Videoseriál: Jak si nainstalovat a používat aplikaci Můj vlak
Ilustrační foto: Ingimage

Videoseriál: Jak si nainstalovat a používat aplikaci Můj vlak

2. 6. 2021

Jste na výletě a nevíte, v kolik vám jede vlak? Nebo spěcháte a nestihnete si v pokladně koupit jízdenku? Pomůže vám aplikace Můj vlak, kterou si jednoduše stáhnete do svého chytrého mobilu.

Aplikace Můj vlak je určena pro chytré mobilní telefony nebo tablety, je vytvořena ve verzích pro mobily s Androidem i pro iPhony a je dostupná ke stažení zdarma. Hlavním cílem aplikace je komplexní informační servis pro cestu vlakem. Snadno si vyhledáte spojení, zakoupíte jízdenku a pak můžete průběžně sledovat informace o jízdě vašeho vlaku. Aplikace vás sama upozorní na výluky, mimořádnosti a opatření s nimi souvisejícími. Dozvíte se také nástupiště a kolej, odkud odjíždí váš vlak. Aplikace vás upozorní i na blížící se přestup nebo nově vzniklou mimořádnost, která ovlivní jízdu vašeho vlaku.

Základní funkce aplikace:

Spojení – slouží pro vyhledání spojení, zjištění kompletních informací o spojení a k přímému nákupu jízdenky

Vlak – snadno zjistíte kompletní informace o vlaku a průběžné informace o jeho jízdě

Stanice – kompletní přehled informací o zvolené stanici, včetně aktuálních odjezdových tabulí (přehled odjezdů vlaků včetně informací o jejich případném zpoždění, nástupišti a koleji)

Jízdenky – správce zakoupených jízdenek pro jejich snadné zobrazení průvodčímu při kontrole ve vlaku a pro rychlé opakování nákupu již jednou zakoupených jízdenek

Mobilní aplikace Můj vlak, kterou provozují České dráhy, se po poslední aktualizaci naučila kupovat také SMS jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Jízdenky na MHD lze získat v nově vytvořené sekci eshop zatím pro tato města: Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Cheb, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Sokolov, Tábor, Ústí nad Labem, Zlín a Otrokovice.

Jak si naistalovat a správně používat mobilní aplikaci Můj vlak? To vám názorně předvede studentka Anička v dalším díle našeho videoseriálu.

 

 

Předchozí díly

Jak vložit slevové karty do chytrého telefonu pomocí aplikace Stocard?

 

Jak využít QR čtečky ve svém telefonu:

 

Jak si poradit s nastavením moderního telefonu:

 

Jak si užívat internet v chytrém telefonu:

 

 Jak si pořídit WhatsApp do telefonu a sdílet zážitky:

 

Jak získat a používat aplikaci Záchranka:

 

cestování internet Videoseriál: Chytrý mobil
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Musím oponovat panu Kolínovi, neboť jsem trochu v obraze. IDOS nemívá aktualizované informace. MOhla bych vyprávět, jak přilítnou lidi a řvou, že si koupili jízdenku na vlak, který nejede a následně se zjistí, že je to přes IDOS a to nemluvím o výlukách!
Vladislava Dejmková
Tuto aplikaci mám a použivám hlavně když chci zjistit připadné aktuální zpoždění vlaku. Vyhledaní spojení a nakup jízdenky dělám spíš přes IDOs, zdá se mi to tam jednodušší. Ale všechny aplikace se vyvíjejí, možná se v době, kdy se moc necestovalo leccos změnilo.
Jaroslav Kolín
Něco podobného, ale chytřejšího mám v PC (IDOS), kombinuje vlaky + autobusy vč. mezinárodních linek a MHD v krajských městech a má možnost koupit si předem jízdenku. Na plánování cesty je to, myslím, výhodnější. V chytrém telefonu by se to hodilo v případě, že by bylo třeba improvizovat, ale improvizace není můj oblíbený styl.
Helena Štěpánková
Děkuji za návod, mám nahráno v mobilu a už se těším na první výlet vlakem.
Jana Vargová
Velmi dobrá aplikace, používám ji již několik let, jízdenky včetně místenky zdarma na vybrané sedadlo platím z kreditu a z pohodlí domova, nebo odkudkoliv. Při vrácení jízdenky jsou peníze ihned převedeny do kreditu. Potvrzuji informace o zvoleném spoji včetně ev. zpoždění. Doporučení: číslo jízdenky si zapsat na papír pro případ vybití mobilu.
Antonín Nebuželský
Ještě chci upozornit kolegy turisty, spíš turistiky, které vidím častěji,pokud by jeli na výlet z Ústí do Chlumce MHD, že si na poslední dvě stanice musí koupit jízdenku. Revizora neukecáš"". Tak pozor!!
Antonín Nebuželský
Děkuji za návod. Aplikaci mám už dlouho, používám hlavně na zjištění spojení. Jízdenky jsem si zatím nekupoval. A tu MHD jsem nevěděl, to se bude hodit. I když pro důchodce nad sedmdesát je to většinou zdarma. I když výjimka potvrzuje pravidlo, viz Ústí nad Labem, kdo to zná. Ale to je už něco jiného.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.