O pokroku
Ilustrační foto: Pixabay

O pokroku

27. 11. 2022

Pokrok je pojem, který se dá vykládat všelijak. Určit jeho přesnou definici je velmi obtížné. Záleží na tom, jaké kdo zastává životní postoje, jestli ten, či onen pokrokový krok zapadá do jeho vnímání světa. Do vnímání jeho životních hodnot. V každém případě je pokrok určitým krokem vpřed. Je to urychlení vývoje.

Technický pokrok, který postupem let nabírá skutečně rychlé obrátky, by měl ale odpovídat pokroku společenskému, být s ním v souladu. To ovšem bývá občas problém.

Sociální pokrok by měl společnosti přinášet její zdokonalování a lepší uspořádání. Zvýšit spokojenost a uspokojování potřeb obyvatel. Zkrátka, vylepšit celou společenskou strukturu. I to bývá většinou problém.

Anglický spisovatel počátku 20. století, Gilbert Keith Chesterton, vyslovil zajímavou myšlenku. Říká, že pokrok je matkou problémů. Je to jakýsi myšlenkový oxymoron. Svět se vyvíjí a vyvíjet bude i nadále, ale pokrok technický, který nemusí být úměrný pokroku společenskému a výrazně ho předežene, může vyvolávat nežádoucí pnutí ve společnosti a dospět až k regresi a chaosu. To dnes říkají i význační světoví vědci, kteří se civilizačním vývojem zabývají. Zkusme je brát, konečně, vážně.

Rychlý růst vzdělanosti, technologií a zvyšující se úloha elit začnou postupně celý systém vyčerpávat a zahlcovat. Roste byrokratický aparát i složitost celého právního systému, což může ve svých důsledcích vést až ke krizi a jak známo z historie a bohužel i ze současnosti, i k válkám.

Historie je plná civilizačních střetů a válek. Válek o území, o vliv, o zdroje. Válek, které si žádají neustále účinnější a sofistikovanější zbraně, které mají krom zastrašení, v případě konfliktu, zlikvidovat co nejvíce lidí. Je toto ten náš, tak často skloňovaný pokrok? Jsou ty stále lepší a ničivější zbraně tím kýženým pokrokem? Co to je, proboha, vlastně pokrok?!

 

                             * * *

 

glosa
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Pokrok je na tom proti nám stále ve výhodě, než pro něj vymyslíme nějakou definici, tak už je dál a tak pro něj už neplatí. :) Je to stejné, jako si přinést olejové barvičky, stojan, plátno, paletu a svačinku, že budeme celý den malovat uprostřed mezi stanicemi čínský nejrychlejší vlak na světě (431 km/hod) Shanghai Maglev - a nestačíme si ani nanést na paletu barvy a je v . . . . . no přesně tam - v tahu jsem myslel a vy? Kdo jde však s dobou - je pokrokový, tak si přinese foťák a udělá na vlak "cukrblik" čas: 1/1600s - clona: f/5.6 - ISO: 200, usměje se na nás a když si balíme fidlátka, tak zjistíme, že nám navíc ukradl svačinu a když se chceme uklidnit za hodinu v kavárně u novin, tak v nich zjistíme, že mu už ta jeho fotka vyšla v novinách. Technický pokrok nás zahanbil, ale že zloděj zůstane zlodějem, tak tomu ten pokrok nezabrání - ten s tím nechce mít nic společného. :)
Soňa Prachfeldová
Pokrok spěje nebo měl by,k dalšímu vylepšování života lidí. Ovšem, člověk nekráčí ruku v ruce s pokrokem, on se až tak nezdokonaluje ve svém myšlení a konání. Pokud pokrok slouží k dobru, jakože ano převážně, je to v pořádku, pokud ale lidská společnost používá ke špatným věcem, tak pak se opravdu můžeme velmi rychle vrátit někam na začátek, nebo také konec. Pokrok ať slouží k rozvíjení společnosti.
Jan Zelenka
Paní Řeřichová, pak určitě víte, kdo dělá náš svět horším. Já pochopitelně tomu pokroku, o kterém píšete, fandím a vážím si ho. Ale náš svět je bohužel bipolární a jak jsem uvedl, pokrok má dvě tváře. Vnímáte i tu druhou?
Daniela Řeřichová
Jsem vděčna za pokrok v mnoha oborech lidské činnosti, nejen v medicíně, mj. o nositelce Nobelovy ceny za objev umělé radioaktivity Marie Curie-Skłodowské jsem psala scénář. Díky ní vzniklo např. 200 rentgenových stanic a pojízdné rentgenové auto laboratoře. O dalších vynálezech úžasných osobností nemluvě. Samozřejmě vše se dá zneužít, viz např. zbrojařské technologie. Z praxe vím, že i v sociální oblasti – mj. konkrétně třeba v péči o těžce nemocné seniory nebo o znevýhodněné děti nastal velký pokrok. Toto je velké téma, které si zaslouží erudovanější pohled. Záleží také na našem osobním přístupu. Zůstávám pokorná vůči lidem, kteří dělají náš svět lepším.
Libuše Křapová
Pokrok znamenal kdysi o krok dopředu. Obávám se, aby brzy nenastala doba, kdy pokrok bude pro lidstvo znamenat začínat znovu na startovní čáře.
Jan Zelenka
Paní Kollinová, vystihla jste to přesně! Díky.
Jan Zelenka
Milé dámy, děkuji vám za pozitivní komentáře. Holt, musíme vzít na vědomí, že pokrok má dvě tváře. Jedna nám pomáhá a druhá ničí. Nic nového pod sluncem. Historie se jen opakuje, jen vždy na vyšší kvalitativní úrovni.
Blanka Lazarová
Technicky jsme dospěli až do stadia, že s vynálezem " jádra" , nedokážeme svět zbavit šílenců, kteří mohou rozpoutat apokalypsu. Bohužel díky technickému pokroku. A rozum přešlapuje na místě.
Dana Puchalská
Honzo, hezké zamyšlení.
Anna Potůčková
Jendo moc hezky jsi to napsal. Na definici co je pokrok asi nezná fundovanou odpověd nikdo. Co je pro někoho pokrok, pro jiného je to běžná věc. Vzpomněla jsem si na naši první televizi u rodičů. V mnohých rodinách byla dávno a u našich bohužel ne, byli nemajetní. Pro ně to byl tehdy opravdu pokrok když ji tehdy dostali dárkem od strýce z Rožnova, který pracoval v tamější Tesle.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...