Obrázky z cest – Popice a Valtice
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest – Popice a Valtice

2. 6. 2022

Pár kilometrů od Hustopečí leží obec Popice. Kolem ní se rozprostírají známé vinice Sonberk a Gotberg. Mezi svými vinicemi se rozhodli manželé Žídkovi nechat na vlastní náklady vybudovat Křížovou cestu. Je zhotovena z bílého mramoru ze slezského lomu Supíkovice. Výtvarně byla zpracovaná Jaroslavou Sojnekovou, jednotlivá díla vytvořili sochař Václav Kyselka a výtvarník Sojnek. Texty napsal básník Jindřich Zogata. Křížová cesta byla požehnána v září 2020 Mons. Jiřím Mikuláškem.

Na víkend byla docela dobrá předpověď počasí a tak jsme se rozhodli navštívit tuto Křížovou cestu, nám dosud neznámou. Cesta autem ubíhala dobře, provoz byl malý a krajina pěkná. Když jsem uviděla pole fialových vlčích máků, nechala jsem si zastavit, abych je mohla vyfotit. Zatím jsem je viděla vždy z dálky a většinou mi nikdo nevěřil, že je to vlčí mák ( mák setý). Tak teď jsme se o tom mohli přesvědčit zblízka.

V Popicích jsme se vydali kolem hřbitova a fotovoltaické elektrárny mezi vinice. Křížová cesta začínala u kapličky - klasicistní poklony z 18. století. Cesta mezi vinicemi byla mírně zvlněná, nenáročná. Trochu foukalo a na obloze vytvářely mraky úchvatnou kulisu.. Prošli jsme 14 zastavení až k bráně Života a zpět. Bylo to necelé 3 km. Přestože jsme nevystoupali na žádnou rozhlednu, tak se nám po cestě otevíraly nádherné výhledy na Pálavu. A světe div se, vůbec nikoho jsme po cestě nepotkali. Bylo to prostě úžasné.

Poté jsme se vydali kousek dál na jih. Po dobrém obědě v Pavlově jsme si ještě zajeli na kávičku do Valtic, kde jsme si prohlédli Zámek a Kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Myslím, že by se vám naše putování také líbilo.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.