo mi tolik lidí, co tam byli jako význační hosté z politiky a umění a byl jsem i v novinách a prý i v televizi, my ji ale doma neměli – tak nevím. Od té doby jsem se stal nejznámějším žákem naší školy. Jo – moc jsem se těšil, že budu tím pionýrem, snad mi za to nyní nesníží důchod. :)

Můj příběh
Autor: Martin Vrba
Hodnocení:
(4.6 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Skvěle vybraná fotka k článku – moc děkuji – pionýrka přesně podle mého „politického“ přesvědčení!!! :)
Martin Vrba
Pane Berka, mohl bych samozřejmě pokračovat, že já jsem už od 6. třídy poslouchal pravidelně Svobodnou Evropu a později i Hlas Ameriky, že nikdo z naší rodiny nebyl nikdy ani na chvíli v KSČ, ale toho jsem se nechtěl dopustit, psal jsem to z pohledu žáka 3. třídy, kdy jsem si ještě skoro myslel, že Pionýr je jen jiný název pro Junáka (nadsázka). A později žáka, který něco jiného slyšel ve škole a něco jiného doma. Toho Junáka - časopisu (předválečné ročníky) jsem měl asi 50 cm vysoký štos, ale pročítal jsem si to stejně, jako Pionýrské noviny a Ohníček a třeba i Zápisník, ten byl pro vojáky, také jsem četl i Obranu lidu, atd. Jen bych dodal, že jakákoli dogmatická ideologie stojí za „starou Belu“ (chci být slušný). Rudá a dnes i Modrá. Škoda, že se nemůžu ale podívat kouzelným kukátkem zpátky v čase, jak vy vystupujete z toho Pionýra, co jste uvedl tehdy za tu příčinu, to jste nám neprozradil a jak to odnesl tehdy váš otec – komunista. Možná by stačilo, kdybych vám dnes nalil sklenku a pak vám sáhnul na nos a vy pak kápnul božskou, jak to tehdy bylo po pravdě. :) To jste byl v těch letech už tak vyspělý antikomunista, nebo jen reformní komunista, nebo se vám jen nechtělo chodit na schůzky, co bylo příčinou vaší revolty? :) P. S. A kam čuráte dnes?
Jindřich Berka
Dobrý den, v důchodu doučuji čtvrtou třídu 1. stupně a vzpomínám, že jsme v jejím tehdejším věku byl hloubavý a vzpurný. Už tehdy jsem "čural proti větru". Šel jsem do školy a do kapsy jsem si zasunul pionýrský šátek. Povídám bezelstným úsměvem: "Soudružko učitelko, je pionýr povinný? Samozřejmě není, to je pro každého žáka čest. Dobře, tak já vystupuji" a vytáhnul jsem z kapsy zmuchlaný červený šátek a položil na stůl! Co následovalo? Pozvání rodičů do školy, kde jim paní ředitelka domlouvala. Otec komunista mi doma, jak se vrátil nařezal. Dnes se tomu směji. Co z toho vyplývá? Lidé buďte kritičtí a nenechejte se manipulovat. Hlavně dnes reklamami a sliby politiků. Přeji konečně hezké počasí. Váš Jindra Berka
Soňa Prachfeldová
***** /ten mobil / . Tak to bylo slavnostní vázání šátku. Také jsem se stala bez slávy pionýrkou, byla jsem na to hrdá ,nosila jsem sběr a a záviděla jsem ostatním pionýrům když dostali nějakou funkci. Já nikdy žádnou ,protože jsem nebyla z dělnické rodiny, tehdy jsem ten ústrk špatně nesla. Ještě že jsem směla říkat básničky pod jolkou .
Hana Šimková
No fajn pane Vrba, hlavně že se Vám to nakonec povedlo. Takový zážitek by poznamenal každého. Doufám, že ten šátek máte schovaný na věčné časy.
Alena Vávrová
Také se mi podrobnosti z mého ošátkování vytratily z mysli. To až naše děti jezdily na slib jisker a pionýrů až do Prahy na Vítkov. Brr, bylo to tam uvnitř strašný. A to i po letech, kdy jsem se tam v rámci návštěvy Prahy vydala, mi v těch prostorách nebylo zrovna příjemně. Ale ty děti to asi tak necítily.
Hana Řezáčová
Na "ošátkování" si pamatuji. Nebylo to tak slavnostní a ve velkém, jak píše pan Vrba, ale trochu přece - v naší škole byl velký sál ( a tam každou sobotu kino) a my třeťáci jsme to prožívali ... Jako pionýrského vedoucího jsme pak měli vojáka z nedalekých kasáren - vymýšlel pro nás různé aktivity, soutěže, hry, bavilo nás to a navíc byl moc hezký, takže zvláště holky se do Pionýra těšily :-)
Václav Soukup
Moje matka byla proamerická a otec proruský. Neustále tátu škádlila, že ten její " amík " byl velký fešák a pocházel z bohaté rodiny. Jeho loď Japonci potopili a tak jsem taky nosil šátek.
Antonín Nebuželský
Nějak mi to moje pionýrování moc v paměti nezůstalo, ale naše vesnice byla dlouhá "jako Lovosice", tak jsem se asi občas nedostavil. Čímž to všechno nijak neshazuji, byla taková doba. Ale, co si pamatuji velmi dobře, to bylo náboženství. Tedy náboženství... Sotva začala hodina, otevřely se dveře, tam pan ředitel a náš táta. No, ani jsem nezačal, už jsem skončil. Naše rodina byla odjakživa "bez vyznání". Všichni mohli, jen já ne, tak jsem to obrečel,ale nakonec jsem se smířil. Ani nevím, jak dlouho to náboženství ještě bylo.
Daniela Řeřichová
Dovedu se vžít do zklamání dítěte bez ohledu na dobové okolnosti. Byla jsem na tom podobně jako Zuzana, mému tatínkovi jako bývalému skautovi se Pionýr nelíbil. Dovolil mi tam vstoupit až na druhém stupni, když jsme neošátkovaní zůstali ve třída dva - já jedničkářka a propadák Dvořák. Dlouho jsem si potom dopisovala s jedním zajímavým klukem z tehdejšího Leningradu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.