Rychleji, dál a na co nejlepším kole. Posedlost cyklistikou pronikla i mezi seniory
Ilustrační foto: Ingimage

Rychleji, dál a na co nejlepším kole. Posedlost cyklistikou pronikla i mezi seniory

15. 7. 2021

Barevný úbor těsně obepínající tělo, podivuhodně tvarovaná přilba, kolo v ceně ojetého auta. Taková výbava je čím dál častěji vidět u mužů vyššího věku. Cyklistika se pro mnohé stala téměř náplní života. Na jedné straně je to výborný způsob, jak si udržet kondici. Na straně druhé cesta do nemocnice a k rozvodu.

Když si jednašedesátiletý Radim koupil kolo za sto padesát tisíc a k němu nový cyklistický úbor, jeho žena vybrala ze společného účtu zbývajících padesát tisíc a odjela na Maledivy. Ano, ten příběh se odehrál před dvěma roky a rodina zúčastněných na něj dodnes vzpomíná, protože měl dohru. O rok později se totiž manželé rozvedli. „Vím, že moje cyklistická vášeň byla jednoznačně důvodem rozvodu. Mirka prostě nebyla schopna akceptovat, že jízda na kole v mém životě zaujala významnou pozici. Od doby, kdy jsem se cyklistice začal věnovat, se mi zlepšila kondice ve všech směrech, našel jsem si nové přátele, můj život se jednoznačně změnil k lepšímu. Cyklistika je skvělá, jenže žena odmítala pochopit, že vyžaduje určité investice. Zatímco ona se chtěla válet u moře, já chtěl jezdit na kole, tak jsme se rozvedli a děláme si každý, co nás baví,“ vypráví Radim.

Cyklopandemie

Tento případ není nijak výjimečný. Lidé, kteří cyklistice doslova propadají, rok od roku přibývá. Jedná se o životní styl, který však už dávno nespočívá jen v potřebě přesunout se z místa na místo. Je spojen s velkým byznysem spočívajícím v obrovské nabídce nejrůznějších vybavení a pomůcek, které s provozováním cyklistiky souvisí.

Každopádně si už pod pojmem senior na kole nemůžeme představovat pána v kalhotách a košili, který se na prastarém bicyklu přemisťuje z vesnice do vesnice, ale spíše party mužů oblečením a vybavením připomínající skupiny profesionálních cyklistů. Má to svá pro i proti.

„Senioři jsou zpravidla cyklisté zkušení a ohleduplní, ale musíme mít na paměti, že hybnost se s přibývajícím věkem mění,“ uvádí Marek Slabý, ředitel jihočeské záchranné služby, který se podílel na vzniku spotů zaměřených na bezpečnost v dopravě. „Rozhodně si už nyní pod pojmem senior nemůžeme představovat dědečky, kteří popíjejí kafe na zahrádce, nýbrž aktivní lidi, kteří sportují a tudíž i jezdí na kolech. Nicméně je třeba mít na paměti, že ve vyšším věku dochází ke zhoršování zraku, zpomalují se reakce,“ podotýká.

Problém nastává, když si to lidé vyššího věku, kteří propadli cyklistice, sami neuvědomují. Nebo uvědomují, ale tváří se, že se jich to netýká.

Tady je zkušenost pětapadesátileté Ireny: „Manžel se po padesátce úplně zbláznil do cyklistiky. Zpočátku se mi to líbilo. Byla jsem ráda, že nemám doma pecivála, který si nechá narůst břicho, jako se to stalo spouště našich vrstevníků. Ovšem s postupem času se z jeho záliby stala vášeň a pak i posedlost. Neustále si měří, kolik denně ujel. Kolo je pro něj jako droga. Odmítá jakékoli jiné aktivity. Když nás dcera pozvala na oslavu narozenin, řekl, že se mu to nehodí, že má s kamarády domluvenou jízdu. Dcera koukala jak vyoraná myš. Když jsem jí řekla, že táta takto jezdí s kamarády každou sobotu a neděli a jakýkoli návrh na jinak strávený čas odmítá, řekla, že to zavání závislostí. A mně došlo, že má pravdu. Náš život se podřizuje jeho cyklistice. Nemluvě o tom, co ten jeho koníček stojí. Nedávno si pořídil nějaký přístroj, kterým si pořád sleduje své životní funkce nebo co já vím. Už dvakrát se stalo, že se dost ošklivě  potloukl. Jezdí s partou mladších mužů a evidentně se jim chce vyrovnat, i když na ně nemá. Naposledy skončil v nemocnici se zlomeným nosem.“

Máte doma mamila?

V poslední době se v zahraniční začal používat výraz mamil. Podle slovníku Čeština 2.0, který shromažďuje nová slova, jde o poněkud hanlivé označení pro muže středního a vyššího věku, kterého potkáte vždy na kole v cyklistickému úboru. Název vznikl z anglického spojení middle age man in lycra. Jinými slovy, jde o popis mužů, kteří si potrpí na to, že jejich pestré cyklistické oblečky z lycry těsně obepínají jejich těla a volný čas tráví tím, že jezdí na velmi drahých kolech. Výraz už byl zařazen i do Oxfordského slovníku a jazykovědci ho považují za důkaz, že rekreačních cyklistů, kteří se ovšem oblékají jako profesionálové, kupují si drahé bicykly a chovají se, jako by na světě nebylo nic důležitějšího než zdolávání kilometrů na kole, rok od roku přibývá.

