Dobří lidé stále žijí
Ilustrační foto: Pixabay

Dobří lidé stále žijí

31. 12. 2022

Každý z nás tuší, že by měl za svůj život udělat pár dobrých skutků. Ten prozatím největší nás potkal letos na Šumavě. Jeli jsme s manželem a naší sestřenicí Jitkou na Modravu. Seniorskou trojici doplnila čtyřnohá fenka malého pudla. Ta už je také ve svých 13 letech psí babičkou.

Naše chůze byla rozvážná a měli jsme čas při cestě na Tříjezerní slať pozorovat okolí. Najednou Jitka zbystřila a její zrak padl na zem, kde ležela objemná pánská peněženka. Zvedli jsme ji a začali zkoumat obsah. Kromě osmi tisíc korun v hotovosti tam byla občanka, řidičský průkaz, karta zdravotního pojištěnce, asi tři platební karty a větší počet vizitek různých firem. Věděli jsme, jak starý je majitel všech dokladů a došlo nám, že je jistě na Šumavě s rodinou a že ztráta peněženky se vším tím tajemstvím pro něj bude jistě citelná. První úvahou bylo, vrátit se na Modravu a vyhledat policii, kde bychom nález odevzdali. Mě se ten nápad ale nelíbil a začala jsem prohánět šedé buňky mozkové. Říkala jsem si, že oslovení všech oficiálních institucí bude zdlouhavé a že nemají pražádný důvod mi uvěřit a sdělit mi číslo na mobil onoho neznámého muže. Padla mi do ruky vizitka jedné firmy, která půjčuje elektrická zařízení. Zavolala jsem tam a vylíčila tu prekérní situaci do níž se dostal jejich zákazník. Po chvíli váhání mi jeho mobil nadiktovali.

Zavolala jsem muže z Prahy 5, který na prašné cestě vytrousil svoji peněženku. Tušila jsem, že je cyklista a že se k nám může dostat poměrně rychle. V naší malé skupince se rozhořela vášnivá diskuze o výši nálezného a o tom, jak s nenadálým peněžním dárkem naložíme.

Nakonec jsme se shodli, že vyrazíme na neplánovanou večeři a zpestříme si tak dosud všední večery. V tu chvíli se přiřítil čtyřicátník na elektrokole. Povídal, že si ztráty vůbec nevšiml a že je moc rád za šťastný konec. Rozpačitě se rozhlížel a pravil, že by nás rád pozval na kafe, ale že uprostřed šumavské přírody se tento nápad nedá uskutečnit. Poděkoval a zmizel tak rychle, jak rychle se zjevil. Ušetřili jsme si žaludky po pozření opulentní večeře a ušetřili jsme si těžké rozhodování při jejím výběru.

Přemýšleli jsme, zda někdo někdy onomu mladému muži řekl něco o nálezném a o tom, že dobrý skutek by měl být po zásluze odměněn. Ale tato příhoda nás od páchání dobrých skutků stejně neodradila, budeme v ní pokračovat.

 

 

 

 

Můj příběh Zážitek roku 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislava Mikendova
Už si dnes nevybavuji rok,kdy se to stalo.Jen vím,že to byla vánoční výplata. Tenkrát nebylo ani zdání o výplatách na účty. Jezdila jsem s ochrankou běžně pro 20 000 000,- Kčs a bylo to založeno na naprosté důvěře mezi peněžním ústavem a majitelem účtu a nějaké přepočítávání nepřicházelo v úvahu.Když jsem přivezla peníze na podnik a nachystala pro jednotlivé skupiny,které je podle výplatních listin vkládaly do výplatních sáčků a druhý den je vyplácely u výplatních okýnek,stále mi přebývalo 50 000,- /podotýkám,že to bylo v době,kdy auto stálo 80 000,takže to byla docela velká suma/. Znovu jsem vše zkontrolovala,výsledek stejný. Když jsem se pak dovolala do banky, jen se mi pokladní v telefonu ozvala,věděla jsem,že opravdu došlo z její strany k chybě. Její radost byla obrovská, ale když si na to teď vzpomenu,já na jejím místě bych okamžitě koupila aspoň bonbonieru,já jsem se dočkala také jen poděkování .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.