Zimní Františkovy lázně a okolí
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Zimní Františkovy lázně a okolí

27. 2. 2023

Letošní zima je spíš nezimou a připomíná mi ji jen kalendář se zasněženými obrázky. Leden zapomněl, že jeho název je odvozený od ledu a kdyby měl únor bílý opravdu sílit pole, to bychom se nedočkali.

Navíc oblohu nad námi den za dnem s neúnavnou trpělivostí pokrývají mračna a sluníčko užíváme výhradně v tabletkách. Při pocitu, že mám zataženo už i v hlavě, jsem při polední kávě prohlásila - pojedeme do lázní! Užijeme si tam hýčkání, teplou vodu v bazénu a vířivce, sauny. Ze strany mé drahé polovičky kupodivu nepřišla ani jedna námitka a cíl byl stanoven velice rychle - Františkovy lázně.

Proč zrovna Františkovy lázně? Poprvé jsem se tam ocitla více méně náhodou na pobytu s kamarádkou před pár lety. Líbilo se mi tam a podruhé jsem jela s manželem. Vyhovuje nám prostředí lázeňského místa s rozlehlými lázeňskými parky, kde se dá pohodlně toulat pěkně po rovině. Rychlý telefonát do lázeňského hotelu Diana mě nastartoval a mohla jsem začít balit. Za týden jedeme ... To jsem ještě netušila, že hýčkací pobyt bude mít ještě přidanou hodnotu v podobě mrazu, sněhu a slunečních paprsků.

Františkovy lázně nás přivítaly slunečné a bílé pocukrované. To doma opravdu nemáme. Ani jsme nevybalili kufry a hned jsme vyrazili na procházku. Pravda, první cíl byl jasný - restaurace Gruzia a její výborný boršč s pirohem. Jiskřivý den byl tak opojný, že jsme si stihli vyjít ještě na Komorní hůrku, jednu z nejmladších sopek u nás. Nečekejte žádný kopec s namáhavým výstupem. Po 2 km procházce si obejdete malý kopeček s bývalým lomem ve vulkánu.

Ve Spa hotelu Diana jsem byla podruhé a bez jediného zaváhání si dovolím mu zde udělat reklamu. Moderní zařízení je mimo centrum města, na okraji lázeňského parku a svými službami naprosto splňuje moje představy o příjemném týdnu, ve kterém ještě udělám něco pro své zdraví.
Po dopoledních procedurách jsme vyráželi buď na procházky nebo krátké výlety po okolí. Všechna místa už sice znám a některá jsem vám už i představila ve starším článku (Hradozámecká turistika - okolí Františkových lázní), nicméně v zimě vypadají trochu jinak a mají své kouzlo.
Rybník Amerika, navazující na lázeňský park, byl zamzlý. Ve sluníčku na ledu zářila bělostná vrstvička sněhu a zvířata v místním zookoutku se tvářila spokojeně. Restaurace Chaloupka u vody je otevřená i v zimě. Celoročně otevřený je i hrad Vildštejn, vzdálený asi 6 km od Františkových lázní. Tomu po "hospodaření" státního statku už přes 20 let postupně soukromý majitel vrací jeho původní krásu. V pestře vymalované hodovní síni si u krbu s praskajícím dřevem můžete vychutnat některou z místních specialit. Jeli jsme se podívat i na hrad a zámek Libá a hrad Seeberg s podobnými osudy, ty však jsou v zimní sezóně zavřené.

Řekla bych, že skoro povinným je při pobytu ve Františkových lázních výlet do Národní přírodní rezervace Soos. Nenechali jsme si ho ujít ani v zimě. Přiznám se, že jsem doufala, že tam nebude ani noha a ani se nebude vybírat vstupné. Moje očekávání se splnilo jen částečně. V pokladně nikdo neseděl, ovšem turniket u vchodu očekával přiložení vstupenky, zakoupené k tomu účelu v automatu. Seniorské vstupné 50 Kč není nijak ohrožující naše živobytí. Soos je rozlehlé rašeliniště a minerální slatiniště s prameny minerálních vod. Část z něho je přístupná po dřevěných chodnících. Procházíte se v místech, kde to kolem vás tu více, tu méně bublá. Jedná se o vývěry oxiku uhličitého v tzv. mofetách. Lidově se jim říká bahenní sopky. Nejkrásnější upravený Císařský pramen si v létě vyfotíte kvůli spoustě návštěvníků jen těžko, teď jsme u něho byli sami. A pohled na živé mofety, stále probublávající skrz led, byl kouzelný.

Kouzelně uplynuly i naše dny v lázních a pokud se ptáte, zda má smysl jet do lázní v zimě, pak odpovídám - rozhodně ANO.

 

 

 

cestování fotografování lázně
Hodnocení:
(5 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Františkovy Lázně jsem navštívila dvakrát, stejně i přírodní rezervaci Soos - byly to exkurze v rámci studia U3V. Měli jsme krásné letní počasí, takže se mi exkurze velmi líbily. Jednu ze svých fotek Soosu jsem před časem dala i na Foto dne a vůbec mě nenapadlo, že i zimní obrázky mohou být tak zajímavé a pěkné, což ty Vaše dokazují.
Jan Zelenka
Krásné fotky. Zaujal mne Cheb. V roce 1964 jsem tam nějaký čas pracoval. Ty zvláštní vysoké střechy na náměstí, to jsou sklady kupců, kteří dole prodávali.
Helena Přibilová
Františkovy lázně a jejich okolí znám pouze ze svých letních výletů, proto jsem si se zájmem prohlédla Vaše krásné fotografie, jimiž jste zachytila tamější zajímavou zimní atmosféru.
Daniela Řeřichová
Alenko, jako vždy skvostné fotografie, které mi evokují vzpomínky na krásné dovolené ve FL, ale v létě. Jsi zdatná cestovatelka.
Martina Růžičková
Měli jste dobrý nápad a navíc štěstí na počasí. Po tom depresivním šedu a mlhavu, které vás celou zimu pronásledovalo, jste si to zasloužili. Moc pěkně jsi vše zdokumentovala. :-)
Zuzana Pivcová
Škoda, že jsem tudy pouze jednou před lety projížděla se skupinou žáků při cestě do NDR.
Dana Puchalská
Álo. Frant'áky jsou nádherné. Jezdila jsem tam často,ale už to je spoustu let. Ráda jsem se koupala na Americe. V létě tam mívali plážové koše. A jak se tak koukám na fotografie je tam k r á s n ě i v zimě.
Marie Měchurová
My jsme byli ve Fr. Lázních v létě, když jsme dělali okružní jízdu po západočeských lázních. Moc se nám tam líbilo, i Soos jsme prošli. Zimní fotografie jsou jiné, ale krásně vystihují atmosféru.
Věra Ježková
Frantovky v zimě neznám. Hezké fotky.
Zdeněk Huspek
Zimu jste krásně nafotila a nejen Frantovky, povedené. Povídání o mém rodišti s vaším povídáním sousedí a skutečnost, že jsou to jedny z nejkrásnějších - ne-li nejkrásnější naše lázně nikdo neoodiskutuje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.