Vrtbovská zahrada na prahu podzimu
Kompozice zahrady je založena na gradaci terasových plošin spojených schodišti v křivkách příznačných pro baroko

Vrtbovská zahrada na prahu podzimu

2. 10. 2022

Podzimní rovnodennost je podle astrologů čas, kdy se prolíná minulost s budoucností. U mne se tak v nadsázce stalo v tomto týdnu, když jsme zcela neplánovaně po pracovní schůzce v Karmelitské ulici vstoupili do nenápadného průjezdu vedle jazzového klubu U malého Glenna.

Tady jsme bývali s manželem častými hosty. A to nejen, když jsme se vraceli z hudebně tanečního představení Collegium Marianum, působícího v přilehlé barokní zahradě italského typu. Byla vystavěná na třech terasách nejvyšším purkrabím Pražského hradu Janem Josefem z Vrtby v letech 1715-1720.

Na nápaditém řešení poměrně malého prostoru ve svahu se podílel uznávaný architekt F. M. Kaňka, sochařská výzdoba je dílem M. B. Brauna,  fresky vytvořil V. V. Reiner.

V polovině 19. století byl Vrtbovský palác se zahradou upraven ve stylu klasicismu a na předělu mezi spodním a středním patrem vznikly empírové přístavky. V průběhu přestavby pravděpodobně přibyla i malá vyhlídka na střeše v nejvyšším místě zahrady. V jednom z přístavků v letech 1886–1889 bydlel a působil malíř Mikoláš Aleš. Inspirace zde měl opravdu hodně.

Půvab zahradě dodává 12 tisíc sazenic zimostrázu na střední terase i tisíce letniček různých barev v zajímavých rostlinných kompozicích.

Návštěvník se může kochat z několika podloubí a třešinkou na dortu je nádherný výhled na ikonické stavby metropole a horizont v oblacích.

Nedaleko směrem do centra  stojí chrám Panny Marie Vítězné, v němž přebývá Pražské Jezulátko, plastika Ježíška v útlém věku. Sošku věnovala klášteru karmelitánů v 17. století  Polyxena z Lobkovic, která ji dostala darem od své španělské matky jako svatební dar. Jezulátko oblékají sestry karmelitky do šatů, jejichž liturgická barva se střídá podle období církevního roku.

I v dnešní době k sošce putují návštěvníci z celého světa a prosí o pomoc, uzdravení, mír.

A když přejdeme na druhou stranu Karmelitské, nemůžeme minout nádherně zrekonstruované České muzeum hudby s širokou nabídkou kulturních aktivit.

Půvabné malostranské uličky nás dovedou k Maltézské zahradě a zde u Lennonovy zdi  se nacházíme opět v současném světě. Nově je od září uprostřed zdi velké zrcadlo, odrážející naši tvář i neklidnou dobu.

Prokud projdeme jednou z nejužších pražských uliček, ocitneme se na Kampě a tady … ale to už je jiný příběh.

Dvouhodinovou  procházku střídal déšť, vichr i opatrné podzimní slunce. To ostatně zachytil Samsung G., kamarád do každého počasí.

Potěší mě, když se v teplu domova projdete se mnou. A na jaře zde třeba  společně navštívíme jeden z mnoha krásných koutů naší země.

 

 Všechny fotografie: Daniela Řeřichová



 

Praha Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladimir Long
Dvakrát za rok a jen na dvě až čtyři hodiny: Vrtbovská zahrada bude slavnostně nasvícena Vrtbovskou zahradu bude možné letos podruhé spatřit při slavnostním nasvícením. Je to pouze jedna ze dvou možností za rok, ta příští bude až v dubnu 2023 po zahájení nové sezóny. Přijďte poznat zahradu jak ji neznáte a obdivovat nasvícené sochy M.B.Brauna, fresky V.V.Reinera, ateliér Mikoláše Alše a nezvyklé pohledy na Prahu, které vám vezmou dech. Do terasovité zahrady je vstup přes Vrtbovský palác z Karmelitské ulice. Zahrada se zařezává do svahu Petřína a nabízí velkolepý výhled na Pražský hrad a kostel sv. Mikuláše . Využijte mimořádnou příležitost navštívit barokní Vrtbovskou zahradu, která vás překvapí kouzlem a mystikou tohoto místa a to za cenu běžného vstupného. Zahrada bude nasvícena 3. listopadu 2022 od 17:00 do 22 hodin. Spojení: tram 12, 20, 22, st. Malostranské nám. Vrtbovská zahrada, Karmelitská 25, 110 00 Praha 1, vrtbovska@zahrada.cz, www.vrtbovska.cz, provozovatel a správce : Casus Direct Mail, a.s., tel. : 603 233 912
Vladimir Long
Za provozovatele a správce Vrtbovské zahrady, vám paní Řeřichová moc děkujeme za poutavý článek z vaší návštěvy zahrady a ya krásné fotky. Pokud byste se s nimi chtěla podělit i s ostatními návštěvníky, můžete je vložit do Vrtbovské zahrady na Googlu. Pro všechny příznivce tohoto barokního skvostu, přikládám pozvánku na podzimní slavnostní nasvícení, které se koná již tento čtvrtek. Budeme se na vás těšit. Vladimír Dlouhý, předseda představenstva Casus Direct Mail a.s.
Daniela Řeřichová
Ještě jednou děkuji za milé vzkazy, moc si jich vážím. V naší zemičce je tolik krásy, až srdce plesá. :-)
Dana Divišová
Paní Danielo, tato zahrada je přímo pražským klenotem. A procházka celým okolím je moje nejoblíbenější. Minulý rok jsem v zahradě byla se snachou a vnukem. Nejdříve jsme ale vyšli na Malostranskou zvonici. Z obou míst jsou krásné výhledy. Ve Vrtbovské zahradě jsme vyjednávali s dcerou svatbu, ale protože oddávali tehdy jen ve čvrtek, tak jsme zvolili Štiřín. Fotky máte krásné.
Soňa Prachfeldová
Je to moc krásné.
Helena Přibilová
Paní Danielo, děkuji za nahlédnutí do jedné z nejpůsobivějších pražských zahrad prostřednictvím Vašich krásných fotografií.
Daniela Řeřichová
Děkuji všem za milé komentáře. Neměla jsem v úmyslu psát článek, vím, že tato místa jsou známá. Ale měla jsem tolik fotografií, že mi to nedalo. :-)
Marie Měchurová
Danielo děkuju, ukládám do paměti. Příští rok zahradu určitě plánujeme navštívit. Pohledy na Prahu jsou moc krásné
Alena Vávrová
Překrásné místo!
Jan Zelenka
Vrtbovská zahrada je nádherná. Rádi jsme tam se ženou chodili. Zahradu si pamatuji ještě z dob, kdy nebyla tak krásně upravená. Moc rád jsem si ji připomněl Díky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...