Bez pravopisu to nejde!
FOTO: Pixabay

Bez pravopisu to nejde!

23. 6. 2021

V poslední době se objevily dvě vážné připomínky k úrovni mého pravopisu. Chtěl bych za ně poděkovat paní M.H. a panu L.F. s tím, že mají pravdu v tom, že pokud někdo usiluje o veřejný písemný projev, musí pravopis dokonale ovládat.

Můj otec byl zahraniční průvodce Čedoku, děda prošel s legiemi až do Vladivostoku a ruský pradědeček byl carským režimem poslán s ostatními kozáky až do dalekého Baškirstánu. Nemohl jsem proto skončit někde v kanceláři, protože láska k cestování byla silnější než představy mé manželky o poklidném životě. S pravopisem jsem se tedy příliš nepotkával, přesto jsem chyby nedělal. To až teď po té 70-ce neuhlídám ani tu kozu, natož pak nějaká písmenka.

Píšu zcela spontálně, mám to za 20 - 30 min hotové, 2x zkontroluji a už mačkám tlačítko zveřejnit. Představa, že bych měl na stole Pravidla českého pravopisu a hrabal se v nich, je nereálná. Jsem tu od října minulého roku a napsal jsem něco málo přes 30 příspěvků. Některé se povedly, některé ne a já jsem hlavně rád, že se mně podařilo pár čtenářů alespoň trochu pobavit.

Tento článek v "Íčku" je tedy můj poslední, ale zcela odcházet se mně od Vás nechce. "Uklidím" se Chat - Sport, kde mně sportovci nějaký ten překlep jistě odpustí, protože vědí, že hlavní je se zúčastnit! 

Kéž by byl pravopis jediným problémem mého starého mozku! Vyjdu třeba z obýváku na předsíň s jasným posláním, ale hned za dveřmi zapomenu, pro co jsem to vlastně šel - viz můj článek "Fenomenální paměť".

Ještě horší je to s mým sexuálním (ne)životem! Při vzrušení mně ten "starej trouba" pošle všechnu krev přímo do nohou, protože zapomněl, kde je to správné krevní řečiště!  Ztvrdnou mně tedy obě dvě lýtka a já nechtěně zastavím provoz na křižovatce.

No, stáří je "prevít", který nám postupně krade vše hezké, ale musíme to brát s humorem!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Pane Martine,aby jim nepadaly tepláky.
Martin Vrba
Že jsou překlepy z nepozornosti a chyby z neznalosti, to my všichni víme (a není to sem potřeba hlásat stereo) :) v našem věku stejně, jako že člověk s věkem nezkrásní a přesto si s narůstajícím věkem jeden druhému každý následující rok s přáním k narozeninám lžeme větou: „Vypadáš skvěle!“ :) Tak proč si „neodhlasovat“ pro lidi od určitého věku Basic Češtinu – dávat přednost fonetickém tvaru. Až se sem navalí ve větším množství imigranti, tak se bude muset už i kvůli nim čeština určitě zjednodušit. Nakonec Slováci s Antonem Bertolákem (Bernolákovština) si také někde prosadili „piš jak slyšíš“. :) :) :) Já bych hlavně nechtěl, aby se starší lidé začali bát psát, že udělají chyby a že se jim někdo bude smát, protože když nebudou psát, tak to bude ještě horší a budou se cítit osamocení stejně, jako už mnozí jsou, protože jim chybí osobní kontakt s lidmi.
Věra Ježková
Sratá kolena zavedla jako první Danka P. Překlepy jsou z nepozornosti, chyby z neznalosti.
Věra Ježková
Sratá kolena zavedla jako první Danka P. Překlepy jsou z nepozornosti, chyby z neznalosti.
František Matoušek
Článek mě velice pobavil .
Martin Vrba
Pane Václave, „esli vy nejste rafinovanej“ a nehodil jste to tady do prostoru za účelem, zda by se tady nenašla nějaká léčitelka. Všichni přece známe jednoho, který na to nachytal si samotnou Marilyn Monroe. https://www.youtube.com/watch?v=z6bvhcU95ao&list=PLemVT1RmJesTbmrCrIVlnqe1R5yCmmuM2&index=5
Václav Soukup
Pane Martine, já se domnívám, že v určitém věku je impotence pro muže doslova " darem z nebes "! Neztrapňují se před okolím, nepřepisují závěti a nechtějí " kopat okresní přebor ", když dříve hráli " první ligu ". Hrdě se přiznávám k tomu, že jsem velmi spokojený impotent ! Ta " nadsázka " tam byla pouze z důvodu pobavení čtenářů, kteří to zcela jistě pochopili.
Martin Vrba
Málem bych zapomněl: A víte proč dávají dědkům v domovech důchodců do kafe Viagru? Aby jim nepadali z postele.
Martin Vrba
Pane Václave, může vám klesnout malý kamarád, ale Vy na mysli neklesejte! Tak na webu „Obrázkový svět“ jsme otázku pravopisu vyřešili jednou pro vždy. Všechny pravopisné chyby považujeme (odhlasovali jsme si to drtivou většinou) pouze za překlepy a jsme tam rádi, když nás tam někdo navštíví a napíše nám třeba jen holou větu a na pravopis tam nehledíme a to tam jádro prý (to jsem tam ještě nebyl) tvořila skoro celá učitelská sborovna. Tam máme jinou potíž, my tam lidsky vymíráme, je nás tam stále méně – stárneme a umíráme a převážila tam skepse z našich nemocí a z nemocí společnosti. Jen naše „lokomotiva“ Magda to tam táhne pod plnou parou a uhání krajinou dál a dál. Já tam mám svůj koutek „Minikolotoč“ (v sekci diskuzní fórum) – na počítadle vidím, že tam lidé chodí, ale už dlouho mi tam nikdo nic nenapsal. Tomu říkám problém, ale tady je účast i „psavost“ skvělá. Moje dlouholetá zkušenost je, že lidé, kteří se snaží druhé ponižovat, že dělají chyby v pravopisu, ovládají dobře jen ten pravopis, ale jinak jsou na štíru se vším ostatním, co k člověku patří. Tak se na to „vyserte“ a pokračujte vesele dál a hlavně vesele. A že máte špatně prokrveného malého kamaráda? Alespoň máte čas myslet i na něco jiného, jakmile se to dostaví i u mne, tak mám v plánu objevit pro lidstvo konečně studenou fúzi.:)
Soňa Prachfeldová
Také kvačím s trochou do mlýna. Milý pane Václave " Nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte " .Nehledě k tomu, že přátelsky Vám naklonéných je tu daleko víc. A navíc, přestanete psát a bude to ještě horší :-) . Jste zábavný a chyběl byste nám, mé osobě určitě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.