Komentář: Tak už bylo dost kňourání
Ilustrační foto: Pexels

Komentář: Tak už bylo dost kňourání

30. 8. 2022

V Událostech na ČT nejdříve nad financemi brečela důchodkyně. Tedy přesněji, emoce ždímala hlavně autorka reportáže. Senioři se prý bojí, stydí se žádat o příspěvek na bydlení, Soňa Pekarová Adamová si sype popel na hlavu, díl viny prý nesou i politici...

Padají silné fráze typu „prohlubování chudoby seniorů“. Proti nim je další důchodkyně, 91letá řídička, svatá: „Já si nenaříkám, ale každá koruna dobrá“, víc prostoru však nedostane.

Pár minut nato brečí další příspěvek s tématem „zdražování obědů“ nad samoživitelkou, dvě zaměstnání, tři děti. „Už loni její děti často do jídelny nechodily,“ dojí emoce autorka. Školní obědy zdraží asi o čtyři korun těsně nad 30 korun. S problémy se v příštím roce bude prý potýkat „střední vrstva obyvatel“, hrozí reportáž.

Ráno otevřu internet a v nabídce zpráv na mě vyskočí: „“Už nemůžu jít ani nakoupit.“

„Chudoba trápí tisíce seniorů“, brečí Český rozhlas a paní Božena z Písku. Celý život prý pracovala, 75letá, samoživitelka, dvě děti, důchod 7000 korun, za bydlení s poplatky 4500 korun, denní rozpočet 40 korun včetně léků. Děti jí pomoc nabízejí, nechce být přítěží. „“Myslím, že jim také zbývá málo“, říká s třasem v hlase.

A já si říkám, dost už! Proboha, co budou veřejnoprávní média vysílat v prosinci?!

Aby bylo jasno, nic proti nim nemám, stále je považuju za nejlepší zdroj informací v češtině a souhlasím se zvyšováním koncesionářského poplatku. Vysoká inflace a zdražování energií je ale zjevně zastihly nepřipravené. A místo, aby se snažily rychle zorientovat a šířit osvětu a optimismus, dělají laciný bulvár. Mimochodem – znám několik „starodůchodců“. Nikdo z nich, opakuji nikdo, si nestěžuje, někteří otevřeně řeknou, že finančně se tak dobře nikdy neměli.

Ale zpět k paní z Písku. Současný důchod 7000 korun je tedy hodně malý na celoživotní práci, až se mi nechce věřit, ale budiž. Bydlení s poplatky za 4500 korun jasně volá po příspěvku na bydlení, v orientační kalkulačce MPSV mi vyšlo 2400 korun. Asi byla autorka líná…

A věta „Nechce být přítěží dětí“? To je obrovské téma. Důchody stále více drtí evropské rozpočty. V Asii to řeší jinak – o rodiče se starají děti. I my máme v zákoně vyživovací povinnost dětí vůči rodičům. Jen se o tom nemluví. U nás je jaksi samozřejmé, že prarodiče často něco „vrazí“ dětem či vnoučatům a často se stydí, když jim na to důchod nestačí. Opačně je to téměř nepřestavitelné. Je čas o tom začít mluvit.

Mimochodem kalkulačka MPSV ukázala příspěvek pouze 140 Kč měsíčně, kdyby paní bydlela ve svém. Ideální řešení? Prodat byt s věcným břemenem na dožití. A žila by si jako nikdy. Další téma, které je aktuální, ale pominuté. Samozřejmě, třeba být ostražitý, vše dobře ošetřit. Přesně prostor pro média veřejné služby.

Zkrátím to. Nejen politici, ale i Česká televize a Český rozhlas musí místo pláče a hysterie šířit nyní osvětu a střízlivý optimismus. Jasně, že to dá víc práce než bulvární lkaní. A také notnou dávku optimismu, protože ať chceme nebo ne, jsme ve válce. Cesta k vítězství je přitom banálně lehká - stačí, aby blok s 20násobným hrubým domácím produktem snesl trochu nepohody a udržel podporu a dodávky zbraní. Jestli ji prohrajeme, dáme za pravdu všem, kteří hovoří o rozkladu a zahnívání Evropské unie a o rozmazlené evropské civilizaci neschopné uhájit si svou pozici ve světě. S dalekosáhlými důsledky.

 

Vladimír Matějovský,
autor je novinář zaměřující se na veřejné finance a finanční trhy (zveřejněno s jeho svolením)

 

 

