Hradozámecká turistika - okolí Františkových lázní
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Hradozámecká turistika - okolí Františkových lázní

16. 6. 2022

Františkovy lázně jsou oblíbeným a častým cílem nejen tradičních lázeňských, ale také rekreačních pobytů. Městečko samo skýtá možnosti procházek po lázeňských parcích a kolonádě, spojených s posezením u nějaké té dobroty.

Kromě toho se nabízí i možnost využít pobytu k poznávání okolí a my se zaměříme na hrady a zámky.

Žádný honosný zámek typu Hluboká přímo v nejbližším okolí nenajdeme. Ve vzdálenosti 30 km můžete navštívit státní zámek Kynžvart. Ten po bitvě na Bílé hoře získal rod Metternichů a patřil mu až do roku 1945. Nejslavnějším majitelem byl kancléř Clemens Metternich, který jej nechal přestavět v klasicistním stylu a přijímal tu vzácné návštěvy. Prohlédnout si můžete zámecké interiéry a kabinet kuriozit. Vstupné pro každý z okruhů je 200,- Kč pro dospělého a 160,- Kč pro děti a seniory.

Pouhých 7 km od Františkových lázní se nachází hrad Seeberg. Zpustlý hrad se začal renovovat začátkem 20. století a do padesátých let sloužil jako vycházkový cíl lázeňským hostům. Postupně však začal opět chátrat a jeho "znovuvzkříšení" nastalo až zásluhou ředitele Městského muzea Františkovy lázně PhDr. Pavla Stříbrného. Hradní komplex na ostrohu nad Slatinným potokem včetně historické sýpky a kolny se podařilo znovu otevřít v roce 1990. V interiérech najdeme např. expozice o vývoji nábytku v 19. století a chebský intarzovaný nábytek. V hrázděné stodole a kolně jsou zajímavé exponáty z venkovského života. Vstupné je 120,- Kč pro dospělého, 100,- Kč pro důchodce a ZTP a 60,- Kč pro děti. 

Pokud se vydáte na hrad Seeberg autem, byla by škoda nepopojet ještě o pouhých 6 km dál a nepodívat se na hrad a zámek Libá. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Není divu. Libá je totiž jen asi 1,5 km od státní hranice s Německem a po válce a vystěhování německého obyvatelstva se ocitla v zakázaném pásmu. Sídlo rodu Zedwitzů zůstalo opuštěné. Co se dalo, to bylo odneseno bůh ví kým a bůh ví kam a prázdný zámek zůstal napospas větru, dešti i vandalům. V zuboženém stavu se v devadesátých letech dostal do soukromých rukou a započala jeho náročná rekonstrukce. V současné době už má zámek svoji otvírací dobu, musím však dodat, že my jsme k bráně dorazily těsně po zavíračce a přesto nás ochotná paní průvodkyně na prohlídku vzala, nic neošidila a vyprávěla nám o historii. Pustila nám i film se srovnávacími obrázky „před a po“ a na nich je dobře vidět, jak se zámek postupně mění. Přesto je tam ještě spousta práce. Zajímavostí je rýha vytesaná ve skále v malém atriu. V dávných dobách byl totiž kvůli rodinným rozepřím zámek i se skálou rozdělen na dva a právě rýha ve skále vyznačila hranici mezi majetky. Vystoupat můžete i na věž. Platila jsem, myslím, 110,- Kč. 

Třetím hradem v blízkém okolí Františkových lázní je hrad Vildštejn, vzdálený asi 6 km. Ani tento původně románský hrad neměl na růžích ustláno. Posledním vlastníkem před 2. světovou válkou byla továrnická rodina Geipelů. Po válce hrad sloužil státnímu statku. V polovině 80. let se zásluhou nadšenců začalo se záchranou zchátralého objektu. Od roku 1999 je hrad v soukromém vlastnictví a je přístupný veřejnosti. Najdete v něm velmi příjemnou stylovou restauraci – středověkou hodovnu s výbornou krmí i rytířský sál, kde můžete mít např. svatební hostinu. Druhé poschodí zabírá muzeum hasičské techniky, kde můžete obdivovat předchůdce techniky současné. Zajímavostí je románská kaple v původní části hradu, kde jsou uloženy ostatky ženy, objevené v roce 1987 zazděné v komínové šachtě. Jaký byl asi osud oné ženy, žijící v 17. – 18. století? Vstupné pro dospělého je 110,- Kč, pro děti a seniory 80,- Kč.

cestování Do stovky 2022 hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.