Kombinace, variace, permutace
Ilustrační foto: Pixabay

Kombinace, variace, permutace

16. 6. 2022

Vzdávám to! Uzavřu se do nějaké bubliny a nechci vědět o světě! Nechci řešit stupidní názory a hlavně nechci řešit vztahy mezi lidmi.   

Matematika nebyla moje silná stránka a kombinatorika je součástí matematiky. Nikdy bych si nepomyslela, že se mi namotá do života. Je složitá, je to vlastně logika a logické myšlení extra vyvinuté nemám. A proč taky, jsem přeci ženská. Ale množina mých kamarádek není řešitelná podle žádného vzorce, já ho alespoň nedokážu najít. Prvky v té množině se prostě uspořádat nedají, čím je jich více, tím větší problémy nastávají. Dělá mi to starosti.

Nabízím setkání a pohyb pro zdraví, ale jednotlivé prvky v množině kamarádek neřeší prospěšnost pobytu v partě na čerstvém vzduchu, neřeší aktivní odpočinek, ani rozptýlení chmurných myšlenek v ptačím cvrlikání, a to jsme všechny vdovy. Řeší  jen samy sebe.

Když množinu zúžím do menšího počtu, mám problém já.

Příklad: Obvolám množinu mých kamarádek a naplánuji výšlap do přírody. Hrnou se na mne otázky ze všech telefonů. "A jde taky E, M a S? Víš, že M a S se nemusí? Doufám, že nezveš V, to by nešla D. Bacha, P teď nemluví s H, tak ji nezvi. E si zase nebude chtít sednout na pivo, ...bereme hůlky? To se R nafoukne, ta je nemá. Ahoj, jestli bude horko, tak R nepůjde a D chodí jenom když jde R. Hele L, volala mi K, že by s námi šla, ale ne do lesa... Tak ať jde do pr..."

Přestávám se ovládat a rozesílám primitivní rovnici:  L . ( M+S+E+D+ kdokoliv) - (škarohlíd) + (pohyb, slunce, vzduch) = zdraví. Kdo to neumí řešit, ať sedí doma. Ve 13 hodin vyrážím a právě do lesa! Sraz u galerie.

aktivní senioři glosa zábava
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
Jsem ráda, že se zase mohu setkávat a že vás mám, že jste, další přicházejí a jste pro mne všichni nezapomenutelní ♥ Těším se moc ke galerii, Lidmilko ♥ Zítra, nevím s kým, zavítáme z Úvalna, Kudlichovy rozhledny, k hradu Šelenberg, Cvilín a z Krnova po občerstvení cestou, vlakem domu k Bohumínu ♥ Přeji vám hlavně to zdraví, úsměv na tváři a pohodu i v nečase ♥
Marie Magdalena Klosová
Ahoj Lidmilko, stále Tě mám v živé paměti od toho nezapomenutelného setkání v Tvých Poděbradech. A vzpomínám. Co se týče jakýchkoliv akcí, v jakémkoliv složení, stále více se přikláním k názoru "čím míň, tím líp". Asi to souvisí s věkem. Na dovolenou jsem jezdila vždy jen se svým mužem, nebo dobrou kamarádkou. A někdy si vystačím i sama se sebou. Pa mm
Eva Mužíková
Ráda chodím do přírody sama jen s pejskem, lépe si její krásu vychutnám.
Jitka Caklová
Tedy, "Nechci nikoho urazit, ale přízemní osoby nemusím.", je věta do pranice a právě o tom článek Lidmily je. Pořádala jsem několik íčkařských výšlapů Českým rájem, na celé řadě setkání po celé republice jsem byla a nikdo pro mě nebyl přízemní, tak vznešená zas nejsem. Každý ať si je jaký je. Já jsem časem instiktivně vycítila, že několik lidí mě "nemusí", možná pro moji přízemnost a od té doby jim svojí přítomností nechci kazit jejich "veskrze přátelské" klima. Nejsem pupkem světa, klidně i "s urážkou".
Soňa Prachfeldová
Lidmilko, tak to je. Ten, kdo organizuje, se občas dočká i překvapení milého i nemilého. Nechci nikoho urazit, ale přízemní osoby nemusím. A do komfortní zóny se neuzavírej, myslím, že je dost skvělých kámošek. Neřeš, co vyřešit nejde, šetři svoji energii. ❤️
Jarmila Fialová
Jsem na tom podobně jako Jitka Hašková, dost často pak využiji rovnici 1 + 0 = pohoda + klid
Jana Šenbergerová
Také jsem na matematiku levá, s logikou jsem na tom stejně, slovo kombinatorika dělá zle už jen jazyku, natož mozku a následně srdci. Přesto tvé rovnici docela dobře rozumím. V současnosti žiji podle vzorce 1+1=2 a kupodivu mi to nejen stačí, ale pořád mě to ještě baví. I když občas ... :-) Tvůj článek mě před cestou na sraz dobře naladil, protože vím, že být na stejné vlně jako ty je vždycky fajn. Teď zrovna jsem si vzpomněla na naše nečekané setkání v restauraci v Kořenově. :-) Měj se krásně za všech okolností. Sama i v houfu "nespolehlivých" kamarádek.
Hana Práglová
Limi, jo jo, jak já ti rozumím.....
Marie Měchurová
Lidmilko, mávali jsme Ti v pátek a v pondělí z vlaku, a Ty nikde. Drink byl výborný. Ono je to s babama někdy těžké...
Zdenka Soukupová
Limi, perfektní vysvětlení logiky atd. Leccos jsem z článku pochopila, i když ve škole mi tyhle termíny byly dost vzdálené. Je to přesně, jak píšeš. Ale takové jsme my holky, s tím se asi nic nedá dělat. ☼♫

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...