Nerozumíme si, dožijeme bez sebe. Šedivý rozvod je jev, který nabírá na síle
Ilustrační foto: Ingimage

Nerozumíme si, dožijeme bez sebe. Šedivý rozvod je jev, který nabírá na síle

29. 7. 2021

Rozvod ve vyšším věku? Zbytečné, nějak už to doklepeme, když jsme spolu tak dlouho. To byl dříve obvyklý přístup k neshodám v manželství. V posledních letech se v tomto směru hodně změnilo. Poslední čísla ukazují, že postarší české páry se rozvodů nebojí.

Přišli na to, že mají rozdílné povahy a názory.
Jeden z nich moc pije.
Jednomu z nich se výrazně zhoršil zdravotní stav a druhý se necítí schopen s ním za této situace žít.
Začali se k sobě navzájem špatně chovat.
Odešli do penze a zjistili, že jim vadí, že jsou často spolu doma. Přesněji, že se vidí častěji, než dříve.

Shrnuto: Cítí, že už spolu nedovedou žít.

To jsou podle autorů Zprávy o rodině 2020 vydané Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí hlavní důvody, proč lidé ve vyšším věku přistupují k rozvodu.

Naopak u rozvodů mladších párů byly jako příčiny často zmiňovány: nezájem o rodinu, neuvážený sňatek, sexuální neshody, nevěra, psychické či fyzické násilí.

Českých mužů ve věku nad šedesát let nyní ročně ukončí manželství rozvodem okolo tisíc osmi set čtyřiceti, což je trojnásobek oproti počátku století. U žen je to ještě více, třiapůlnásobek. Češi v tomto směru prakticky kopírují situaci ve vyspělých zemích Evropy a ve Spojených Státech.

Německá psycholožka Insa Fookenová na toto téma zveřejnila studii, ve které jev popisuje takto:

„Páry sedí vedle sebe roky před televizí nebo u jídla, provádějí zaběhnuté rituály, nekomunikují už slovy, ale gesty, pohledy a to jen v lepším případě. Slovní komunikace výrazně klesla, takže je obtížné řešit problémy. Odcizení, které se vytváří, obě strany přijímají. Ale pak náhle, bez rozpoznatelného impulsu může přijít poznání, že takto už dál žít nechtějí.“

Kdo něco takového prožil, pravděpodobně označí její závěr za výstižný. Příkladem je jednašedesátiletá Stanislava z malého města na severu Moravy. „Vlastně mi nic nechybělo, žila jsem si dobře. Jen jsem čím dál častěji myslela na to, že mám před sebou možná deset, v lepším případě více let, kdy budu ještě jakžtakž zdravá, samostatná, schopná se bavit, cestovat. A to můj muž nechtěl. Nemám mu to za zlé, prostě chtěl žít jinak, doma, v dílně, u televize. Když jsem mu navrhla, že se rozejdeme, vůbec nebyl překvapený. Já z toho překvapená byla, už jen z toho, že jsem to vůbec vyslovila. Dali jsme si ještě rok na rozmyšlenou, tak nějak jsme žili dál, během té doby jsme byt vyměnili za dvě garsonky a je to. Nelituju. Zůstali jsme kamarády, občas si voláme, na rodinné sešlosti chodíme jako dříve. Ale výrazně ušetřím za jídlo, mám volný čas pro sebe. Dříve jsem pořád něco kuchtila, pekla, nakupovala, uklízela. Teď se věnuju sama sobě, výrazně uspořím, za to cestuju,“ vypráví.

Jeden manželský pár z Prahy si nedávno dal takzvaný půl rok pauzu. „Pronajal jsem si malý byt, naštěstí si to mohu dovolit. Zjišťujeme se ženou, jak nám samota, odloučení bude vyhovovat. Nevylučujeme, že se k sobě vrátíme. Ale poslední roky byly peklem. Neustálé jsme se nějak užírali, pošťuchovali, bylo přímo hmatatelné, jak jeden druhému vadíme. Prostě jsme nebyli zvyklí trávit spolu tolik času, protože jsme oba měli náročné práce. Do penze jsme šli plus minus ve stejnou dobu a úplně nás ten společně trávený čas rozhodil. Ale uvidíme, co bude,“ říká šestašedesátiletý Radek.

