Oheň
Úvodní foto: autorka

Oheň

14. 12. 2021

Mám ráda oheň. Všelijaké ohně a ohníčky. Posezení v létě u táboráku. Oheň praskající v kamnech. Doma jsme měli Petry a klubky. V kuchyni u babičky a dědečka stála stará dobrá plotna. Na ní pekla babička báječné bramborové placky. Oheň plápolající v krbu. Žhavé uhlíky zbylé po ohni. Plamínek svíčky na slavnostně prostřeném stole nebo zapálené jen tak v šeru pro hezkou atmosféru, případně i odrážející se ve sklence červeného vína. Malé hořící svíčky plující o Vánocích ve skořápkách od vlašských ořechů. Zapálené svíčky na narozeninovém dortu. Plamínek v hořící petrolejce; ten už patří jen ke vzpomínkám na dětství. Starou petrolejku ale ještě mám. Oheň, nad nímž zručný kovář tvaruje své výrobky. Oheň v peci, v níž se dříve pekl chléb. Dnes se v ní někde peče pizza. Okouzlil mě oheň při pálení čarodějnic. Dojímavé jsou hořící svíčky na hrobech.

Vnímám magickou sílu ohně, vstřebávám jeho teplo. Líbí se mi proměnlivé barvy plamenů. Ohnivý západ nebo východ slunce.

Vím, že oheň může i ublížit. Jako dítě jsem viděla o prázdninách v Kovářské v Krušných horách na blízkém kopci hořet dům. Později jsem sledovala s maminkou zdálky z okna bytu hořící Veletržní palác. Naštěstí už dvacet pět let nevídám ohýnek na konci své cigarety.

Nyní zapalujeme svíčky na adventním věnci. Přeji vám hezký předvánoční čas a spokojené Vánoce.

 


 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
I já mám ráda pohled do plamenů v krbu, kdy klid přerušuje jen praskání hořícího dřeva. Hezká úvaha Věrko.
Dana Puchalská
Věrko,napsala jsi moc hezkou úvahu. A já Ti za ní děkuju.
Hana Polednová
Věru, hezké. Z ohně mám respekt. Nepříjemná podívaná byla i pro mne, když jsme sledovali z okna požár Veletržního paláce. Hrůzostrašná podívaná byla na protější dům, kde hořel byt ve třetím patře. A proto mám nejraději ohýnek venku na chalupě, kdy sedíme okolo a pozorujeme ty kmitající plamýnky. A také v pokoji, když praská v kamnech suché dřevo. I svíčky doma zapaluji, jen pokud je mám pod kontrolou a sedím v blízkosti.
ivana kosťunová
Olympijský věčný oheň ... Ohňová země.... Mám také ráda oheň
Věra Ježková
Moc vám děkuji. :-)
Anna Potůčková
Hezky jsi to Věrko napsala. Zrovna minulý týden jedna ze známých chovatelek od maltézáčků díky adventnímu věnci málem vyhořela. Naštěstí to odneslo jen některé vnitřní zařízení.
Naděžda Špásová
Věrko, ohně se bojím, ale svíčku zapaluji denně. Když jsme tady v paneláku bydleli pár let, tak nám začalo hořet v dětském pokoji. Naštěstí byl manžel ještě doma, podruhé v domě hořelo pod námi, paní v garsonce si topila plynovou bombou a ráno v pět hodin začalo hořet, naštěstí se sem hasiči dostali včas, ale paní to nepřežila. Takže před ohněm mám respekt.
Jitka Hašková
Mooc hezky sestaveno a napsáno, jak to Věra umí. Mám ráda spíše táboráky a ohníčky na opékání buřtů, ohně v kamnech nebo v krbu, jenom svíčky v bytě moc nemusím.
Martina Růžičková
Moc hezké vyznání ohni, který jako každý živel dokáže pomáhat i ničit.
Blanka Lazarová
Mám ráda oheň, ale i vodu. Vydržím na ně jen tak koukat a koukat. Jako třeba na chalupě u krbu jsme měli houpací křeslo. Ideální. Docela mi to chybí. A pak táboráky s kytarou, to mám taky moc ráda. Díky Věrko za pěkné zamyšlení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.