Před Vánocemi v kostele
Úvodní foto: autorka

Před Vánocemi v kostele

22. 12. 2021

V úterý 21. prosince odpoledne jsem šla do kostela. Jeho oficiální název je Husův sbor Církve československé husitské v Praze – Holešovicích. Nachází se nedaleko Strossmayerova náměstí. Šla jsem především do kolumbária. Za maminkou, která zemřela letos v lednu, babičkou a dědečkem. Také jsem si chtěla vyfotit betlém. Měli tam vždy moc hezký. Tentokrát jsem byla mile překvapena. Betlém byl jiný, opět hezký, výzdoba kostela ale bohatší, než jak jsem si ji pamatovala z dřívějších let. Radost mi udělalo betlémské světlo.  

Z kolumbária jsem vyšla smutná a uslzená. Přede dveřmi kostela stála mladá žena s maltézáčkem. Na jeho bílém kožíšku vynikaly červené kšírky a šáteček kolem krku. Byl kouzelný. Pejsek ke mně přišel. Když jsem se k němu sklonila, olízl mi ruku. Paní jsem řekla, že ví, že potřebuju potěšit. Když odcházeli, pejsek se za mnou ještě několikrát otočil a zůstal stát. Byla to chvíle nabitá emocemi.

Budu ráda, když se se mnou do kostela podíváte. Pejska jsem si nevyfotila.

 

Foto: autorka

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Milá Věrko, o vánocích je člověk hodně citlivý , že je potom rád za běžný života. Krásné fotky.
Dana Puchalská
Věrko, děkuju 6a zajímavé fotky z kostela, který vůbec neznám. I já Ti přeju klidné vánoční svátky.
Zuzana Pivcová
To je, Věrko, nedorozumění, asi jsem se vyjádřila neobratně. Chtěla jsem naopak říct, že architektonicky mi takový kostel "sedí", zatímco baroko je na mě někdy až moc. :-D
Věra Ježková
Děkuji. :-) Zuzko, vůbec mě nenapadlo vnímat interiér kostela jako vznešenou nádheru. Chtěla jsem si tam jen vyfotit betlém pro FD. Kostel byl postaven v letech 1927 – 1937. Někdy zajdu k nedalekému sv. Antonínovi – ten je v pseudogotickém slohu. Chodila jsem tam už jako dítě s rodiči.
Marie Seitlová
Moc hezký kostel.
Zuzana Pivcová
Mám raději skromnost než vznešenou nádheru, i když vím, že v architektuře to souviselo s určitou dobou. Sem do týnského kostela zajdu, až nebude mše. Věrko, zvířátko vycítí, umí sdílet radost i smutek a potěšit i člověka "cizího", s nímž ho byť chvilkově propojí stejná emocionální frekvence.
Jan Zelenka
Znovu a znovu si ta tvá slova čtu, myslím na ty své blízké, co již odešli a uvědomuji si zároveň naše životní limity. Vánočním optimismem příliš nehýřím, není mi nejlíp.
Eliška Murasová
Zajímavý kostel. Věrko, Tvůj příběh dokazuje, že nic není náhoda ...
Helena Votíková
Kostel neznám a musím to napravit, je zvláštně krásný. Děkuji Věrko.
Alena Tollarová
Ač nejsem věřící, do kostelů chodím ráda a v každém městě se snažím alespoň nahlédnout. Byla jsem u nás i v kostele evangelickém, ale v žádném kostele s kalichem jsem ještě nikdy nebyla. Dívám se do hezkých jesliček s jezulátkem a říkám si, že zřejmě husité mají jiný zvyk - nedávají ho do jesliček až při půlnoční jako katolíci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.