Páni doktoři, magistři, inženýři, brouci Pytlíci, převzdělaný národe český, kam jste dali své zlaté ručičky?
FOTO: Jana Mesarčová

Páni doktoři, magistři, inženýři, brouci Pytlíci, převzdělaný národe český, kam jste dali své zlaté ručičky?

4. 3. 2023

Ta naše zemička, zvlněná kopci a kopečky, jejíž řeky si zrcátka rybníků jako korálky navlékají, je tůze krásná. Kdo se po ní toulává, srdce mu radostí poskočí.

Ta zemička ještě stále umí nabídnout huňaté kožíšky z borových lesů zdobené brožemi z měst, barevná políčka dělená topolovými alejemi i cihlové komíny továren, kterým už odzvonilo.

Ovšem ta naše zemička je i více posetá krabicemi skladovacích a výrobních hal, za nimiž rozlehlý les už není vidět, jak obrovité jsou. Na úkor úrodných políček strašidelné krabice přibývají před městy, za městy i mezi městy. Ony ty krabice jsou jako mykotická choroba, rozpínající se s tichou agresí a zamořující vše, co ještě před chvílí bylo typicky české, produktivní a smysluplné.

Když ty krátkozraké zlaťáčky v měšci tak líbezně chrastí!

Škodolibý Krkovička ukazuje dlouhý nos. Na vše zná manažerskylobbistickou odpověď, i na otázku, co bude s traktoristy, kamnáři či truhláři, s kominíky, lakýrníky, švadlenkami, s kováři nebo brašnáři? Ty staré necháme dožít, mladé pošleme na rekvalifikaci nebo na studia, nejlépe politologická. Všechno máme, po ničem netoužíme.

Co potřebujeme, nakoupíme, uskladníme, přeprodáme. Cizina nás zachrání.

V té naší Werichově zemičce dávno neplatí: „Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc“, nebo „Když ten dá to a ta zas tohle, tak všichni dohromady budeme mít dost.“ Hospodská svou kypře řasenou sukni vyměnila za dokonale padnoucí kostýmek a hloupej Honza vyzrál nad svou hloupostí tak, že ji povýšil na řečnění a narcistní chvást. Zlaté české ručičky jsou dnes v utajení a často dnešními intelektuály jsou univerzálové magisterští, inženýrští, doktorští, všichni umí všechno, zastupitelnost okamžitá.

Ta naše zemička, s kostelíčky a Božími muky, hospůdkami a rodinnými pivovárky, hrady a zámky, je malebná a milá. Braňme ji v selském rozumu proti šílené nadspotřebě, proti rozmarům brouků Pytlíků a cizinců, kteří prohlubují vzniklou krizi hodnot, umu, etiky a slušnosti.

glosa společnost životní postoj
Hodnocení:
(4.8 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Ke komentáři pana Burgera není co dodat. Je to přesně tak.
Jan Zelenka
Každý vývoj v sobě skrývá počátek zániku. je to tvrdá realita historického vývoje.
Marcela Pivcová
S námi se ve škole učily děti násobilku, vyjmenovaná slova, četli jsme knížky a mezi školní pomůcky patřila i pilka, kladívko a kus dřeva... PC byl, ale ne tou hlavní pomůckou. Platilo se za paměť, šikovnost a dobré nápady.
Milan Bürger
Kde to všechno začíná no přece u našeho školství. Používat hlavu se pomalu nenosí, máme všechno v PC nebo tabletu tak co se učit. To co je těžší, tak hodní kantoři vynechají, aby nepřetěžovali naše dítka. V práci se nehodnotí výkon, ale hodiny. Proto dnes začínají převažovat doslova hlupci, kteří se dokáží přes všechna možné známosti dostávat do popředí. Pak se nelze divit že jsme se dopracovali tam kde pomalu jsme a kam směřujeme.
Olga Panochová
Také miluji tuhle krásnou zemi, ale mám pocit, že v současné době dostala neštovice, spálu a zarděnky s úplavicí najednou. Mladí bohužel žijí spíše ve virtuálním světě než v tom opravdovém. Stačí se podívat kolem - dva mladí sedí na lavičce, každý v ruce mobil a spolu vůbec nemluví....Ale až jim to dojde, bude pozdě...škoda.
Hana Rypáčková
Obrázek z mé milované knížky... Filosofie nám říká, že vše se vyvíjí a je v pohybu. Nic není jako dřív..
Jana Hošková
Zlaté české ručičky tu pořád jsou. Ale rozum se kamsi vytratil. Chtělo by to víc se zajímat o současné dění ve světě i u nás, zkrátka být dostatečně informovaní. Bohužel, podle mých zkušeností, mladí na to nemají čas a zřejmě je to ani moc nezajímá, a tak spousta lidí (mnohdy i těch starších) nevidí a nezná pozadí a souvislosti všech událostí.
Jiří Dostal
:-) :-) :-) Úspěchy máme - potíže trvají! Od kreací plácáním pátého přes deváté je daleko k násobilkám. :-) :-) :-)
Soňa Prachfeldová
Až je mi líto těch mladých, kteří v tomhle vyrůstají a přijde jim to vše normální. Ti normální, ti jiní z toho těží pro vlastní kapsu. A dějiny se točí, nic není donekonečna.
Světlana Kočí
Bída v Česku - Od nevidím do nevidím, celý rok se lopotit. Zaplať státu sociální, na nájem a do huby.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...