Psychologové se tímto jevem čím dál více zabývají a hledají jeho příčiny. „Jednou z nich může být, že lidé nyní mají děti později, než mívali dříve a to se v budoucnu bude ještě projevovat. V okamžiku, kdy je jim šedesát a více, potomci odcházejí z domova a rodiče si neumí poradit s tím, že mají žít ve dvou. Navíc nyní není rozvod považován za takové selhání jako byl nedávno,“ uvedl psycholog Jan Kulhánek, který působí v poraděn Psychoterapie Anděl v Praze.

Ne každý si však ve vyšším věku může dovolit pronajmout či koupit si po rozvodu byt. Navíc mnohé páry za léta společného života často něco vybudovaly. Mají společné byty, domy, chaty, auta. Dělení majetku je v seniorském věku náročnější, na druhé straně je výhodou, že už lidé nebývají zatížení hypotékami a nejsou na nich závislé děti.

Šedivé rozvody, jak se říká rozvodům ve vyšším věku, zkrátka mají svá pro i proti. A tak je někteří lidé považují za nejlepší rozhodnutí svého života. Jiní je naopak označují za největší blbost, kterou v životě udělali.

psychika rozvod vztahy a sex
Hodnocení:
(4.5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Slávka Kobylková
Pane Moravče, v šedesáti senilita, tak asi jen u vás, můžete být výjimka, protože jste drzý a sprostý, to bude asi tím. Jinak v tomto věku většina žen ještě pracuje, i v náročných profesích, to vy budete ten, kdo sedí doma a prudí. Raději už podobné kecy pište jinam.
Jindřich Berka
Šedivý rozvod? To je pitomost. V každém období jsou krize. Na závěr žena kvete a my chlapi máme slabý kořínek. Buď chce se rozvíjet a společný život hodí za hlavu. Nebo je druhá věc něco proto udělat. Podle mě to má smysl.
Jana Jurečková
Je mi 63 let a jsem vdaná podruhé. Rozvádět bych se znovu nechtěla. Jednou jsem to zažila byla to hrůza. Někdy si říkám, že můžu být ráda, že jsem to vůbec přežila.
Jitka Caklová
Na rozvod před 22 lety jsme byli dva, bez oboustranného vrtání rodičů. Rozvod proběhl po dohodě, včetně vyrovnání SJM, na jedno stání a ani po rozvodu jsem neměla potřebu cokoliv řešit. Dnes vím, že změnu života není třeba řešit rozvodem. Oddací list není potvrzením o vlastnictví, poslušnosti, či neposlušnosti, jednoho vůči druhému, ale o soužití.
Lenka Kočandrlová
Řekla bych,že není nikdy pozdě na to,vypřáhnout se z chomoutu a jít si po svých,když není šance něco zlepšit,změnit a dosáhnout po dobrém. Já osobně jsem doma spokojená a nehodlám nic měnit. Měli jsme vždy motto "žij a nech žít" a tak pro mě byl domov zázemím a místem klidu a míru a pohody s manželem.
Eva Kopecká
Ano, i v manželství platí, že věci nemusejí být takové, jak vypadají. Leckdo umí kritizovat a zasvěceně se vyjadřovat. O úžasném sympaťákovi, který nezkazí žádnou legraci a musí být na každé sešlosti. Jen manželka, do které se doma mistr strefuje, by mohla vyprávět, jak vtipný její muž umí být, když ji doma ten neřád peskuje kvůli každé hlouposti. Lehko se řekne o manželce, že ji pálilo dobré bydlo u rodiny, kde nesměla ani ceknout, natož projevit vlastní názor. A snadno přesvědčí líná a náročná manželka okolí o tom, jak ji muž opustil dočista ze dne na den a pro nic za nic. Jak to doma vypadalo, že nic nestíhala, když přitom celé roky nechodila do zaměstnání, ví jen on, protože v tom žil....a tak dál a tak dál. Proto, když se dva rozhodnou jít od sebe, je to jejich věc. V jakémkoli věku. Nějaký důvod pro ten krok asi je. A ten, kdo o tom rozchodu mluví a nejvíc druhého pomlouvá, ten se asi na tom taky nejvíc podílel.
Soňa Prachfeldová
