Vláda vyhlásila nouzový stav. Covidem se nakazil i prezident Miloš Zeman
Ilustrační foto: Pixabay

Vláda vyhlásila nouzový stav. Covidem se nakazil i prezident Miloš Zeman

25. 11. 2021

Nepříznivý vývoj pandemie koronaviru přinutil vládu zatáhnout za záchrannou brzdu. Vláda rozhodla vyhlásit nouzový stav a co nejvíce omezit sociální kontakty. Restaurace budou končit ve 22 hodin, nebudou vánoční trhy, zakazuje se prodej alkoholu na veřejnosti.

Nouzový stav vláda vyhlásila od půlnoci 26. listopadu a potrvá třicet dní.

"Znovu chci apelovat na všechny, aby se nechali očkovat a nevěřili dezinformacím. Vakcíny jsou jediným řešením. Dnes jsme znovu diskutovali na vládě, že musíme zavést povinné očkování pro profese ve zdravotnictví, sociálních službách, hasiče, vojáky a policisty a také pro seniory 60 plus, možná 50 plus. O tom ještě povedeme diskuzi, ale myslím si, že to je nevyhnutelné,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér v demisi Andrej Babiš. Povinně očkovat by se měli i zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a další vybrané profese.

Vláda kvůli dramatickým denním přírůstkům nově nakažených nemocí covid-19 také zavedla s platností od pátku 26. listopadu 18. hodin nová opatření. Restaurace, bary či kluby budou muset zavřít ve 22 hodin. „Zakazuje se přítomnost veřejnosti v čase mezi 22. hodinou a 4. hodinou a 55. minutou. Zakazuje se provozování vánočních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů. Zakazuje se pití alkoholu na veřejnosti mimo vnitřních prostor. Zakazuje se konzumnace potrvain v nákuoních centrech, je možné si koupit jídlo s sebou,“ shnrnul opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vláda také omezila počet účastníků veřejných akcí jako jsou například plesy či jiné společenské akce na 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

Počet lidí na JIP roste, do nemocnice se vrací i prezident Zeman

V nemocnicích je podle posledních údajů 5 886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. Počet pacientů v těžkém stavu se blíží 850. Jak uvedl server CNN Prima News, nemocí covid-19 se nakazil i prezident Miloš Zeman, kterého dnes pustili z Ústřední vojenské nemocnice po 46 dnech. Podle serveru se prezident ze zámku v Lánech, kde měl v pátek jmenovat premiérem Petra Fialu, přesouvá zpět do střešovické nemocnice. Převoz prezidenta zpět potvrdil i Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která se měla o Zemana v Lánech starat. O pozitivním testu prezidenta Zemana, který před časem dostal třetí vakcínu, informoval média i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V nemocnici by měl MIloš Zeman dostat monoklonální protilátky.

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Proč tohle?
Granda Nekonata
03:42 :-D
Jiří Dostal
:-) Koukám, že ty úlevné chrchle pana Vrby budou brzo rozmatlané po celém i60, hnusák si prostě musí ulevit... :-)
Granda Nekonata
Z nás dvou jste lhář vy. Orecitujte po pravdě, co jsem napsala. :-) a neprezentujte tu svoje domněnky. Zatím tu sice beztrestně můžete plácat, ale co když státy zasáhnou i proti že vám? :-)
Martin Vrba
Paní Renato, základ je v tom, že Vy tady šíříte lži, 25.11.2021 18:03 - že je covid nebezpečný jen pro lidi 65+ a že existují jiné možnosti, jak se mu bránit, než jen očkováním. Tak za prvé, i kdyby to byla pravda s tím věkem, tak lidé nad 65 si nezaslouží žít? Jak jste to asociálně myslela – tedy pokud jste vůbec myslela? A za druhé, to už není vůbec pravda, na covid umírají dokonce i děti a očkování je prokazatelně zatím jedinou nejúčinější prevencí proti covidu na celém světě a zmírňuje i průběh nemoci i u těch, kteří ho přes očkování také dostanou. Přesto i za ty lži, které tady zatím beztrestně šíříte (nebude to věčně – státy budou muset zasáhnout) jsem na Vás nechtěl být hrubý a tak jsem se to snažil trochu zjemnit humorem a přivést vás po dobrém k rozumu oklikou. Nepodařilo se – nic se neděje, mějte se pěkně a děkuji Vám za výměnu názorů.
Granda Nekonata
Aha, vy jste Covid neměl! :-) tak teď tu ze mě uděláte výjimku, která vlastně zabírala místo:-) jakože s těžkým zápalem plic jsem proplula bez problémů. :-) fakt mě bavíte a navíc: Jojo, já s kvantem protilátek se kvůli vám mám očkovat? A vyhnout se lidem? Pane Vrbo, zkuste zapojit hlavu. Já jsem pro tuto společnost vážně minimálně nebezpečná. Určitě méně než vy se svými tečkami. :-) Chápete to? Tomu se říká použít rozum a ne to, co se ocitlo jednomu v gatích. :-)
Martin Vrba
Paní Renato S., co vám mám na o říct, aby v tom bylo trochu vtipu u tak smutné věci. Třeba takto, já například dosáhnu při malování bytu štětkou až na strop, to ale neznamená, že tam dokážou dosáhnout všichni, většina si musí vzít štafle. Stejně je to i s covidem, někdo jím propluje bez problémů a následků a získá protilátky, někdo je za týden tuhej. K vůli vám přece nebudeme tvrdit, že vy to máte šťastně za sebou (pozor na recidivu – i to se občas stane – nebo na trvalé následky) že covid je jen chřipečka a že není třeba se očkovat a dělat opatření proti jeho šíření a kvůli mně, že já dosáhnu bez štaflí na strop, tak se nebudu rozčilovat, proč se vyrábějí zbytečně štafle. Chápete to? Tomu se říká solidarita. :)
Granda Nekonata
Jinak: sestry ve skafandrech na plicním kvůli mě určitě na hubu nepadaly, prostě donesly prášky, změřily teplotu a jestli mám kyslík. Noční mi vrazila prášky na umývadlo mezi dveřmi bez skafandru. Jaké jsou vaše zkušenosti s covidovým zápalem plic? Nebo to vaše hlášení bylo opřené o předpoklady?
Granda Nekonata
Ale pane Vrbo, )á přeci Covid v nemocnici vyzkoušela! S těžkým zápalem plic.
Martin Vrba
HLÁŠENÍ PRO Renatu S: Pod vaším článkem „Jak se mnou cukry vyběhly“ https://www.i60.cz/emag-articles/show/29463 dole citujete: „Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím.“ Konfucius. Tak tu máme pro vás upozornění, že by s vámi mohly, až si vyzkoušíte covid, vyběhnout ty sestry, které tam už na těch covidových jednotkách v těch skafandrech padají na hubu. Pak určitě porozumíte úplně všemu. Konec hlásání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.