Mnohotvárná tvář starověkého světa
Jeruzalém. Zeď nářků s Chrámovou horou. Foto: autor

Mnohotvárná tvář starověkého světa

14. 10. 2021

Předkládám zde úvodní část své poslední knihy o proměnách starověkých společností. Text je ještě pouze rozpracovaný. 

Náš současný život i zaznamenaná minulost, to je pouze to, co existuje mezi dvěma mýty. Mezi tím, co už dávno bylo a o čem můžeme mít pouze nepříliš přesné dohady na základě reálných nálezů a literární fantazie, a tím, co bude a co je pro nás příliš vzdálené, než abychom mohli tento vývoj jakkoli predikovat.

Jan Zelenka

 

Úvodní poznámka
 

Historiografie Předního východu je disciplína nesmírně zajímavá a velmi rozvětvená. Tady se objevily první civilizace, tady byla i křižovatka obchodních cest ze severu na jih a z východu na západ, tudy často táhli orientální vládci se svými armádami, zde jsou místa nesčetných válečných střetů i pohybu celých národů. Přední východ je i místem, kde vznikla tři velká monoteistická náboženství – judaismus, křesťanství a islám.

Archeologický výzkum, probíhající v této oblasti již více než sto padesát let, přinesl obrovské množství poznatků a nezvratitelných faktů, která nám umožňují sledovat poměrně přesně strukturu a vývoj jednotlivých národů při utváření svých národních celků.

Svět Předního východu nemůžeme brát jako jeden celek, mající společný vývojový proces. Duchovní svět národů, vznikajících a zanikajících v této oblasti, je velmi různorodý a svébytný. Jazykové, kulturní a religiózní problémy, objevující se postupně při vědeckém a archeologickém výzkumu, rozštěpily zde historickou vědu do celé řady odvětví.

Pokud posuzujeme obecně historicko-společenský vývoj této oblasti, můžeme mluvit o dvou velkých mocenských centrech, která spolu nejen soupeřila, ale i obchodovala. Tato centra prožívala své vlastní dějiny a byla, historicky v určitém čase, spolu v bezprostředním kontaktu. Jedním takovým centrem byla Mezopotámie, tedy oblast kolem řek Eufrat a Tigris a oblast dnešní Palestiny, a druhou velkou oblastí bylo údolí Nilu, tedy starověký Egypt s přilehlými oblastmi.

Co bylo vlastně onou nosnou silou, která postupně formovala tvář starověkého světa? Mluvíme-li o tehdejších velkých společenských změnách, je třeba se zmínit o několika faktorech.

Tím zřejmě nejdůležitějším bylo náboženství. Bylo základním kamenem zrodu, upevnění a dalšího vývoje jednotlivých starověkých civilizací. Náboženství, již od primitivního pravěkého animismu, přes polyteismus, až do dnešní doby, formuje způsob myšlení lidí a spojuje společnost jednou dominantní myšlenkou. Náboženské rituály, které postupem doby dostávaly jednotnou tvář, podporovaly soudržnost celé společnosti. Vládce dostává svou moc a právo vládnout od samého boha. Utváří se třída kněží, kteří dominantní náboženskou ideologii zabezpečují a střeží její čistotu a účinnost.

Latinské slovo pro označení náboženství - religio – je významově mnohotvárné. Znamená nejen zbožnost, posvátnost, ale také svědomitost a spojitost světa reálného se světem nadpozemským, kde vládnou síly, které je třeba uctívat a zabezpečit si jejich přízeň. Každý náboženský systém odpovídá na závažné a věčné otázky původu světa, viny a trestu i života po smrti. Spojuje viditelné s neviditelným, přítomné s minulým.

Nebyly to však jen nevysvětlitelné jevy, které daly popud vzniku náboženství. Byl to i pokorný postoj před velikostí jsoucna a vědomí ohraničenosti lidského konání. Člověk si kladl otázky po smyslu bytí, otázky proč a odkud. Východiskem z toho všeho bylo náboženství, které na tyto otázky odpovídalo. Do života lidí vstoupilo nadpřirozeno a úcta a bázeň před skutečností, kterou člověk nedokázal ovlivnit. Náboženství dávalo lidem kromě odpovědi ale také konečnou hranici poznání. Tou hranicí byl Bůh.

Náboženství má však i svou druhou tvář. Často se za ním skrývají i ambice politické a válečná tažení ve jménu všech možných božstev, která se kdy ve světě zrodila. Ve jménu Boha se od nepaměti panovalo i zabíjelo. Obě tyto tváře náboženství přetrvávají od samotného svého vzniku až do dnešní doby.

Druhým důležitým faktorem, který výrazně ovlivnil vývoj a život společností Předního východu, bylo několik období velkých klimatických změn, jež uvedly do pohybu celé národy. Jednalo se především o dlouhá období sucha, která nutila tehdejší velká kmenová společenství vyhledávat příznivější pro ně životní prostor. Původní zemědělské obyvatelstvo Předního východu bylo tak ze svého území buď vytlačováno, nebo se mísilo s příchozími nomádskými kmeny, a tak se tvořila nová kmenová společenství a nové městské státy. Snaha o získání lepších a větších území, a tím i většího vlivu, vedla tehdejší územní celky k neustálým bojům mezi sebou. O klimatických změnách ve starověkém světě pojednává samostatná kapitola.

Vedle změn klimatu a snahy o získání lepšího životního prostoru nemůžeme pominout ani etnické složení obyvatelstva a s tím spojený různý jazykový, a tudíž i náboženský vývoj.

Pokud bereme v úvahu charakteristiku výše zmíněných tří monoteistických náboženství, musíme konstatovat, že křesťanství, tak jak postupně slábne jeho postavení a úloha ve společnosti, výrazně ztrácí i svou fundamentální, středověkou tvář. Ultraortodoxní judaismus je stále nedílnou součástí dnešní izraelské politiky a ve střetu s islámským světem výrazně ovlivňuje politické klima v oblasti Předního východu. Islám si však svou, silně xenofobní, až fanatickou tvář ponechal a pro evropskou společnost a její kulturu je dnes jeho současná podoba a expanze tou největší hrozbou.

 

*

cestování knihy Náboženství
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Velmi se zajímám o historii dávných civilizací, tak jsem si se zájmem přečetla i ukázku z vaší připravované knihy. Stále se objevují nové a nové poznatky. Co se týká náboženství - já nemám ráda tu druhou, vámi popisovanou část, a sice co všechno byli lidé schopni provádět v jeho jménu ! A pak také ten fakt, že sloužilo vlastně k ovládání lidí, vymývání mozků.
Zuzana Pivcová
Náboženství, ať už kterékoliv, vedlo lidi k tomu, aby žili v bázni Boží. My ale máme s Bohem nebo s Vesmírem vztah láskyplný a nemám důvod se ho obávat za to, že nějak hřeším či nežiji podle přikázání. To se ale netýká Vaší vysoce zájímavé a hodně odborné knihy. Já jsem v tomhle laik.
Jan Zelenka
Děvčata, děkuji vám za návštěvu a přání. Bylo mi jasné, že o takový článek bude minimální zájem. Íčko je tematicky někde jinde.
Martina Růžičková
Kniha začíná velice zajímavě. Držím jí palce, aby po dokončení našla hodně čtenářů.
Marie Měchurová
Kniha bude určitě hodně zajímavá!!
Eva Mužíková
Jendo, velmi zajímavé. Tak ať nová kniha spatří brzo světlo světa.
Naděžda Špásová
Jendo, tak ať se knize daří, mám ráda dokumenty o historii lidstva, nemusím některá náboženství.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.