Šetřit, šetřit, šetřit
Ilustrační foto: Pixabay

Šetřit, šetřit, šetřit

6. 8. 2022

Výzva k šetření mě prostřednictvím sdělovacích prostředků pronásleduje již několik týdnů a doléhá na mě mnohem intenzivněji, než kdysi dávno stejné rady z úst rodičů, kteří to se mnou mysleli dobře.

Obecná mediální výzva těch, kteří mají měsíční příjmy řádově vyšší než je můj důchod singl seniorky mě nepohoršuje, jen nevím na čem ještě mohu ušetřit. 

Bydlím v bytovém domě s dálkovým vytápěním, bez plynu, vše na elektřinu. Všechna dosud zveřejněná doporučení k úsporám nejsou pro mě ničím novým. Všude mám úsporné žárovky a hlídám, zda někde nesvítím zbytečně, na televizi se dívám potmě, jen občas mi svítí lampička s difuzérem pro zvlhčení suchého panelákového vzduchu. Většinou se snažím vařit co nejúsporněji a to tak, aby zbylo jídlo na druhý den s vědomím, že hrubě porušuji jednu z hlavních zásad mé maminky: „ Každý den musí být čerstvé jídlo,“ což možná bylo klíčem dlouhověkosti mých rodičů.

Nepoužívám vanu, pouze se sprchuji dvakrát denně a zatím si dopřávám luxusu, teplou vodou. V zimním období v ložnici netopím, zvykla jsem si když se mi před lety rozbila termostatická hlavice radiátoru a tři roky netopím ani v ostatních místnostech díky teplomilným sousedům, kteří temperují můj byt na 20 stupňů. Vypršela mi fixace ceny elektřiny, tak si každý měsíc zadám odečet elektroměru, v aplikaci simuluji fakturu za spotřebu a s povzdechem měsíc co měsíc navyšuji zálohu.

V celém tomhle kolotoči se mi s ubývajícím létem a médii avizovanou hororovou zimou vybavuje vzpomínka na zimy mého dětstí. Na bílý sníh křupající v mrazu pod nohama, ležící jako peřina na polích od listopadu až do konce února, na mráz zalézající pod nehty, na moji dětskou duchnu, pod kterou jsem se večer třásla zimou, sledovala páru, která mi vycházela a usínala s pohledem na kocoura ležícího na peřině a snícího svůj sen o myších.

Nechci uvíznout v síti nostalgických vzpomínek ani se stresovat tím, kde ještě ušetřit za cenu ať to stojí co to stojí,  chci jen důstojný život seniorky.  Závěrem citát Oscara Wilde: „ Doporučovat chudým, aby byli šetrní, je nejen groteskní, ale přímo urážlivé. Je to, jako bychom hladovějícího nabádali, aby méně jedl."

bydlení energie úspory
Hodnocení:
(5 b. / 50 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Upřesňuj, ve smyslu svého sdělení 9.8.2022 13:44 :-)
Jana Kollinová
Pane Vesecký, přeji Vám, abyste co nejdéle a bez úhony setrval ve svém rozhodnutí "natřít" to vládní koalici svým pevným postojem k šetření ve smyslu obsahu mého článku. Uráčíte-li se, dejte vědět, co Vás k tomu přimělo. :-))))
Ladislav Vesecký
Šetřit? Tak ať nám to ti ne-vládní gauneři pětislepence předvedou sami na sobě! Pak se možná uračím něco šetřit. Už za nádherného socialismu do nás hustili šetřit! A v tom "vysněném" fašistickém kapitalismu taky?
Lidmila Nejedlá
Jano!
Lidmila Nejedlá
Jano!
Margita Melegova
Jeste vic setrit, asi ne kdyz usporne zarovky mame uz nekolik let, dalkove topeni nastavene z rozhodnuti domovniho vyboru na urcitou teplotu, obcas se hodi i dva svetry, varim na dva dny a prebytky konci v mrazaku, vana se nenapousti, staci sprcha, mycka je usporna, pracka pere az je plna, nemame balkon ani lodzii tak na dosuseni pradla obcas zapinam susicku. Plyn nemame tak jen obava z ceny elektriny, jsme dva ve veku kdy ze zdravotnich duvodu termoregulace moc nefunguje, za polohovacim kreslem mame schovany primotop, snad ho nebudeme muset zapinat ale to vsechno ukaze cas a vyse plateb za elektrinu.
Hana Šimková
Svezlo se mi to a tak musím pokračovat dále. Žijeme s tou přírodou v souladu? Ani náhodou. Ubližujeme ji neustále a ona nám to bude vracet. Bojíme se zimy? Já se zatím bojím tepla. Na teploměru mám 56 stupńů tepla a já i pes kolabujeme. Pejsek musí a tak vycházíme ven a je to jako vkročit do pekla.. Kdyby šlo to teplo nějak nakumulovat, tak ho můžeme použít v zimě. V tomhle veru se začínám na zimu těšit .No, co, obojí je pro nás staré lidi už nebezpečné. Pokud tedy já, nepřipravená přežiji zimu, tak mě už určitě zdolá další léto. Nedělejme si starosti, protože lepší už to asi nebude. Přeji si ale, aby to zvládli ti mladší. Většina nás starších přežila život bez koupelny a koupali jsme se jednou týdně všichni po sobě v neckách, dokonce i dědeček. V ložnicích se netopilo a já vím, že jsem se ještě půl hodiny klepala, než jsem se zahřála. Jsme možná připravenější, ale ti mladí už bohužel ne.
Hana Šimková
Nejenom politici nám ubližují se svoji neschopností se trochu postarat o nás chudé a starší, ale za co se nám mstí příroda. Že bychom si sáhli do svědomí ? Ž
Jarmila Komberec Jakubcová
V poslední době čtu, že lidé uspoří tím, že si nakoupí nízkoenergetické spotřebiče a ty staré sice funkční vyhodí. To je fakt tak řešení pro lidi, kteří mají takové příjmy, že si to mohou dovolit. A ti ani snad šetřit nebudou muset. Je otázka zda vůbec bude šetřit možné, protože se může stát, že plyn prostě nebude. El.energii zatím máme z jaderek. Zásobníky na plyn jsou soukromé, ví to vůbec pan ministr Síkela. V 90. letech byla celá plyn.soustava prodána RWE. Protože jsem v plynárenství pracovala let něco o plynu vím. Moc mi rozesmála úvaha pana Středuly, že bychom mohli opět karbonizovat svítiplyn z hn.uhlí.
Jarmila Fialová
Krbovkami vytápět nemůžu, stejně ale už pár let nepouštím topení, protože nejsou žádné zimy. Mám úsporné žárovky, na televizi koukám až večer, protože tam stejně nic není.PC i mobil mám nastavený na šetření. Šetřit bych mohla asi jen na jídle, ale to bych pak zhubla a musela nakoupit nové oblečení - tak tedy fakt nevím, kde ušetřím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...