Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují řadu antioxidantů. Tak si z nich udělejme koláč nebo nepečený dort
Ilustrační foto: Pixabay

Jahody jsou nejen chutné, ale i zdravé, obsahují řadu antioxidantů. Tak si z nich udělejme koláč nebo nepečený dort

12. 6. 2021

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminů C, B, E a organických kyselin, které působí v prevenci nádorových chorob. Obsahují lehce stravitelnou vlákninu.

Z minerálních látek je v jahodách draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.  Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podle informací z Wikipedie podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
 
Je doba jahod. Můžeme je jíst jen tak, čerstvě natrhané, nebo si je připravit do poháru se šlehačkou, anebo z nich upéct koláč či dort. Tady je několik receptů, které připravily naše čtenářky.

 

Alena Tollarová: Jahodový koláč z drobenky

uvodni-1-1.jpg

                                                                                                                       FOTO: Alena Tollarová

Tento  recept ke mně přišel přes kamarádku bůh ví odkud. Zabydlel se u nás a já se ráda o tu dobrotu s vámi rozdělím.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půlka másla, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, jahody (nebo jiné ovoce)

Postup:
Z mouky, cukru a másla si v míse uděláme drobenku. Odebereme 1 hrnek a do zbytku vmícháme vejce, mléko a prášek do pečiva. Těsto vlijeme na menší plech s vyšším okrajem, poklademe jahodami a posypeme drobenkou z hrnečku. Pečeme necelou půlhodinku na 180 stupňů.

Než se rozkoukáte, zbude vám v kuchyni jenom vůně a špinavé nádobí. To mi můžete věřit.

 

Miluše Hasenohrlová: Tvarohový moučník s jahodami

jah-3_201506011906543.jpg

                                                                                                            FOTO: Miluše Hasenohrlová

Ingredience:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
2 lžičky prdopeče
150 g másla nebo hery
2 malá vejce

Náplň:
500 g tvarohu
150 g moučk.cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
500 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
50 g rozpuštěného másla

Postup:
Těsto uděláme tradičním způsobem, tedy ručně. Je krásně vláčné. Na menší plech se rozprostře, musíme zvýšit okraje, aby náplň nevytekla. Na něj poklademe nakrájené jahody, ale lze použít i jiné ovoce. Ingredience pro náplň smícháme dohromady a nalijeme na ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů C asi tak 40 minut. Protože jsem to dělala poprvé, tak jsem náplň udělala z poloviční dávky, ale příště to bude z celé.

 

Jiřina Kučerová: Nepečený jahodový dort, který zvládne každá kuchařka

dort-201207271659202.jpg

                                                                                                                FOTO: Jiřina Kučerová

Pokud se blíží nějaká vaše rodinná oslava, zkuste hostům přichystat chutný dort z čerstvých jahod. Jak na to?

Co budete potřebovat:

1 balíček dětských piškotů
3 lžíce moučkového cukru
570 g zakysané smetany
400 g čerstvých jahod
250 ml smetany ke šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
na ozdobu: šlehačka

Jak na to?

Jahody očistíme, důkladně omyjeme a necháme okapat. Šlehačku vyšleháme do tuha a zašleháme do ní vanilkové cukry. Zakysanou smetanu rozmícháme s moučkovým cukrem a obě směsi lehce promícháme.

Na dno dortové formy rozeskládáme piškoty, pokud není dort určen dětem, můžeme je pokapat nějakým alkoholem. Na piškoty naskládáme na půlky rozřízlé jahody a přelijeme polovinou smetanové hmoty. Postup ještě jednou zopakujeme.

Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice. Podáváme ozdobené čerstvými jahodami a šlehačkou. Věřím, že vám i vašim hostům bude chutnat.

