Obrázky z cest – Popice a Valtice
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest – Popice a Valtice

2. 6. 2022

Pár kilometrů od Hustopečí leží obec Popice. Kolem ní se rozprostírají známé vinice Sonberk a Gotberg. Mezi svými vinicemi se rozhodli manželé Žídkovi nechat na vlastní náklady vybudovat Křížovou cestu. Je zhotovena z bílého mramoru ze slezského lomu Supíkovice. Výtvarně byla zpracovaná Jaroslavou Sojnekovou, jednotlivá díla vytvořili sochař Václav Kyselka a výtvarník Sojnek. Texty napsal básník Jindřich Zogata. Křížová cesta byla požehnána v září 2020 Mons. Jiřím Mikuláškem.

Na víkend byla docela dobrá předpověď počasí a tak jsme se rozhodli navštívit tuto Křížovou cestu, nám dosud neznámou. Cesta autem ubíhala dobře, provoz byl malý a krajina pěkná. Když jsem uviděla pole fialových vlčích máků, nechala jsem si zastavit, abych je mohla vyfotit. Zatím jsem je viděla vždy z dálky a většinou mi nikdo nevěřil, že je to vlčí mák ( mák setý). Tak teď jsme se o tom mohli přesvědčit zblízka.

V Popicích jsme se vydali kolem hřbitova a fotovoltaické elektrárny mezi vinice. Křížová cesta začínala u kapličky - klasicistní poklony z 18. století. Cesta mezi vinicemi byla mírně zvlněná, nenáročná. Trochu foukalo a na obloze vytvářely mraky úchvatnou kulisu.. Prošli jsme 14 zastavení až k bráně Života a zpět. Bylo to necelé 3 km. Přestože jsme nevystoupali na žádnou rozhlednu, tak se nám po cestě otevíraly nádherné výhledy na Pálavu. A světe div se, vůbec nikoho jsme po cestě nepotkali. Bylo to prostě úžasné.

Poté jsme se vydali kousek dál na jih. Po dobrém obědě v Pavlově jsme si ještě zajeli na kávičku do Valtic, kde jsme si prohlédli Zámek a Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Myslím, že by se vám naše putování také líbilo.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Díky všem za sdílení. Příroda je krásná a i my k tomu můžeme přispět.
Marie Měchurová
Byla jsem ve Valticích letos na jaře. O této křížové cestě jsme, bohužel, nevěděli. Děkujeme za tip, určitě se tam vypravíme. Moc hezké fotečky !!
Soňa Prachfeldová
Úžasný kraj, výlet pěkně popsaný a krásné fotky. Když jsem byla v Bořeticích byla jsem okouzlená vinicemi a malými kapličkami. Vlastně vším v tomto kraji.
Dana Puchalská
Mám ráda hezkou přírodu. Fotky jsou parádní. Děkuju.
František Matoušek
Skutečně originální křížová cesta mezi vinicemi. Hned bych šel s vámi. JIžní Morava je nádherná.
Irena Mertová
Krásné fotky, krásná krajina. Je tam krásně. Na zámku ve Valticích jsme jednou byly s kamarádkou s cestovkou ubytované - ubytování a jídlo tam nic moc. A hlavně jí v naší nepřítomnosti někdo (kdo měl asi náhradní klíče) vykradl kufr v pokoji a ukradl peníze.
Eva Mužíková
Moc hezké fotky, zvláště ty máky mne zaujaly.
Naděžda Špásová
Blanko, podle moc hezkých fotek to vypadá na bezva výlet. Ty fialové máky jsem si fotila ve středu za Doksanama, ale pospíchala jsem a nic z toho nebylo. :-)
Jan Zelenka
Krásný, idylický kraj. Křížová cesta je až příliš netradiční, takovou modernu nemusím.
Alena Tollarová
I moderní a netradiční křížová cesta má svůj půvab a zapadá do požehnané krajiny. Pěkný nápad i realizace. Fialově kvetoucí máky jsem u nás viděla loni i letos a jsem z těch scenérií, které vytvářejí, uchvácená. Však jsem dvě fotky dala i na foto dne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.