VIDEOSERIÁL: Jak se nenechat podvést od "šmejda" na telefonu
Ilustrační foto: Ingimage

VIDEOSERIÁL: Jak se nenechat podvést od "šmejda" na telefonu

18. 6. 2021

Šmejdi stále okrádají seniory. Od triků s předraženými hrnci či zájezdy však přešli k sofistikovanějším metodám, jak vytáhnout z kapes důvěřivých starších lidí peníze. V poslední době se zaměřují hlavně na platební karty.

Jak vypadá takový útok šmejda na seniora?

Například se vydávají za pracovníka banky, který zavolá vytipovanému seniorovi a sdělí mu, že došlo k podezřelým transakcím na jeho účtu. Když senior "pracovníkovi banky" sdělí, že žádné transakce na svém účtu neprováděl, šmejd doporučí zablokovat platební kartu. "Můžete to udělat buď přímo na pobočce, anebo vaši kartu zablokujeme hned teď po telefonu," sdělí šmejd seniorovi. Možností zajít na pobočku tak šmejdi znejistí seniora - dávají mu prostor ověřit transakce přímo v bance.

Jenže senioři se často rozhodnou zablokovat kartu hned a do telefonu nadiktují šmejdovi všechny potřebné údaje z platební karty. Ty pak šmejd využije například k nákupu přes eshop.

Česká spořitelna se rozhodla varovat seniory před těmito praktikami zlodějů a natočila edukativní video, ve kterém na triky šmejdů upozorňuje starší generaci.

"Studenti na videu sehráli scénku podle skutečného případu, který se stal. Chceme tak názorně ukázat starším důvěřivým lidem, aby dbali na bezpečnost a nikdy nesdělovali údaje ze své platební karty někomu cizímu po telefonu, byť se vydává za úředníka banky či nějaké státní instituce," vysvětluje Andrea Hutková z České spořitelny, která scénář pro video připravovala.

Na video se můžete podívat zde:

 

peníze šmejdi
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Při nabízení něčeho výhodného po telefonu jsem se vždy ptala, jaký důvod má ten zcela cizí člověk na tom, abych se já, kterou vůbec nezná, měla líp? Na to dosud nikdo nenašel kloudnou odpověď. Většinou cizí čísla nezvedám. Když už, hned po představení volajícího oznámím, že jsem v práci a hovory jakéhokoli druhu máme zakázány. A pokud se dostane drzý obtěžovatel tak daleko k otázce, zda může zavolat později, tak nemůže, protože já mám operátora i dodavatele atd vybraného a měnit ho nehodlám.
Dana Kolářová
Díky za článek.
Lenka Kočandrlová
Já zvedám telefon většinou jen známým číslům.Jak je to neznámé,tak jen výjimečně a opravdu je někdy na druhé straně hned nesrozumitelné mrmlání jakože nějaká firma,moniturují hovor - tak ihned řeknu "Já nic nechci a nepotřebuju!!!" a típnu telefon. Na internetu mi ještě nikdy nic nenabízeli,ani nezkoušeli údajní generálové a doktoři ze mne vyždímat prachy....Takovéhle kecy bych si sice možná přečetla,ale hned pak vymazala. Jsou ale osoby,co mají mdlejší rozum a dlouhé vedení,tak těm je asi zapotřebí dávat cenné rady, ale kdoví,jestli je využijí !
Věra Halátová
Soukromou zkušenost s tímto podvodem, bohudík, zatím nemám. Ale před pár lety se někdo pokusil o něco podobného na firemní účet u České spořitelny. Po čase jsem pracovala u jiné společnosti a opět se někdo pokusil vyzvědět vstupní údaje k firemnímu účtu u České spořitelny. Když jde o podvody tohoto typu, většinou je to na účty u České spořitelny. Za ta léta nemá ČS dostatečné zabezpečení účtů svých klientů? V těch dvou případech ti podvodníci natrefili na mne, která jsem ty účty spravovala. V obou případech jsem volajícího poslala do háje s tím, že si toto ověřím osobně na pobočce ČS. Telefony v noci neberu. Telefon večer vypínám. Co se týká ostatních "šmejdů" - nabídky léčiv, služeb, levnějších energií, nabídka výhodného prodeje nemovitosti - říkám "moment, zapínám si nahrávací zařízení, tento hovor je i u mne monitorován, a pak řeknu: Nechci, nashledanou.
Daniela Řeřichová
Seriál považuji za zajímavý a užitečný, Anička s Jakubem jsou moc milí a sympatičtí. Věřím, že příběhy jsou inspirovány skutečným událostmi. Nicméně moje zkušenost je taková, že mám u banky účet osobní a k němu svého bankéře a účet firemní a k němu bankéře. V telefonickém styku jednáme pouze spolu a ještě je nutné mít komunikační heslo. Navíc jsou všechny hovory monitorovány. To je můj příspěvek k tématu. Neznamená to samozřejmě, že podvodníci nezkoušejí nové finty a že by člověk neměl být obezřetný.
Ján Vyrobík
Tihle šmejdi, po telefonu, mě neohrožují... Horší je to se šmejdy v kamenných obchodech a supermarketech!
Věra Ježková
Po přečtení článku jsem reagovala podobně jako Daniela. Jenže když jsem zhlédla video, změnila jsem názor. Záleží i na tom, kdo mi zavolá. Také hovory hned utnu. Jenže banka je něco jiného. Video působí velmi přesvědčivě. Přesto vím, že bych svá data nikomu neznámému nesdělila.
Marie Faldynová
V každém případě je dobře vědět, že takové nabídky můžeme dostat, A že banka takto nejedná. Co si šmejdi vymyslí příště uvidíme.
Jaroslav Kolín
Ano, o tomhle se teď dost často píše. Šmejdi jsou navíc takoví šmejdi, že volají rádi v noci a počítají s dezorientací probuzeného klienta. Nemyslím však, že by takto vysáli všechny peníze z účtu, protože karta má nastavené limity plateb, mimo jiné i u obchodníka a bez vstupu do IB je nelze měnit, pokud nemáte hacknutý chytrý telefon. Mně by takhle ukradli max. 5 tisíc, ale i to by mě zamrzelo.
Alena Tollarová
Ono to takhle vypadá, že není možné naletět hovoru, který se tváří, že je z Vaší banky a vysypat podvodníkům požadované údaje. Jinak to možná vypadá ve chvíli, kdy se takový hovor ozve. O tom, že to není žádná legrace, svědčí i to, že jsem dostala od své banky oznámení, abych si dávala na tyto hovory pozor. Jsou tu i komentáře, o kterých si myslím, že jejich autoři ani článek nečetli. Takže POZOR, tady nejde o žádné levné nabídky apod., ale o váš účet a vaše peníze na něm.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.