Únorová procházka botanickou zahradou v pražské Troji
FOTO: Julie Vargová

Únorová procházka botanickou zahradou v pražské Troji

22. 2. 2022

Za okny to vypadá, že jaro se hlásí o svá práva. Dokládá to modrou oblohou, sluníčkem a pobídnutím odložit tlusté svetry, čepice i rukavice. Jakmile se člověk ocitne venku, chvíli si teplo pochvaluje, ve stínu však pociťuje, že zima ještě neřekla svoje "na shledanou za rok!" Pohledem na kalendář je každému jasné, že procházet se v únoru botanickou zahradou v pražské Troji asi nebude ten pravý barevný zážitek.

Přes poledne budou lidi vysedávat doma u sobotního oběda, přemýšlím o čase, kdy se vydám do botanické zahrady, abych nepotkala mnoho lidí. Nikoliv chyba lávky, ale chyba uvažování! Tuto dobu si k procházce vybralo mnoho dalších osob, dle zaslechnutých řečí i cizinců. V závětří a na sluníčku se brzy lavičky zaplnily, zato tmavší zákoutí a vysoké stromy, v jejichž korunách hvízdal silný vítr, zely prázdnotou. Návštěvníci lesíkem jen prošli, každého lákaly stráně vystavené slunečním paprskům.

Zavře-li člověk oči a představí si obrázky, které před chvílí viděl, z barev se mu vybaví modrá na nebi, zelená v korunách jehličnanů, béžová na trávnících a hnědá na záhonech. Barevné plochy si jeden musí buď představit, nebo se sem vrátit, až bude čas rozvitých květů, nebo se podívat na snímky zde:

https://www.botanicka.cz/pro-navstevniky/nase-expozice/venkovni-expozice

Já nabízím krátkou virtuální procházku otevřenou expozicí botanické zahrady s pohledy do dáli. I bez rozkvetlých květin je zde mnoho věcí ke koukání a na mnoha informačních cedulích možnosti k získání nových poznatků. Už jen pár týdnů, kdy zde všechno rozkvete, studený vítr se uklidní a sluneční praprsky získají více intenzity. Každému, kdo se sem vydá, přeji hezkou procházku.

 

 

cestování Tip na výlet
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Moc hezky popsaná procházka trojskou botanickou zahradou s krásnými fotkami. Každým rokem si to tam také procházím a kochám se vším, co zrovna roste a kvete.
Dana Puchalská
Ano v botanické zahradě je krásně v každém ročním období. Moc se mi líbila motýlí výstava ve Fata Morganě.Bylo opravdu na co koukat.
Blanka Lazarová
Pěkné, zase jeden dobrý tip: Trója - nejen zoo, ale ještě botanická zahrada. Ach jo, jak já to všechno stihnu, až budu v Praze.
Helena Přibilová
Děkuji za hezké a neobvyklé snímky už téměř předjarní botanické zahrady v pražské Troji.
Marcela Pivcová
Botanickou zahradu v Troji navštěvuji také alespoň jedenkrát ročně - vždyť bydlím téměř "coby kamenem dohodil". Panelové domy v pozadí jedné fotky patří k bohnickému sídlišti, ten "náš" je jen o malý kousek dál. Obrázky máte moc pěkné!
Martina Růžičková
Hezké záběry dokládají, že i v tomto čase je v zahradě na co se dívat.
Jan Zelenka
Botanická zahrada je pěkná v každé roční době, ale jaro je přece jen lepší. Ovšem fotky máte hezké.
Zuzana Pivcová
To mi připomnělo dříve poměrně časté vycházky do trojské botanické zahrady. Do Fata morgany jsme pak už nechodily, narozdíl od většiny návštěvníků nemám ráda výstavu motýlů. Krátkodobě poletovali, rychle před očima hynuli, usedali zmateně na lidi, ti na ně sahali a tím ještě zkracovali jejich život (pro zájemce má dávná zdejší básnička Motýl a láska)- Díky, Julko.
Dana Divišová
Chodím tam taky několikrát do roka, ale v únoru by mne to nenapadlo. Bylo krásné počasí. Fotky jsou moc hezké.
Alena Tollarová
Botanickou zahradou jsem se prošla loni a spojila ji s návštěvou skleníku Fata morgana, kde zrovna poletovali exotičtí motýli. Bohužel jsem si vybrala den, který propršel ... :(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.