 

důchody média peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Porcalová
Nefňukám. Jen se některým přispěvatelům do diskuse divím, že v našem seniorském věku si neumí dát věci do souvislostí, zvláště dneska s pomocí internetu. Tady nejde jen o výše důchodů a naše plné nákupní košíky, jde už spíš o existenci. Ta válka, která tenhle náš srab rozjela, skutečně není naše, neměla být, ale do dneška jsem nepřišla na to, co měli Rusové jiného udělat, aby si svět všiml, že s Ukrajinou to není tak úplně v pořádku. Lidé jsou "různé" a Ukrajinci zvlášť. Tak jim tam posíláme ten náš vojenský šrot a peníze, aby se tam zabíjelo víc lidí a města se měnila v ruiny. Chudneme a s námi i ostatní Evropa a náš velký bratr za oceánem z toho má vánoce a těší se, jak nás má celou EU v hrsti. Ano, jak psala paní Kosťumová (30.8. 16.45), hroutí se nám tady průmysl, náš jediný živitel a vzhledem k naší nesoběstačnosti v potravinách a třeba i lécích, čekají nás nelehké časy. Ta trucovitost evropských pohlavárů se mi nejeví ani jako neznalost poměrů, ale spíš záměr ve jménu někoho a něčeho. Pan tzv. "novinář" tady vypíchl problém důchodců, který už je ale jen důsledkem těch skutečně ohrožujících.
Dana Divišová
Jen pro doplnění. Mám dva známé, kteří měli vypočítaný důchod pod 7000. Oba OSVČ, kteří sice podnikali, ale účetně ve ztrátě a s minimálními odvody na sociální pojištění. Oba vlastní krásný dům, na své bydlení mohli žádat o příspěvek. Žádá pouze jeden, druhý zemřel.
Alena Gebauerová
No kdyz ma 7 tisic duchod, tak asi moc nepracovaly, tak at se nedivi.
ivana kosťunová
Autor napsal článek na objednávku, aby povzbudil bojovou morálku mužstva. Je to řemeslo a autor je velmi špatný řemeslník.
Ilona Erika Kolář
Já půjdu v kritičnosti ještě trochu dále. Kdyby nebylo pod článkem uvedeno, kdo je autor (novinář!), myslela bych, že to napsalo nějaký mlaďas nebo senior, kterému se všechno smotalo nějak dohromady a má to v hlavě pomatené. Nemá to ani hlavu ani patu, jsou tam nepravdivé informace, autor by si měl nejprve zjistit, jak se žádá o příspěvek na bydlení, jinak by nemohl napsat kravinu, že babka pobírající důchod 7 tisíc dostane jen 2400 příspěvek na bydlení nebo 140 Kč měsíčně, kdyby bydlela ve svém. Pokud autor bude chtít, ukáži mu vyúčtování svého bratra, za kterého žádám již mnoho let (poněvadž on by to nezvládl) o příspěvek na bydlení, aby byl trochu v obraze. Autor zacílil na seniory na íčku, poněvadž si myslí, že jsou lacinou kořistí, ovšem tady narazil, poněvadž až na výjimky mu zdejší pisatelé a čtenáři ukázali, že zdaleka nejsou takoví idioti jak si myslí a možná začne psát něco pořádného a ne jen pro "hloupé" seniory, kteří se nechají oblafnout rohlíkem. Tak a klidně mi Oldříku můžeš napsat, že jsem kousavá. Hezký den všem.
Martina Zikova
Tento článek je naprosto o ničem. To teda je masakr , tyhle ty lidi , co píšou tento typ rozporuplných informací...pane redaktorem prosím najděte si slovo CHASAR!!!??A doporučuji také nastudovat historii přinejmenším až do středověku...aby bylo jasno! Děkuji za nulový článek bilance
Jitka Caklová
Pane Zelenko, děkuji za odpověď, jak jsem níže napsala nejsem vztahovačná, tedy už nejsem, jen jsem se zeptala. Za sebe mohu napsat, že nikomu nedoporučuji, jak má co chápat a nikoho nehodnotím, obzvláště ne záporně. Každý se nějak živí. Virtuální svět snese mnohé a někdy je to dost "přes čáru". Nic víc, nic míň.
Jan Zelenka
Paní Caklová, nevztahujte vše na sebe. Vy, při vaší povaze, máte k "aktivismu" hodně daleko. Zkuste ty komentáře lépe pochopit.
Alena Gebauerová
Vazeny pane novinari, kde zijete, vy jste tomu dal, Pekarova neni Sona ale Marketa!!!
Jitka Caklová
Souhlasím s každým názorem, který se mnou souzní. Kdybychom žili 30 let ve svobodě, situace by byla úplně jiná, aktivisté neaktivisté. V 16:43 jsem napsala, historie se opakuje. Hodně lidí neví co znamenaly roky 1967 a 1968. V roce 1969 začaly prověrky a prověřovala se spolehlivost "mocných". Kdo svým podpisem stvrdil, že souhlasí se vstupem sovětských vojsk na naše území stal se spolehlivým, vlivným a spolurozhodujícím o osudu naší země. Pravda, řada takových zůstala obyčejnými pěšáky, jak kdysi psal, pan František Mendlík, dej mu Pán Bůh lehkou zem, těmi co jen "šlapou brázdu". V roce 1970 mocní rozhodli, že se Československo zavázalo ke stavbě 1030 km dlouhého plynovodu (technicky nejnáročnějšího úseku z Orenburgu) ze Sovětského svazu do zemí střední Evropy, přes své území. Dnes nám vládnou ti samí pouze v jiných kabátech. Kdo tedy otočil kormidlem, že k nám tímto plynovodem nemůže proudit plyn? Nejsem vztahovačná, jen by mě zajímalo, zda i já jsem podle pana Zelenky aktivistka, když toto píši.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...