Recepty s vůní levandule
Levanduli můžete využít i v kuchyni. FOTO: Pixabay

Recepty s vůní levandule

10. 7. 2021

Levanduli lidé suší hlavně pro její silné aroma, dávají si ji například do šatních skříní, někteří ji používají k výrobě domácího mýdla či krémů. Levanduli ovšem můžete využít i v kuchyni. Zkuste si vyrobit domácí limonády nebo džemy s levandulí.

 

Domácí levandulový sirup

Obrázek1.jpg

                                                                                                                FOTO: Labeta

Co potřebujete:

100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek), 1 BIO citron, 200 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta, 1 lžička kyseliny citronové Labeta, 150 g třtinového cukru

Postup:
Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

 

Ostružinový džem s levandulí

Obrázek2.jpg

                                                                                                                 FOTO: Labeta

Co potřebujete:

500 g ostružin, 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 1 citrón, 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené), 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta (nebo Jamfix 3:1 Labeta - viz. tip) 

Postup:

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).

TIP: Džem můžete udělat i s pomocí Jamfix 3:1 od Labety. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50–100 g. Ten rozmícháte s JamFixem a v polovině vaření vmícháte do džemu.

 

Borůvkovo-levandulový sirup

Obrázek3.jpg

                                                                                                                FOTO: Labeta

Co potřebujete:

0,5 l borůvek, 300 g Třtinového želírovacího cukru Labeta, 0,5 lžičky Kyseliny citronové Labeta, pár stonků levandule, půlka citronu, případně voda na doředění

Postup:

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.

 

Borůvkový džem s levandulí

Obrázek4.jpg

                                                                                                                FOTO: Labeta

Co potřebujete:

0,5 l borůvek, 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 1 citron, 3–5 snítek čerstvé levandule (nebo 1–2 lžičky sušené), 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem. Borůvky pořádně omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupiček. Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit, stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně povařit, ale nevařte celkově déle než 20–30 min, jinak přijdete o vitamíny a cenné látky, které borůvky obsahují. Proveďte zkoušku tuhosti džemu tak, že na studený talíř kápnete trochu směsi a necháte vychladnout. Pokud nestéká, je perfektní. Pokud se vám ale zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Tak je nechte cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje, ale můžete posléze skleničky i klasicky zavařit.

 

Meruňkový džem s levandulí

Obrázek5.jpg

                                                                        FOTO: Labeta

Co potřebujete:

1 kg meruněk, 1 balení BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta, kůra a šťáva z 1-2 citronů nebo Kyselina citrónová Labeta, dle chuti lístky citrónové verbeny, levandulové květy

Postup:

Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky dáme do vhodného hrnce na přípravu džemu a smícháme s třtinovým želírovacím cukrem a přivedeme k varu. Necháme lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Kdo chce, může ovoce rozmixovat. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidáme volitelně nasekané lístky citrónové verbeny, případně i nastrouhanou citronovou kůru a sušené květy levandule. Horké plníme do dobře vymytých sklenic, které ideálně nahřejeme na 100° v troubě. Horký džem plněný do horkých sklenic, už dále nezavařujeme, naplněné skleničky případně ještě vložíme zpět do trouby, se zbytkovým teplem po nahřívání sklenic.

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Opravdu dobré recepty, já mám ale jen jeden keř levandule a tu nechám kvést pro radost kolemjdoucích.
Alena Tollarová
Jednou jsem tady u nás ochutnala levandulovou zmrzlinu, její chuť byla nezaměnitelná. Bohužel víckrát už jsem na ni nenarazila.
Marie Ženatová
Včera jsem byla se zájezdem na rodinné levandulové farmě ve Starovičkách - vidět a cítit vůni levandule byl skutečně nevšední zážitek* - ukáži víc na obrázcích v připravovaném článku
Zuzana Pivcová
Kdysi jsem měla polštářek plněný levandulí, zklidňoval spánek. Na hrnčířských trzích v Berouně jsou vždy stánky s výrobky z levandule.
Dana Puchalská
Levandule je nádherná... pokaždé si při její vůni vybavím přímořské země.
Helena Přibilová
Levanduli znám nejen z plantáží v Provence. Kvete i v zahrádkách na pražském Jižním Městě, kde bydlím. Při procházkách se vždy potěším její barvou a vůní.
Alena Švancarová
Mám ráda vůni levandule.I její barvu.
Daniela Řeřichová
Levanduli miluji, záhon s růžemi, limonádu, plantáže v Provence...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...