4. únor 2022 - pololetní prázdniny
Foto: autorka

4. únor 2022 - pololetní prázdniny

5. 2. 2022

Už mnoho let mi každý rok přicházela vnoučátka s vysvědčením. V současnosti mám čtyři gymnazisty, kteří studují v našem městě. Jenže dnes mi nikdo nepřišel. Všichni jsou buď nemocni nebo v karanténě.

Tím se mi naskytlo v dnešní den nečekané volno a já velmi ráda usedám k počítači, abych se s vámi alespoň trochu podělila o několik únorových snímečků zimy.

Předevčírem jsem byla v Olešnici - je to malé městečko s 1.700 obyvateli a nachází se v okrese Blansko v nadmořské výšce 540 m. n. m. Jezdím převážně hromadnou dopravou. Jela jsem autobusem a sedla si s dovolením řidiče hned na první sedadlo abych si mohla něco nafotit i z autobusu. Něco se mi zadařilo, ale dost snímků jsem musela mazat. Chtěla jsem projít úzkou uličkou až ke Ski areálu, ale počasí mi to nedovolilo. Spustila se tak hustá a větrná sněhová vánice, že mne zahnala zpět. Snímky, které jsem v tom počasí pořídila, byly také jen k vymazání. Ale byla jsem tomu vděčná, že jsem hodinovou cestu zajímavou krajinou dobře zvládla.

Včera jsem jela do své rodné vesnice Protivanov - je to městys s 1.040 obyvateli a je to nejvýše položená obec v okrese Prostějov - má nadmořskou výšku 685 m. n. m. Také jsem si dovolila sednout na přední sedadlo a zase dobře projela 45minutovou místy dost zasněženou krajinku. A moje kroky vedou vždy nejdříve na hřbitov - jak ukazuji na úvodní fotografii. A vidím zde klid, bílou neposkvrněnou nádheru a jen uprostřed hřbitova je prohrnutá cestička. Ten mír a velebnost Boží přírody mne ani nenechávají vstoupit víc doprava k našemu hrobu abych tím snad tu sněhobílou čistotu neporušila svými stopami.

Náš hrob si fotím jen z dálky a v duchu se modlím a vzpomínám jak na svoji blízkou rodinu, tak i přidávám vzpomínku na všechny, co zde také pod sněhovou peřinou odpočívají - hodně jsem jich znala.

Ale po cestě zpět nevidím krásné hluboké lesy, ale místy jen trosky. Kůrovec ve všech okolních lesích způsobil zkázu a nedávná silná vichřice pokácela další zbytky lesů. Takže nás míjí hodně velikých tahačů s pořezanými kmeny smrků a já přijíždím do místa svého bydliště - kde už sníh není vůbec žádný.

P.S.: Fotečky jsem si správně poskládala, ale při přenosu do článku se mi nějak promíchaly - nevím, čím se mi to stalo?

  Za tuto nechtěnou chybu se všem moc omlouvám.

 

můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc hezká místa, člověka to pořád táhne tam, kde začal, tam kde skončili i jeho milí. S těmi stromy je velké trápení všude. Pokácí se, houby už nerostou, je to velká rána pro přírodu i pro nás.
Marie Ženatová
Všichni moji známí i neznámí moc vám děkuji za vaše dobrá slova. Ale nejvíc děkuji za zajímavé návody* jak co nejlépe přenášet řazené fotografie do článku.
Martina Růžičková
Díky fotografiím jsem poznala hezká místa, navíc půvabně zavátá. Děkuji :-)
Eva Mužíková
Maruško, ráda jsem se s Tebou "prošla".
Věra Ježková
Maruško, nemusíš se omlouvat. Fotky jsou moc hezké. Já je vždy očísluju – číslo napíšu před číslo fotky, oddělím _ (Přejmenovat). A nepomíchají se. :-)
Helena Přibilová
Paní Maruško, děkuji za hezké zimní fotografie z Drahanské vrchoviny. My jsme v okolí Prostějova jezdili na "bramborové" brigády, které organizovala naše škola. Ale to bývalo vždy na začátku podzimu.
Alena Tollarová
Ani mně vůbec nevadí, že fotky možná nejdou správně za sebou. Ráda vidím, že někde je v zimě dokonce i sníh :) Hodně zdraví celé rodině!
Alena Velková
My jsme letos také neviděli kvůli karanténám ani jedno pololetní vysvědčení. :-( Pomíchané fotky vůbec nevadí :-)
Dana Puchalská
Maruško,vůbec nevadí že jsou fotky promíchané. Děkuju za hezký výlet do kraje,kde jsem nikdy nebyla.
Anna Potůčková
Hezký výlet a hezké fotky. U nás ted od pondělí jsou jarní prázdniny

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.