Co človék , to individualita. Každý jsme nějaký , někdo otupí, nechce nic řešit, někdo chce ješté trochu žít. A někdy kalich přeteče a už to prostě nejde a odejde z takového vztahu. Nikdo nevidí do vztahu těch dvou.
Jana Tulejová
Můj muž neměl chybu. Byl sportovec, společenský, byl inteligentní a velmi pohledný. Moje matka si s ním rozuměla, byl vůbec v rodině oblíbený. Měl rád společnost, děti se za ním táhly, nejen naše, byla s ním legrace. Naše akce na zahradě byly vyhlášené. Rád si vypil. A bylo to častější a častější. Myslela jsem, že se pije u nich v práci, 3x týdně se vrátil pod vlivem. Poznala jsem každého frťana, ale on zapíral, nikdy nepřiznal, že má vypito, ačkoliv to bylo poznat. Měla jsem náročnou práci, děti byly velké, odstěhovaly se a já jsem to neřešila. Pak zrušili jeho okresní správu, práci si nenašel, poněvadž se mu nechtělo dělat a nic nebylo dost dobrého, aby tam dřel za pár šupů. Byl na léčení, za měsíc pil zase. 10 roků jsem ho živila. Na nalévané víno vždycky měl. Kradl mi peníze, půjčovala mu moje matka, která přesto, že žila s námi v jednom domě, neviděla, že by pil. Prodal akcie pod cenu. Kdo žil s alkoholikem, ten zná, jak jsou mazaní, jak umí schovávat, jak umí lhát. "Přece se nebudu rozvádět na staré roky". "Co by si beze mne počal?" To jsou moje slova. Jednou jsem řekla, že s ním nebudu spát, pokud nebude střízlivý. Pak jsem byla bez sexu mnoho a mnoho let. No je to na knihu, možná, že to jednou sepíšu, někdy to byla docela legrace. Zvlášť, když se musíte nějak odreagovat, protože byste od vzteku praskli. Nalakovat nehty na nohách červeným lakem chrápajícímu zpocenému manželovi. A horší věci, které jsem mu provedla. A pak přišla poslední kapka, přišly povodně, já na služební cestě skoro přišla o život a doma se nikdo nezeptal, kde jsi byla, není ti nic? Druhý den jsem zažádala o rozvod, po 37 letech. Už to zdaleka nebyl ten pohledný a inteligentní sportovec, kterého jsem si vzala. Krabicové víno mu vzalo rozum i vzhled. Samozřejmě jsem si vyslechla mnoho řečí jako "kdoví, proč tak chlastá" a "to je kvůli ní, kdoví co mu provedla". Změnila jsem si život a to úplně.
Hana Řezáčová
Paní Kopecká, vyjadřovala jsem se k článku, kde důvody k rozvodu po dlouholetém manželství se mi zdály malicherné - např. jedna paní uváděla "Vlastně mi nic nechybělo, žila jsem si dobře ...", jen jí vadilo, že muž chce mít svůj klid a do nějakých společných aktivit se nehrne ... Pokud někdo žije v manželství s člověkem, o kterém píšete, tak samozřejmě je to situace jiná. Takového člověka bych zařadila, jak jsem také psala, do kategorie tyran, tzn. do patologických osobností a od takového je nejlépe jít pryč co nejdříve ... No, ale ne vždy to jde, kam odejít s dětmi a malým platem? Pokud se ale situace změní, děti se osamostatní a např. se uvolní byt po rodičích, tak od takového člověka rychle pryč, i třeba po padesáti letech!
Věra Halátová
Osobně neznám nikoho, kdo se na stáří rozvedl, ale je to každého rozhodnutí. Co se týká aktivity, vidím, že ženy jsou mnohem aktivnější v seniorském věku. Když jedu někam na zájezd - ženy, na vycházku z hůlkami - ze starších lidí potkám ženy. Univerzita 3. věku - v našem středisku něco přes 20 žen a 3 mužové. Když čtu příspěvky k článkům na i60, vyjadřují se většinou ženy k uvedeným tématům a jejich příspěvky jsou čitelné a mají co říct. Občas přispěje nějaký muž - viz pan Moravec, který tedy mužskou část starších lidí příliš kvalitně neuvádí. Vůbec se nedivím, že slova pana Moravce paní Skopanové nadzvedla mandle.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...