Epidemie sílí, vláda zpřísňuje opatření: Do restaurace jen s certifikátem, od listopadu končí i bezplatné testy
Ilustrační foto: Ingimage

Epidemie sílí, vláda zpřísňuje opatření: Do restaurace jen s certifikátem, od listopadu končí i bezplatné testy

20. 10. 2021

Kvůli sílící epidemii koronaviru vláda rozhodla o zpřísnění některých protiepidemických opatření. Opatření se týkají návštěv restaurací, povinnosti nosit roušky na pracovištích a změny nastávají i v testování, kdy se zkracuje doba platnosti testů a jejich bezplatnost.

S platností od 1. listopadu bude povinností personálu restaurací kontrolovat testy či očkování zákazníků. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladů, prokazujících očkování či bezinfekčnost. "Provozovatel restaurace, klubu či jiného zařízení bude muset kontrolovat certifikát o očkování, testu, onemocnění. Nesmí umožnit vstup do daného zařízení nebo poskytnout službu, to znamená, pokud člověk přijde do restaurace, nemusí kontrola proběhnout hned u vchodu, číšník provede kontrolu u stolu. Pokud certifikát nebude platný, službu poskytnout nemůže. Neplatí to pro jídla s sebou," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vláda rovněž rozhodla o tom, že chce více motivovat občany k očkování, a to omezením platnosti testů a jejich hrazení státem. "Antigenní testy budou místo 72 hodin platit jeden den, platnost PCR testu se zkracuje ze sedmi na tři dny," upřesnil ministr Vojtěch. Zároveň vláda rozhodla, že s účinností od 1. listopadu už nebudou testy hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, což nebude platit u dětí do 18 let. Hradit budou pojišťovny testy také těm, kteří mají příznaky koronaviru a k testu je indikuje lékař nebo je na něj pošle hygiena. Zdarma je budou mít i ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Cena testů je zastropovaná na 814 korun za PCR test a 201 korun za antigenní test.

Epidemie se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v posledních dnech vyvíjí podle rizikového scénáře, který na začátku listopadu predikuje v nemocnicích 1200 lidí s covidem-19, z toho 250 na jednotkách intenzivní péče. Podle ministra zdravotnictví v některých krajích hrozí opětovné omezování odložitelné nemocniční péče.

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie 00000
Je dobré, že se lidi nechají očkovat, aspoň bude naplněno požadované procento proočkovanosti, a neočkovaní budou mít klid!! Jde o prachy, o vymytí mozků, vůbec nikomu nejde o zdraví. :) :) :) Vakcíny mají platnost do půlky roku 22, takže je třeba je využít. To blbnutí s kontrolou v hospodách vydrží tak měsíc, pak se začnou věci vracet do normálních kolejí, protože už to hodně lidí nebaví - vyhrožování, šikana, citové vydírání, atd. překračování všech zákonů právních, jednání proti zdravému rozumu. Za sebe každý odpovídá sám, a tvrdit, že babka v bodu A zemře proto, že někdo v bodu D není očkovaný je absurdní. Ale když tomu lidi věří....
Jitka Caklová
Paní Rotyková, netroufnu si říci, zda se pletete. Manžela vozím s různými vlekoucími se chorobami (nebudu vyjmenovávat jakými), k lékařům u kterých je pro nepříznivý zdravotní stav v dispenzarizaci a vnímám jejich přístup k očkování. Všichni krom jednoho se pouze na počátku zeptali, zda je očkovaný, nebo zda to má v úmyslu. Všichni až na jednoho, ke kterému se nebudu vyjadřovat, plně akceptují manželovo rozhodnutí neočkovat. Tak teď nevím, zda manželovo rozhodnutí akceptují v naději, že kovid dostane a s, nebo na kovid zemře a nebo ho nechávají v klidu, protože by mu mohlo očkování přitížit, případně způsobit smrt. Já nevím kde je pravda a proto každého svobodné rozhodnutí, zda se dá, nebo nedá očkovat plně akceptuji.
Danka Rotyková
V polovině prosince jdu na třetí dávku, pokládám to za stejně důležité, jako jít volit. Zdravotníci přece nejsou povinni čekat, až jim tam lůžka zaplní neočkovaní pacienti, kteří budou vyžadovat 24 hodinovou péči. Jsem takhle vychovaná, tatínek jako zdravotník by se byl kvůli nemocným lidem přetrhnul, ale když zjistil, že to někdo zneužívá, vyl plný zlosti. My ho potom doma uklidňovali. Jo, když mi nic není, to je řečí, ale jak by šlo do tuhého, každý by chtěl okamžitě pomoc hlavně pro sebe. A nebo se pletu?
Milan Milan
Každý si má právo chránit své zdraví a k tomu má mít dost rozumu a samozřejmě stát musí nabízet pouze bezpečné léky, vakcíny i postupy tak aby vedlejší účinky nebyly devastujícejší než základní onemocnění. U nás a nejen u nás se ale z vakcinování stala propustka do hospody, divadla , do letadla či jinam, ale to základní proč, tj. chránit zdraví vakcinovaného se nějak vytratilo. A je to docela sprosté, protože kolem 30% očkovaných je opět shledáváno positivními, z těžkým průběhem či zakončeno smrtí. V proočkovaných zemích i více. Zajímalo by mně kdo neočkovaný s rýmou či chrchláním leze do divadla, nebo mu chutná pivo???
Lenka Kočandrlová
Nepotřebuji chodit po hospodách,cestovat bůhvíkam , ani na nějaké akce.Nenechala jsem se očkovat,nechci umřít na následky očkování.Tuhle jsem viděla rozhovor s Petrem Jandou,který byl na 2 očkováních,byl přesvědčen,že on covid nemůže dostat.A dostal,pravdam,neměl takové příznaky,aby musel do nemocnice....Tak já si budu chodit po lesích a loukách,nejvýše do knihovny nebo nakupovat - vždy s rouškou! a vždy si vyčistím nákupní vozík i ruce desinfekcí.Na žádném testu jsem ještě nebyla,rozhodně si myslím,že když bych ho měla zapotřebí,tak bych ho měla mít zdarma!!! Ať si platí ti,co se nechávají často testovat a vlastně to ani nepotřebují,jen jsou ustrašení....
Jiří Hradecký
Pane Zemane, proč, když je očkování tak skvělé, v Singapuru, kde je proočkováno cca 90% populace, propukla pandemie znovu. Nevyzkoušené látky, které jsou vydávány za "vakcínu" mají vedlejší účinky. Nejsem očkován, ale mám negativní testy, Vy jako očkovaný máte také negativní test ? Nemáte, protože se u očkovaných neprovádějí a to je velká chyba, pak bychom totiž mohli zjistit, že nákazu roznášejí očkovaní !
Milan Sova
Aha :-)
Jitka Caklová
Říkali to v televizi :-)
Milan Sova
Paní Caklová proč je nezodpovědné cestovat do zahraničí? :-O
Antonín Nebuželský
Já osobně jsem připraven na třetí injekci. Nic mi to neudělá a budu mít dobrý pocit sám pro sebe. Jestli to dostanu i přesto, tak děj se vůle páně. Jen pro zajímavost : vnučka má ty dávky čtyři a nic jí není. Litá v Emirates, a tam to vyžadují. Na pracovišti si na demokracii moc nehrají. Za mě všeobecně dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.