​Fenomén Toyen
Nový milostný svět, koláž, 1968. FOTO: Daniela Řeřichová

​Fenomén Toyen

23. 6. 2021

Poprvé jsem se s tím zvláštním jménem setkala v osmdesátých letech v souvislosti s otcem mého manžela. Jako literát a souputník Toyen uchovával její fotografie, dobové katalogy i osobní věnování.

V roce 2000 jsme navštívili výstavu Toyen v domě U Kamenného zvonu. Myslím, že to byla první ucelená retrospektiva spojující pražské i pařížské období této avantgardní malířky. Stoupali jsme po úzkých schodech galerie opakovaně, protože v hloubce její tvorby jsme se poněkud ztráceli.

Následovala skromnější výstava Vidím, neboť je noc  v Museu Kampa v roce 2015.

Nynější velkorysý výstavní projekt ve Valdštejnské jízdárně s názvem Toyen. Snící rebelka je výsledkem spolupráce Národní galerie Praha s Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées a poprvé v historii se představí ve třech evropských městech. Díla jsou zapůjčena z českých a evropských muzeí i soukromých sbírek.

U příležitosti výstavy byl vydán rozsáhlý bohatě ilustrovaný katalog, na jehož přípravě se podíleli autoři mezinárodního významu. Zároveň bylo připraveno mnoho doprovodných akcí reflektujících mimořádné postavení Toyen v kontextu světové výtvarné tvorby.

Výstava je koncipována chronologicky a rozdělena do časových úseků v závislosti na etapách směřování Toyen. Zároveň však vyzdvihuje důležitá témata, která se objevují průběžně v celém jejím díle, například erotiku či alchymii. Ukazuje nejen obrazy a kresby, ale i bohatou ilustrační tvorbu; je autorkou 500 knižních obálek.

Důraz je kladen také na zásadní spolupráci Toyen s přáteli jak z pražské, tak pařížské surrealistické skupiny, ať již to byli malíři či básníci Jindřich Štyrský, Jindřich Heisler, André Breton, Benjamin Péret, Radovan Ivsic, Annie Le Brun a další.

Výstava poskytuje návštěvníkovi 80 minut k niternému propojení s dílem nevšední umělkyně. Každé její tvůrčí období je svébytné, ryzí, naléhavé svou osobitou poetikou. Často bolavé - zmrzačené hračky jako symbol války, vášnivé, kontroverzní. K sugestivním tématům patří ženy a jejich postavení ve světě mužů.

Život Toyen je zahalen mnoha tajemstvími stejně jako její tvorba.

S respektem jsem vstoupila do světa imaginace a spolu s ostatními návštěvníky napříč generacemi vzdala hold Toyen. Je s námi napořád.

 

O Toyen
Narodila se jako Marie Čermínová v roce 1902; významné se pro ni stalo celoživotní přátelství s malířem, spisovatelem a fotografem Jindřichem Štyrským. Společně se připojili k avantgardnímu sdružení Devětsil. Roku 1925 odjeli do Paříže, kde následujícího roku vyhlásili vlastní směr – artificialismus, který představoval originální alternativu k surrealismu a abstrakci.
Malířka přijala pseudonym Toyen, stala se členkou Spolku výtvarných umělců Mánes a surrealistické skupiny kolem André Bretona a Paula Eluarda. Po návratu z Paříže se v roce 1934 stali zakládajícími členy Skupiny surrealistů v ČSR (společně s Bohuslavem Broukem, Karlem Teigem, Vincencem Makovským či Vítězslavem Nezvalem aj.). Blízká si byla s Jaroslavem Seifertem a Adolfem Hoffmeisterem.
Během nacistické okupace Jindřich Štyrský zemřel,vToyen se stáhla do ústraní. Po vyhlášení platnosti norimberských zákonů na území protektorátu se v bytě Toyen v pražské Krásově ulici ukrýval surrealista Jindřich Heisler, který byl židovského původu.
Na jaře roku 1947 spolu s Jindřichem Heislerem opustila Československo a natrvalo se usídlila v Paříži, kde roku 1980 zemřela.
Zdroj: Wikipedie, Národní galerie Praha



 

 

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.2 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Bezva, děkuji !!!
Irena Mertová
Tak dnes konečně jsem výstavu viděla. Je nádherná !
Daniela Řeřichová
Děkuji za vaše milé ohlasy. Toyen si vaši pozornost zaslouží.
Anna Čípová
Krásná pozvánka na zajímavou výstavu, Díky za ni.
Alena Velková
Moc hezky napsáno. Dlouho jsem se chystala, že o Toyen napíšu příspěvek... tak už nemusím :-) Mám to štěstí, že na výstavě pracuji a tak mám možnost si její díla zevrubně prohlížet několikrát týdně, nejvíc mě oslovují její obrazy z 20. a 30. let z období arteficielismu a surrealismu. Pokud se týká vstupenek, tak ty skutečně už byly vyprodány až do půlky srpna, ale vedení nám neustále prodlužuje pracovní dobu a ode dneška se navyšuje i kapacita návštěvníků z 50. na 90. takže se dají ještě sehnat.
Alena Tollarová
Na výstavu se těžko podívám, ale věřím, že bych tam strávila hezké chvíle. Z nabídnutých fotografií mě oslovila fotka druhá v pořadí. Obrazu bych po dnešním zvyku dala To se mi líbí! A jistě by jich bylo víc.
ivana kosťunová
Za tento článek moc děkuji a vzpomínám na rok 2000 kdy jsem navštívila výstavu Toyen v Praze, a byla jsem fascinovaná její tvorbou a její osobností. Nejdéle jsem stála nad jejími několika málo kolážemi, protože se mi nelíbily, a chtěla jsem přijít na to, proč . Snad že byly příliš geometrické. :)) Ráda bych shlédla tu současnou- snad se mi to podaří.
Elena Valeriánová
Nemám možnost navštěvovat výstavy takového významu, ale na výstavy jsem chodila vášnivě ráda i na ty naše venkovské. Poslední výstavu jsem zažila v lednu v roce 2020, byla to výstava fotografií, na níž jsem se podílela jak organizačně tak i svými fotografiemi. A pak přišel covid ... Děkuji za zajímavý článek.
Irena Mertová
Je to krása... snad se tam také vypravím.
Soňa Prachfeldová
Na každé tvorbě se najde něco obdivuhodného, umělci žijí svým odlišným životem, plni emocí a tvůrčí energie. A měli dříve těžký život, přesto nic nevzdávali. Vzdávám takovým lidem úctu. A jejich tvorba si zasluhuje obdiv.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...