Do třetice oranžová
Foto: autorka

Do třetice oranžová

4. 7. 2021

V naší barevné sérii se oranžová již objevila v milém příspěvku paní Pivcové Lady in Orange. A v neděli mě s opravdu krásnými fotkami předběhla paní Murasová. Moje vyznání oranžové už bylo v tu chvíli připravené ke zveřejnění a nejde zrušit. Tak buďte prosím alespoň trošku shovívaví k další záplavě fotek v tomto tónu. Já jsem se na tuto barvu snažila podívat trošku jinak a najít pár věcí,které nás obklopují a které mám ráda, a taky míst z domova i ze světa a podělit se s vámi o jejich fotografie.

Slovo oranžová pochází podle Wikipedie z francouzského orange, pomeranč, převzatého z arabštiny východního původu. Oranžová barva se používá jako varování, je národní barvou Nizozemska (podle tamnější vládnoucí dynastie, která má své počátky v nasavsko-oranžském rodu s původním sídlem ve francouzském městě Orange. V Severním Irsku se oranžovou barvou označují protestanti, v Indii je to barva hinduismu a židovští osadníci v Pásmu Gazy ji používají jako svůj symbol. V USA je oranžová barva spojována se svátkem Halloween. U nás je oranžová barvou ČSSD.  Oranžová barva je symbolem optimismu, mládí a radosti ze života. Pomáhá proti depresím a pesimismu. Vzbuzuje v lidech zvědavost a chuť do dobrodružství. 

Já jsem ve svém mládí oranžovou moc nemusela, z této části barevného spektra se mi líbíla červená a případně mi stačila žlutá. Ale s přibývajícím věkem a po prožitém traumatu mi bylo doporučeno, obklopit se doma kombinací tyrkysové a oranžové barvy. Prý to ve mně vyvolá pocit radosti, nahradí slunce a dodá energii do života. A tyrkysová bude uklidňovat. Sice jsem tomu nevěřila, ale udělala jsem to. A ony ty barvy skutečně takovou moc měly. A oranžová v mé domácnosti zůstala natrvalo. Teď už jen v doplňcích, ale povzbudit umí i tak.

Oranžová barva má svůj význam i v našem stravování. Rostlinná strava oranžové barvy je bohatým zdrojem beta-karotenu, oranžového pigmentu a dalších látek, které mají velkou antioxidační sílu. Je toho jistě ještě mnoho, co bychom o oranžové barvě mohli říci, ale to není účelem tohoto příspěvku. Tak pozor na semafor: svítí oranžová. Připravit a po zelené vzhůru na fotky.

Moje barva Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Zajímavé. Líbí se mi článek i fotografie.
Naděžda Špásová
Oranžovou mám taky ráda, tahle barva v mém šatníku nechybí. Hezké fotky.
Alena Švancarová
Moc hezké fotky a asi je to i díky té barvě.
Jitka Hašková
Velmi krásné. Děkuji.
Marie Seitlová
Krásně zpracovaná oranžová, fotky moc hezké. Oranžová se mi moc líbí, oblečení této barvy nemám, ale doma mám jeden pokoj v této barvě a je mi v něm dobře.
Daniela Řeřichová
Vlasto, díky - originální fotografie a pěkný článek. Na oranžovou si netroufám. Ale líbila se mi v Thajsku na mniších a všude při Dni krále/královny v Nizozemsku.
Jana Šenbergerová
Když dva dělají totéž, není to nikdy totéž, což teprve když jsou tři, nebo je jich ještě více. Mně rozhodně nevadí další pojetí oranžové, nejen proto, že mám tuto barvu ráda, ale protože je to pojetí jinak zajímavé. A vám se to také moc povedlo.
ivana kosťunová
Vidím, že oranžová zatím vede a je velmi zajímavé, jak tutéž barvu zpracují různí autoři. Pro mě měla fialová barva vždy výstražný podtext.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.