Hudba, kterou mám ráda
Úvodní foto: Avignonský most, www.pixabay.com

Hudba, kterou mám ráda

17. 2. 2022

Vyhraněný hudební vkus nemám. Velice se mi líbí, když zpívají sbory. Překrásný je Sbor Židů z Verdiho Nabucca. Pokud slyším sbory na koncertě, zavřu oči a zpěv do sebe vstřebávám.

Mám ráda jednotlivé melodie. Dech se mi tají při poslechu hudby Karla Svobody k seriálu Cirkus Humberto (píseň Krev toulavá v podání Karla Gotta). Písničky Waldemara Matušky – za všechny jmenuji Kladivo, Avignonský most a Eldorádo. Kuplet krále Arkádie z Offenbachovy operety Orfeus v podsvětí. Offenbachovy operety se mi vesměs líbí. Ráda jsem sledovala francouzský televizní seriál Dobrý den, pane Offenbachu.

Po duši mě vždy pohladí klavírní koncert B moll Petra Iljiče Čajkovského. Připomene mi nádherný sovětský film Čajkovskij. Byl natočen v roce 1969, hlavní roli ztvárnil Innokentij Smoktunovskij. Začíná tím, že malý chlapec běží typickým ruským březovým hájkem a radostně volá „Mаменька приехала!“. Viděla jsem ho v době svého vysokoškolského studia v tehdejším Domě sovětské vědy a kultury v Rytířské ulici.

Pokud bych měla jmenovat pouze jedinou melodii, kterou mám nejradši, bez zaváhání bych uvedla Beethovenovu Ódu na radost. Seznámila jsem se s ní díky vyučujícímu němčiny na fakultě. Naprosto mě okouzlila, pohltila. Naučila jsem se obě její sloky, abych si ji mohla zpívat. Protože slova Friedricha Schillera jsou působivá stejně jako melodie. Ludwig van Beethoven si snad nemohl vybrat ke zhudebnění krásnější báseň. Při poslechu Ódy na radost si někdy také vzpomenu na moment z filmu, který jsem před mnoha lety viděla v televizi. Skladatel sedí shrbený na posteli, spravuje si botu a zní Óda na radost. Bylo to velmi působivé. Kdysi mě napadlo, že bych chtěla, aby mi Ódu na radost zahráli na pohřbu.

Zdroje:

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/cajkovskij-peter-iljic/klavirni-koncert-bmoll-236902

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/avignonsky-most-101462

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/eldorado-78316

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/kladivo-101487

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/rieu-andre/nabucco-460656

hudba Můj příběh Zimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Ve výběru Tvých oblíbených melodií se s Tebou bez výjimky shoduji. Oblíbených mám samozřejmě mnohem víc. Chtěla bych přidat jednu jen pár dní starou zkušenost. Cestou do háje podívat se na sněženky mě míjel štrůdl omladiny. Provázeli je - světe div se - Slavící z Madridu. Dívala jsem se za nimi dlouho.
Věra Ježková
Děkuji vám. André Rieu je úžasný. Ivanko, váhala jsem, jestli to mám napsat. :-)
Naděžda Špásová
Věrko, moc hezky napsané. Mám taky své oblíbence jako Ravelovo Bolero, to je jednička, Čajkovského Klavírní B moll, ten film jsem taky vyděla. Z českých Lásko, voníš deštěm, Ona se brání, Jdou děti, jdou Olympic, ze zahraniční hudby jich je víc. Nedávno byl na Artu dokument o Boleru, to jsem si vychutnala. Ódu na radost můžu taky. :-)
Anna Potůčková
Tak z Tvého výběru mám také ráda Sbor Židů z Verdiho Nabucca, Eldorádo od W.Matušky. Moc ráda mám také písně od Andrease Bocceli. A pak se mě moc líbí skladba Alžbětínská serenáda
Jana Porcalová
Ještě na jeden hudební zážitek jsem zapomněla, z roku 1996, kdy jsem byla jednou z těch skoro sedmdesáti tisíců účastníků narozeninového strahovského koncertu 50letého Honzy Nedvěda. Nezapomenutelný a nepopsatelný pocit, když se pod vámi na ploše vlní ty desetitisíce světýlek baterek v rukách mladých a všichni zpívají ty Honzovy písničky...
Jana Porcalová
Také jsem jednou z těch šťastných, kterou krásná hudba pohladí, někdy i emocemi zamrazí v zádech. A nemusí to být jen ta vážná, na kterou jsem třeba jezdívala do Rudolfina na generálky SOČRu - se mnou si ji vychutnávalo tolik vděčných stříbrovlasých hlaviček důchodců, potom poetická procházka starou Prahou... Miluju cimbálovky i starý jazz, gosply, trampské písničky, folk i ten znevažovaný pop, jen těm dechovkovým šramlům jsem nepřišla na chuť. Svátečními večery jsou pro mne televizní záznamy koncertů orchestru Andree Rieu, ten člověk by si zasloužil nobelovku za to neuvěřitelné štěstí, které dává hudbou svým posluchačům.
Jana Kollinová
Líbí se mi Věrčin výběr melodií, které má také ráda. Když začnu přemýšlet nad tím, které písně, melodie, árie se mě dotýkaly a rezonovaly s mojí momentální náladou, tak by to byl dlouhý výčet. Od hudební klasiky z období dospívání a vlivu vkusu rodičů, přes období, kdy hudba byla uklidňující i inspirující zvukovou kulisou hektického pracovního vypětí, přes období konzumace populární hudby, ovlivněné dokonalostí interpretace písní Karlem Gottem nebo písněmi bratří Nedvědů, až do let zklidnění, uvolnění a daru vnímat tóny melodií bez ohledu na žánr. Hudba je neuchopitelný, věčný a inspirující fenomén všech dob a ne každému je dána příležitost čerpat sílu a potěšení z její nesmrtelnosti.
ivana kosťunová
S Ódou na radost hranou na tvém pohřbu jsi mě opravdu dostala :))
Jan Zelenka
Mám podobné preference jako ty, Věrko. I přes svůj sluchový handicap jsem si vše pustil. Musím přes sluchátka. Ale nakonec jsem si vyhledal onen nádherný sbor židů. Když jsem před lety po nocích psal svůj román, pouštěl jsem si u toho Mozarta, nebo Vivaldiho. Mám rád barokní hudbu.
Daniela Řeřichová
Hudba je s námi celý život. Můj dědeček hrál na křídlovku, tatínek v jazzových uskupeních, maminka pocházela z Litomyšle, takže jsme se naučili vnímat i klasickou hudbu. Kromě mě hráli v rodině všichni na klavír. Provázely mě písničky W+V, pak Suchý-Šlitr, v patnácti rockenroll, atd. Do dneška mě mrazí ze šansonů, z velebnosti opery Libuše, symfonické básně Má vlast... K čardáši patří cimbál, k ohni trampské písně, teskním při lidovkách. Popík jsem nemusela. A nejlíbeznější hudbou je pro mne zpěv ptáků.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.