Moře nádherné i zrádné
Ilustrační foto: Pixabay

Moře nádherné i zrádné

9. 5. 2022

Psal se rok 1964 a nám se splnil sen vidět moře. V závodě dva šikulové naplánovali osmidenní zájezd. Dva autobusy, 25 stanů a vyrazili jsme na jih.

Zájezd byl pečlivě naplánovaý, pouze noclehy ne. Probíhalo to tak, že když se smrákalo, řidiči vyhlédli místo, postavili jsme stany, přespali a ráno pokračovali. Tenkrát nebylo divoké táboření výslovně zakázané a nám to se štěstím vycházelo, i když jsme dvakrát stavěli stany skoro po tmě.

Postupně jsme zastavovali v hlavních městech Budapešti, Bělehradě a Sofii na krátkou prohlídku. Ale těšili jsme se na hlavní cíl, vidět a vykoupat se v moři. Prvně jsme ho zahlédli při projíždění Burgasu a všichni byli přilepeni na skla autobusu. Konečně jsme dorazili na Slunečné pobřeží, mladí shodil obleky, do plavek a hurá do vody. Teprve pak jsme postavili stany v kempu a nemohli dospat. Nebe bez mráčku, voda teplá, prostě nádhera.

Ráno jsme byli na pláži sami, pak se naplnila, ale kolem 10 hodiny lidé ubývali a po 11 jsme byli opět sami. Nechápali jsme, proč jsou tak hloupí. K obědu jsme uvařili na lihovém vařiči polévku a znovu na slunce a do vody. Odpoledne starší ůčastníci se vraceli do stínu pod stromy v kempu, ale nás to ani nenapadlo, setrvali jsme do večera. To ale už jsme pociťovali, že někde byla chyba protože nás pálilo celé tělo. V kempu jeden starý mládenec seděl pod stromem a naříkal: "Že jsem se radši nevoběsil na tomhle stromě."

Noc byla krutá a ze stanů se ozýval nářek, vzdychání a úpění. Stany balili již ne bledé tváře, ale doslova rudokožci a v autobuse to bylo jako v lazaretu po prohrané bitvě. Jedna kamarádka usnula na vodě na matraci a s tou jsme se museli zastavit dokonce v nemocnici, kde jí ošetřili. Naštěstí řidiči včas z pláže odešli, ti měli zkušenosti a jen se nám smáli. Stavění stanů na další noc bylo obtížné, ale při projíždění Rumunskem a Maďarskem se situace zlepšila a nakonec i po letech na zájezd vzomínáme jako na bezvadný.

 

dovolená Jarní soutěžení 2022 moře
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Děkuji moc za váš milý příběh*
Soňa Prachfeldová
Moc hezké vyprávění a věřím, že takový zájezd je nezapomenutelný. Jen pozor na sluníčko.
Marie Měchurová
Proto k moři jen koncem srpna nebo v září, to už je tělo na sluníčko zvyklé.
Daniela Řeřichová
Pěkný článek. Myslím, že nás bylo víc rudokožců. Mně doporučili natírat zkysaným mlékem, byla to hrůza. Už nikdy na pláži přes poledne.
Dana Puchalská
Ano. I já jsem viděla u moře pár tzv . rudokožců. Jak já je litovala.
Jana Jurečková
Děkuji za hezký příběh. Byla jsem jen jednou u moře a mám pocit, že slunce tam svítí intenzivněji. I na našem zájezdu byli nepoučitelní rekreanti. Leželi na pláži celý den a pak a pak celí červení naříkali. Pro některé dovolená skončila už druhý den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.