Rady odborníků: Psa nestříhejte, ani ho dlouho nekoupejte ve studené vodě
Ilustrační foto: Pixabay

Rady odborníků: Psa nestříhejte, ani ho dlouho nekoupejte ve studené vodě

5. 8. 2022

Horké počasí snáší špatně nejen lidé, ale i domácí mazlíčci. Jejich páníčci ve snaze ochránit je před vysokými teplotami však často dělají chyby, které psy mohou ohrozit na životě. Na co si dát pozor?

V prvé řadě nesmíte zapomínat, že pes nemá stejný organismus jako lidé. Pokud je nám horko, naše tělo se začne potit a tím dochází k ochlazování. Psům tyto schopnosti chybí, potní žlázy má náš čtyřnohý parťák pouze na tlapkách, a tak musí větrat vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Pokud teplota vzduchu přesáhne 25° C, ochlazování dýcháním už přestává být účinné. Čím víc se teplota vzduchu přibližuje teplotě psího těla (je vyšší než lidská, kolem 38‒39° C), tím prudčeji stoupá nebezpečí přehřátí. Pokud má pes hustou srst, zvyšuje se jeho tělesná teplota v létě jen velmi zvolna, a proto je jasné, že psi s řídkou srstí nebo zcela bez ní potřebují být před horkem chráněni více než jejich huňatí příbuzní. Psa proto rozhodně není dobré v létě příliš stříhat. Chlupy ho totiž před teplem chrání. 

Dehydratace jako vážný stav

Že s pejskem není něco v pořádku, si nemusíme hned všimnout. Některé z příznaků dehydratace bývají zpočátku mírné a nenápadné. Pejsek je více unavený, apatický či nemá zájem o jídlo. I to může být první známka dehydrovaného psího organismu. Naopak někdy může být velmi nervózní a neklidně pochodovat, hledat vodu v misce či někde v přírodě.

Přehřátý pes začne zrychleně dýchat a nadměrně slintat. „Budete pozorovat únavu a apatii. Čenich může být suchý a horký, jazyk červený. V neposlední řadě může pes působit dezorientovaně a neklidně,“ vysvětluje specialistka z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz Eva Fišerová.

V pokročilé fázi dehydratace nemá už sílu chodit a začínají se projevovat závažnější příznaky jako olizování čenichu, funění a zástava močení. V tom okamžiku už dochází k velkým ztrátám vody, která je nezbytná pro správné fungování organismu vašeho chlupáče. Pokud se pes začne třást, zvracet a trpět vodnatým průjmem, je třeba jednat akutně, ihned ho hydratovat a současně urychleně kontaktovat veterináře.

Prevence jako základ

V horkých letních dnech je třeba dobře promyslet, jaké aktivity budeme s chlupáčem provádět. Omezení pohybu určitě není na škodu. Myslete na to, aby měl váš pejsek vždy přístup k vodě, ať už venku, doma či na zahradě. Pokud jdete na delší procházku a nejste si jisti, zda se po cestě nachází řeka, rybník či jiný přirozený zdroj vody, je dobré se připravit a vzít s sebou cestovní láhev, ze které se pejsek napije kdykoliv a kdekoliv. Doma či na zahradě by měl mít možnost lehnout si do stínu, na nějaké chladnější místo. Právě stín většinou postačí k tomu, aby se organismus nepřehřál. Další z možností, jak pejska zchladit, je koupání. K ochlazení stačí namočit břicho a slabiny, kde srst není tak hustá a voda se snadno dostane pejskovi ke kůži.

IMG_1627.JPG
                                                                                                                                     FOTO: Jan Raška

 

Vodní radovánky

Jestli máte vodomila, pamatujte si, že pes se po takové koupačce ochladí jen na chvíli. „Vlhká srst představuje velkou odpařovací plochu, která pejska příliš ochladí a tělo se začne chovat jako v zimě, začne vytvářet teplo a může paradoxně dojít k přehřátí psa. Po koupání by majitel měl pejska vytřít trochu do sucha, nebo ho alespoň dát do stínu,” radí Martin Kváš na webu mazliccivpohybu.cz. Ale na druhou stranu jsou i psi, které do vody nedostanete, některá plemena se dokonce řadí mezi neplavce. Každopádně u těch, co vodu milují, pozor na ledový a velký proud, který by je mohl vysílit. Důležité je vybrat koupání s pozvolným přístupem k vodě, pes se totiž v členitějším terénu hůře dostává z vody.

Přehřátí hrozí i v chladné vodě

To, že je pes ve vodě, neznamená, že je permanentně ochlazovaný a tím pádem mimo riziko. „Pořád v té vodě plave, zahřívá svaly, zahřívá tělo… Kolaps hrozí stále! Tohle bohužel lidé podceňují a pak se diví, že pejsek zkolaboval při koupání, takže i tady platí pravidlo nebýt se psem moc dlouho ve vodě a nepřetěžovat ho aktivitou,“ dodává Fišerová z e-ahopu Spokojenypes.cz.

Vysoké letní teploty mohou potrápit nejen vás, ale i vaše čtyřnohé parťáky. Ale pokud se budete řídit zmíněnými radami a při prázdninových aktivitách brát ohled i na chlupáče, určitě si léto společně skvěle užijete.

 

 

 

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Já nechávám rozhodnutí na psovi zda se jen ochladit, nebo zaplavat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.