Mít doma takového mamila vyššího věku není žádný med. Jednak tím značně trpí domácí rozpočet, jednak není nikdy jisté, zda se domů z cyklovýletu vrátí v původním stavu nebo skončí poněkud pošramocený v nemocnici.

Na druhé straně mají partnerky mamilů výhodu v tom, že se jim z jejich protějšků nestali upocení tatíci s pivními bříšky trávící volný čas u televize.

Takže zatímco ženy, těch tatíků obdivují sousedy a kamarády, kteří vyrážejí v obepnutých barevných úborech a přilbách, které je přetvářejí do podoby mimozemšťanů, jejich partnerky říkají: „Je to s nimi k nevydržení, ten koníček stojí neuvěřitelné peníze, lepší jsou chlapi, kteří se o víkendech starají o zahrádku, grilují nebo si posedí doma s pivkem.“

aktivní senioři cyklistika sport
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
P.S. Není to ani tak o věku jako o lidech. Mladých , silných a namyšlených ....... potkáváme nejen na kole. Jeden takovej pablb na koloběžce jel po chodníku jako ďábel , srazil mou 84 letou maminku a ujel. Sbírali ji cizí lidi okolo. Naštěstí byla " jen potlučená ".
Antonín Nebuželský
Cyklistika je dneska takový trend. Slušný byznys. Kam se člověk podívá - cyklista, na silnici, na chodnících, v lese. Bude časem i dost nabouraných mamilů, nebo jimi nabouraných chodců. Hloupé, že, ale taky jeden pohled, na věc.
Soňa Prachfeldová
Je pravda, že na silnicích cyklistů opravdu přibývá, sviští z kopců , snad rychleji, než jedu za ním autem. Jsem opatrná, když je předjíždím, protože někdy hodně vjíždějí doprostřed vozovky. Také se ráda projedu, ale asi působím predpotopně, nesvítím jako kanárek, stejné kolo mi slouží skoro 20 let, tehdy mě stálo asi 6 tisíc a to jsem si myslela, že jsem hýřilka. Rozhodně více stavím, fotím a jezdím tam, kde není provoz. Zdar všem cyklistům.
Helena Štěpánková
Mamil - zajímavá přezdívka. Takových mamilů jsem už potkala dost a jeden mě na lesní cestě málem přejel. Nejhorší je, když si starší páni s vybavením pro mladistvé myslí, že zvládnout to, co ti mladí.
Libuše Křapová
Přesně tak, Jano. Ne všichni senioři mají takové ambice, jako ti jedinci v článku. I jízda na kole se musí užívat. My jezdíme, kocháme se okolím, posedáváme u svačiny a přesto jsem i v kopcovitém terénu schopna ujet na elektrokole až padesát kilometrů. V pohodě, bez rizikového chování a ohrožování sebe i ostatních. Mám pocit, že článků na nevyhovující chování seniorů je poslední dobou nějak moc. Nemyslím tím jen naše íčko, ale všechny weby. Jsme postarší, proto prý pomalí, špatně odhadujeme situaci, špatně reagujeme, nemáme co dělat na silnici, protože překážíme těm borcům v rychlých autech, nemáme co dělat na kole, - ani elektrokole, to je prý ještě nebezpečnější -, nemáme se motat po horách, abychom nedostali infarkt, nemáme chodit plavat, protože tam bychom ho mohli dostat tuplem - co vlastně můžeme? Není to každého z nás jeho věc? Nebo nám každou aktivitu musí napřed někdo schválit? A pokud se teď v seniorském věku někteří rozvedou, protože jeden z nich hltá na kole kilometry - no, pokud je rozvede tohle, je to jen známka toho, že jejich manželství nebylo v pořádku už dlouho předtím.
Jana Šenbergerová
Přestože jezdíme na kolech rádi, letos jsme je ještě ani nevytáhli ze sklepa. Museli jsme je tam snést, protože se nevešla do kolárny /kočárkárny, kde se na čas uvelebil kočár pro dvojčata. Snad to ještě letos stihneme. Když jezdíme, nepolykáme kilometry, ale jedeme na pohodu. Každou chvíli zůstaneme někde stát a kocháme se.
Antonín Nebuželský
Taky bych chtěl být mamilem, jenže by mi vystupovalo moje chodecké bříško. Tak jsem kolo věnoval potřebnému a chodím s kamarádem pěšky. Zdarma :-)
Blanka Lazarová
Cyklistika, resp. cykloturistika je báječná aktivita. Ale kde je míra, rozum, soudnost nebo ohledupnost k rodině ? Např. 70-tiletý kanárek na elektrokole, který nikdy nesportoval , to je přímo vražedná kombinace.
Alena Tollarová
Jízdu na kole jsem po prodělání GBS vypustila ze svých pohybových aktivit a naprosto mě míjí. Chodím pěšky a naopak vůbec nechápu polykače kilometrů, kteří zběsile šlapou do pedálů, ženou se krajinou a ani snad pořádně nevědí, kudy jedou. Natož aby si všimli nějakých krás. Nikomu to ale neberu. Zkrátka každý jsme jiný.
Svatava Páleníková
Vtipný článek. Mamila znám, je to náš soused. Jezdí nejméně třikrát týdně v tom cyklistickém oblečku. sice mu táhne na sedmdesát, ale na kole se cítí jak třicátník. Já mu fandím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.