Příspěvek na bydlení by mohl být od října až dvojnásobný. Senior žijící v nájmu v Praze by získal přes osm tisíc korun
Ilustrační foto: Ingimage

Příspěvek na bydlení by mohl být od října až dvojnásobný. Senior žijící v nájmu v Praze by získal přes osm tisíc korun

15. 9. 2022

Výše příspěvku na bydlení, o který si může zažádat každý, komu nestačí příjmy na pokrytí nákladů na domácnst, by se mohl od října zvýšit, a to až dvojnásobně. Vláda bude příští týden rozhodovat o zvýšení tzv. normativních nákladů, od kterých se výše příspěvku odvíjí.

Nárok na příspěvek mají lidé v případě, pokud jejich náklady na bydlení, tedy nájem, energie, vodné a stočné atd., přesahují více než 30 procent čistých příjmů (v Praze 35 procent). O příspěvek přitom mohou žádat i lidé, kteří žijí ve vlastním bytě či domě.

Strop pro uznatelné náklady na domácnost určují takzvané normativní náklady. Ty se naposledy zvýšily od 1. ledna letošního roku a o jejich dalším navýšení bude 21. září rozhodovat vláda.

 

Jak by mohlo zvýšení normativních nákladů vypadat?

U bydlení v bytech užívaných na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy:

 1.png

U bydlení v družstevních bytech, v bytech užívaných na základě služebnosti užívání celého bytu a v bytech vlastníků:

 2.png

Příklady seniorských domácností:

Manželé v nájmu v Praze. Mají starobní důchod ve výši 13 000 kč a 15 000 Kč.  Faktura za energie se jim zvýšila z původních 12 639 Kč na 18 264 Kč. Záloha za energie měsíčně bude u této domácnosti tedy 1 530 Kč, nájemné 16 000 Kč a další služby spojené s bydlením 2 000 Kč (dohromady 19 530 Kč).

3.png

Senior žijící sám v pražském bytě:

Senior s důchodem ve výši 17 tisíc Kč žije v nájemním bytě v Praze. Faktura na elektřinu se meziročně zvýšila z 9 000 Kč na 11 500 Kč. Skutečné měsíční náklady na bydlení má 13 000 Kč.

4.png

Ministerstvo práce a sociálních věcí každý měsíc eviduje v průměru kolem 170 tisíc žádostí o příspěvek na bydlení. Od začátku letošního roku do konce srpna úřady práce, na kterých se o příspěvek žádá, vyplatily přes pět miliard korun. Ministerstvo podle návrhu, který předložilo vládě, počítá s tím, že by o příspěvek mohlo díky zvýšení normativů požádat až o třetinu domácností více než je tomu v současné době

„Lidé by se neměli stydět o příspěvek žádat. Státní sociální podpora je tu od toho, aby lidem pomáhala, když je potřeba,“ vyzýval opakovaně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Od 1. července si můžete o tuto formu pomoci požádat pohodlně online z domova a není už potřeba vyplňovat rozsáhlé formuláře na pobočkách Úřadu práce. Na webu MPSV je možné vyplnit nový digitální formulář, a to jak na počítači, tak na chytrém telefonu či tabletu. Velkou úlevou je také to, že potřebné doklady je možné jenom vyfotit chytrým mobilem a odeslat jako přílohu ve formuláři. Je ale potřeba mít jednu z elektronických identit, kterou se vyplatí vyřídit, protože pomůže i s další komunikací s úřady. Záměrem nové online žádosti je podle MPSV zpřístupnit tuto formu pomoci většímu okruhu lidí, kteří by na příspěvek sice měli nárok, ale z různých důvodů ho nečerpají.

 

 

 

bydlení důchody energie
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(3.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Na nic nového asi nepřijdou. Opráší se stará finta. Oni přidají, aby zaplácli pusy. Rodičům, důchodcům, státním zaměstnancům. Přidají na něco a zdraží všechno. Ale pořád to bude vypadat líp,než kdyby jen zdražili. Bude to vypadat, že jim na nás záleží. Že na nás myslí. Aby se nám dobře žilo. Odkdy ti nahoře myslí na někoho jiného, než na sebe....?
Jitka Caklová
Známá taktika :-) "Nahoře" dobře vědí jak na nás. O dvě dírky povolí uzdu a až se situace trochu uklidní, o čtyři dírky ji utáhnou :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.