Procházka po naučné stezce Veselské pískovny
Foto: autorka

Procházka po naučné stezce Veselské pískovny

3. 11. 2021

V jednom z posledních sluncem prozářených říjnových dní jsme se vydali k Veselským pískovnám. Obvykle zde trávíme čas na břehu, manžel ryboloví, já si čtu, procházím se nebo plním funkci rybářského pomocníka.

Dnes jsme rybářské náčiní nechali v autě a vydali se na téměř osmikilometrovou trasu po naučné stezce Veselské pískovny. Třebaže do pravého poledne zbývala hodina, slunce si jen obtížně razilo cestu ranní, vlastně už dopolední, mlhou. A ta nás od procházky nezadržela. Odměnou nám bylo teplé počasí a nádherně modrá obloha téměř bez mráčku. 

Na 14 informačních tabulích jsme se poučili o historii krajiny a seznámili se s přírodou v oblasti štěrkových jezer. Zajímavostí této stezky je písečný přesyp u Vlkova. Jde o jedno z mála míst v naší zemi, kde se vyskytují naváté písky bez vegetace. Místo je chráněnou oblastí, proto jsme se pohybovali jen na jejím okraji. Na povrchu jsme zaznamenali nejen stopy bot, ale dokonce i jízdních kol a kroutili hlavou nad bezohledností lidských jedinců. 

Naučná stezka se nachází asi dva kilometry od města Veselí nad Lužnicí. Jezero je v létě obsypané koupajícími se návštěvníky a od jara do podzimu rybáři. Díky cyklistické trase si tuto oblast oblíbili kolaři, do okolních lesů chodí i houbaři a sběrači borůvek.

Štastnou cestu přeji všem, kteří se rozhodnou tento krásný kout jihu Čech navštívit. Více info zde: https://trebonsko.ochranaprirody.cz/pro-navstevniky/naucne-stezky/naucna-stezka-veselske-piskovny/

cestování Tip na výlet
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Krásný kout naší vlasti. Znám ho jen v létě. Podzim tam podle fotek musí být nádherný.
Soňa Prachfeldová
Krásný kraj a fotky jsou moc pěkné.
Jitka Hašková
Děkuji za procházku krásnou krajinou.
Alena Vávrová
Opravdu moc pěkná krajina, i fotky, dík za sdílení.
Alena Velková
Tam musí být krásně, díky za info.
Irena Mertová
Hezký výlet. Léta jsme jezdili okolo, ale nikdy jsme tam nebyli...
Alena Tollarová
Tahle vycházka by se mi určitě líbila, ale mám ji trochu z ruky. Jsem ráda za naši pískovnu za městem, sice bez naučné stezky, ale zato se tam většinou toulám sama.
Daniela Řeřichová
Veselské pískovny jsou pozoruhodné. Vaše snímky moc pěkné, děkuji.
Zuzana Pivcová
Ve jmenovaném jezeře jsem se jednou v létě koupala. Jenže to už je přes 30 let. Děkuji za informace, třeba se mi teď později, možná s novým jarem, podaří se tam zase podívat.
Vladislava Dejmková
Lidé by si měli vážit takovýchto krásných míst. Děkuji za zprostředkování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.