 

Alena Kučerová: „Šup šup“ jahodový dortík

P6232545.JPG

                                                                                                                     FOTO: Alena Kučerová

Když zapracuje kuchařská múza
Upekla jsem klasický piškotový korpus. Poté jsem smíchala jogurtový nápoj s vanilkovým pudinkem. Do uvařené hmoty po částečném vychladnutí vmíchala jahody nakrájené na kousky. Uvařenou hmotu navršila na korpus potřený jahodovým džemem. Ozdobila kousky jahod, lístky máty a hoblinkami kokosu. Jen se po dortíku zaprášilo. A proč mu od té doby doma říkáme Šup šup? Protože je šup, šup hotový a šup, šup snědený.

Recept na malou dortovou formu
Ingredience: jahody, 3 vejce, 125 g moučkového nebo pískového cukru, 110 g hrubé mouky, jahodový džem, jogurtový nebo jiný mléčný zakysaný ovocný nápoj, 1 vanilkový pudink, hoblinky kokosu, lístky máty, tuk na vymazání formy, strouhanka nebo kokosová moučka,

Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně vmícháme žloutky a šleháme, až hmota zbělí. Opatrně vmícháme mouku a těsto vlijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané dortové formy. Pečeme na 160 st. C dorůžova. Do jogurtového nápoje dobře zašleháme pudinkový prášek, až se netvoří žádné hrudky, vaříme do zhoustnutí a po chvíli vmícháme nakrájené kousky jahod. Upečený korpus po vychladnutí potřeme jahodovým džemem, navršíme pudinkovou hmotu a dáme dobře vychladit. Poté opatrně odejmeme boční díl formy a dort dozdobíme a podáváme.

Tip: Mlsouni si dortík mohou dochutit ušlehanou smetanou.

 

 

 

gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Jahodový koláč z drobenky jsem si opsala, protože mě zaujal- těším se, až ho vyzkouším. Díky.
Dana Kolářová
Pěkná vzpomínka jahůdková.
Eva Kopecká
Oprava....od jara do nazimy.....to mobil....ne já.....
Eva Kopecká
Na obrázky moučníků se sbíhají sliny.... Vzpomněla jsem si taky na jeden recept. To patrně nejhloupější člen rodiny koupi sazenice, zryje kus drsné planiny, zvané naše nová zahrada, vypěstuje zaléváním, pletím, okopáváním atd krásne plody, které sebere, odstopkuje, umyje a dá do mísy do lednice v paneláku. Koupí moučkový cukr a smetany a řekne,je to v lednici, kdo bude chtít, ať si vždy pro sebe udělá. Mlčení. Druhý den si hloupá manželka a matka rozmačká do misky jahody a kolem je plno zájemců. Udělej mi taky, volá rodina. Ne. Řekne kategoricky člen rodiny, který sám sebe dost vytrestal za svou hloupost, s níž v závěsu obdelava čtrnáct arů sám od jara do bažiny..... udělejte si. Mlčení. Hlava rodiny pronese úžasnou větu....TY JSI ALE SOBEC..... Přátelé...tenhle recept nikomu nedoporučuji.
Margita Melegova
Prave jsme privezli kosik jahod, z prvnich delam pokazde mlecny kokteil, na ten se nejvic tesime, dalsi pujdou do kremu ze zakysane na piskot a zbytek do mrazaku, pri pohledu na to malo co zamrazim uvazuji ze v pondeli pojedeme pro dalsi.
Alena Vávrová
Jahody miluji a s těmito a podobnými recepty je také připravuji. Letos zrají opožděně, ale počkám si na ty naše české.
Alena Tollarová
První jahody už jsme začali sbírat, zatím do pusy. Už se těším nejen na knedlíky, ale i koláče. Peču klasický kynutý, ale častěji rychlý drobenkový. A když vidím ty další recepty, ňam, vyzkouším. A děkuji redakci, že si dala práci s vyhledáním a shrnutím do jednoho článku jahodových receptů :)
Jana Šenbergerová
Mňam! Ten Ájin drobenkový koláč peču od té doby, co sem kdysi dala recept. Vyzkoušela jsem ho s různým ovocem, ale nejvíc nám chutná s jahodami a s černým rybízem. Jen ty jahody už asi nekoupíme tak levně jako dosud.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.