Index kvality života: Nejlépe se žije v Říčanech u Prahy, nejhůře v Orlové
Říčany u Prahy: FOTO: Mirekk – Vlastní dílo, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org

Index kvality života: Nejlépe se žije v Říčanech u Prahy, nejhůře v Orlové

13. 12. 2021

Na portálu Obce v datech jsou od dnešního dne dostupná kompletní data o kvalitě života v 206 českých obcích. Index kvality života porovnává veřejně dostupná data v oblasti zdraví, materiálních podmínek a vztahů mezi lidmi ve všech českých obcích s rozšířenou působností.

První příčky pomyslného žebříčku kvality života obsadily stejně jako v loňském roce Říčany a Praha, na dalšíh místech jsou středočeské obce Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Černošice. Z krajských měst je po Praze nejlepší život v Brně, následují České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice. Naopak na chvostu žebříčku je moravskoslezské město Orlová.

„Obce v oblasti Prahy a okolí jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a pro okolní obce snadno dostupné, například vlakem. Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky. Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů. Ve většině obcí z těchto regionů žije mnoho lidí s finančními problémy, relativně vůči ostatním je v nich méně nabídek pracovních míst. V Ústeckém a Moravskoslezském kraji je také poměrně vysoké znečištění,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

Vysokých hodnot Indexu kvality života dosahují zejména obce v okolí Prahy a Brna, velmi dobrých výsledků pak obce z Jihočeského a Plzeňského kraje. V pětici nejlépe hodnocených krajských měst najdeme Prahu, Brno, České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice. Nejvýraznější meziroční posun náleží zlínskému Holešovu (o 64 příček vzhůru), nejvýrazněji se proti loňsku zvýšila hodnota Indexu kvality života v moravskoslezské obci Odry.

„Z letošních výsledků vyplývá, že celkové hodnocení řady obcí se zvýšilo zejména díky lepší nabídce pracovních pozic v obci a jejím okolí. Rozhodlo i zlepšení bilance mezi nárůstem a úbytkem obyvatel obce. Data by měla pomoci lidem při rozhodování, kam se stěhovat, a současně i představitelům obcí a krajů, na co se soustředit při rozvoji regionu," uvedl Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství společnosti Deloitte, která je odborným partnerem projektu.

Kompletní výsledky žebříčku najdete zde: https://www.obcevdatech.cz/

 

 

 

 

města a obce životní styl
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladimír Mrázek
K žebříčku mám výhrady, je to podobné jako při vyhlašování nejlepších měst k podnikání. Záleží na zvolených kritériích i posuzovatelích.
Daniela Řeřichová
Tyto výzkumy mě zajímají, rozdílné může být hodnocení podle stanovených kritérií a hodnocení subjektivní. Překvapilo mě například, že Tábor , který znám velmi dobře, je někde uprostřed.
Dana Divišová
Záleží na tom, kdo města hodnotí. Např. Říčany jsou pro pracující v Praze určitě ideální. Ale při tom provozu na silnicích bych tam bydlet nechtěla. Kralupy znám velmi dobře, není to hezké místo, ale do Prahy vlakem pár minut a spojení velmi dobré. Brandýs-Stará Boleslav , to je místo, kam bych se hned stěhovala. Voda, příroda, zámek. Litoměřice, Třeboň, Beroun , Blatná, to jsou krásná místa, jen nevím jak je to s prací...určitě záleží také na dopravním spojení do zaměstnání. Včera hovořil v TV starosta Orlové. Většinu pozemků tam vlastní Bakala. Pokud chtějí něco budovat, musí nejdřív pozemky od něho koupit. Smutné.
Jan Zelenka
Ten žebříček kvality jsem si pořádně prohlédl a mám k němu velké výhrady. Řadu míst velmi dobře znám a např. v Říčanech bych nechtěl bydlet ani náhodou. Dopravní obslužnost, zdravotní péče, síť obchodů, škol, atd, je v Litoměřicích na daleko vyšší úrovni, než v Říčanech. Hlavně, že jsou v popředí obce poblíž Prahy. Já jsem před devíti lety z Prahy odešel a jsem tomu moc rád, protože tady, v Litoměřicích, se mi žije daleko lépe. To pořadí obcí je jen pro pobavení, jinak k ničemu!!
Věra Ježková
Honzo, díky. Ještěže jsem rozklikla odkaz. Je to moc pěkně udělané. Potěšily mě Praha a Brandýs, docela i Pelhřimov a Kolín, zklamaly Litoměřice a Příbram. Odbornost projektu respektuji, nemajíc příslušné vzdělání na její posouzení.
Hana Řezáčová
Nějak musí být celé ty výpočty uváděné v článku špatně, protože dle prestižního cestovatelského serveru Time Out, který vyhlásil Evropské město 2022, se umístilo na druhém místě Brno (na prvním Arles, Francie) - žádné Říčany a Praha :-)
Antonín Nebuželský
Babice, například. Pěkně se to tam zahušťuje...
Milan Pepo
Já si myslím, že takhle se to hodnotit nedá. Žiji na malé vesnici. Máme tu hospodu, obchod otevřený sedm dní v týdnu. Obecní knihovnu. Poštu nám zrušili, školu jsme zavřeli sami protože pro nedostatek žáků byla neufinancovatelná. Poslední autobus z města přijíždí o půl šesté večer v pátek. První odjíždí v pondělí ráno před pátou. Takže by se řeklo kvalita života nic moc. Ale takhle se to přece hodnotit nedá. Máme tady krásnou přírodu, klid. Relativní bezpečí. Držíme jeden s druhým ( i když by to nebyla česká vesnice, aby se nějaké sousedské škorpení nevyskytlo). Pořádáme různé sportovní a kulturní akce... Takže jaký závěr? Teoreticky jsou obce ( a logicky) podle kritérií uvedených v článku na vyšší úrovni než my. Dostupnost lékařské péče, pracovní možnosti, dopravní dostupnost k větším centrům... A přece lidé z těchto pro život ,,úspěšnějších" obcí často utíkají k nám . :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...