Můj první výlet roku 2023
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Můj první výlet roku 2023

4. 1. 2023

O půlnoci ze soboty na neděli se s námi rozloučil rok 2022 a přehoupl se do novotou vonícího roku 2023. Seděla jsem doma u televize, uzobávala vanilkové rohlíčky a váhavě přemítala o tom, že moje boky se přes svátky opět zaoblily.

Není divu - jíst mi chutná, příjem by byl, leč výdej poněkud vázne. Už dlouho jsem nikde nebyla a musím přiznat, že výmluvy na počasí neobstojí. Nedá se nic dělat, musím se rozhýbat.

Rozhodla jsem se, že hned druhý den vyrazím do přírody. Naplánovala jsem si trasu, zabalila svačinku a vyrazila. Autobus mě vysadil u Labe v Křešicích a od této chvíle už jsem jen stoupala. První zastávkou byl zdaleka viditelný raně barokní kostel Svaté Trojice na návrší nad obcí Zahořany s volně stojící zvonicí. Kostel je bohužel už od 19. století staticky narušený a není přístupný. Krásnou výzdobu se mi podařilo zahlédnout jen škvírou ve dveřích. Z iniciativy obyvatel Zahořan vznikla veřejná sbírka na záchranu kostela a v minulém roce zazářilo jeho průčelí novou fasádou. Kostel obklopuje malý hřbitůvek se starými náhrobky, svědčícími o původním německém obyvatelstvu.

Od kostela na východ je vidět fotovoltaická elektrárna a za ní se zvedá hlavní cíl mého výletu - Holý vrch. Se svou výškou 302 m nejde o žádný významný kopec, ale spíš o procházku trochu do kopce. Ačkoliv vrch se jmenuje Holý, z velké části ho pokrývá les. Cesta byla pěkně blátivá a jen jsem bezmocně sledovala, jak se mi boty obalují a těžknou. Na první vyvýšenině je posezení s lavičkami a výhledem na kostel, vrch Křemín za ním a vzdálené České středohoří. Viditelnost bohužel nebyla valná a kopečky se daly v oparu spíš jen tušit. Poseděla jsem a poté došla na vrchol s výhledem i k domovu na Říp.

Z Holého vrchu jsem sešla druhou stranou k silnici, pokusila se o trávu očistit boty a vydala se do Encovan. S překvapením jsem zjistila, že tamní léta chátrající zámek se opravuje. Silnička mě vedla dál a v teple, nezvyklém pro 2. leden, jsem s rozepnutou bundou došla do Hrušovan, kde můj první výlet roku 2023 skončil. Na 10 km jsem prošla 4 vesnice, vyšla na návrší s kostelem a přešla celý kopec.

Bezva počin na začátek roku a já vám všem přeji putování rokem 2023 bez nehod!

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 39 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Paní Alenko, první letošní výlet do krásného Českého středohoří se Vám vydařil, tak ať Vám to pěkně šlape po celý rok.
Jaroslava Handlová
Hezky si vyšlapuješ po zajímavých místech, píšeš i fotíš. Dík za čerstvé informace a přeji i nadále v r. 2023 pohodové výlety.
Hana Práglová
Ali, obdivuji tě, jak se umíš přesvedčit sama sebe k výletům. Díky, ráda jsem se prošla s tebou i já.
Libuše Hvězdová
Aleno, klobouček dolů, pořádný kus cesty jsi ušla. Jseš turistka každým coulem. Šla jsi pro mě po hodně známých místech, kde jsem ale už dlouho nebyla. Při mé poslední návštěvě v Encovanech (asi před 6-7 rokama) byla na zámku nová střecha, ale nic víc. V dezolátním stavu je zámek už mnoho let, za totality tam "úřadovalo" JZD.
Hana Rypáčková
Podařený výlet.. Jen tak dál..
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za milá slova v komentářích.
Martina Růžičková
Prima popis výletu a moc pěkné fotky. Přeji plno krásných toulek a výrazné zlepšení povětrnostních podmínek v okolí Roudnice! :-)
Zdenka Soukupová
Aleno, Ty jsi prostě správná turistka. Tak hodně letošních km! A fotky jsou krásné.
Dagmar Bartušková
Článek jsem si ráda přečetla. Krásné fotky. Tak snad někdy tam u vás...
Hana Polednová
Álo, jak jinak než hezký novoroční výlet a ještě hezčí fotky. Díky a hodně pěkných dalších km do stovky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.