Jahelník se švestkami
foto: autorka

Jahelník se švestkami

14. 3. 2023

Ingredience: hrnek (cca 250 ml) jáhel, 2 hrnky vody – případně 1 hrnek vody a 1 mléka, 2 vejce, sušené švestky, máslo, trochu cukru, špetka soli

Postup:

Jáhly důkladně propláchneme v horké vodě, aby nebyly hořké. Pak pomalu vaříme cca 5 – 10 minut s vodou a špetkou soli, poté necháme asi 15 minut dojít přiklopené poklicí mimo plotnu, poklici odklopíme, necháme vychladnout.

Přidáme do kaše větší kousek másla, trochu cukru, sušené švestky a promícháme.

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Žloutky vmícháme do zchladlé jáhlové kaše, nakonec vmícháme lehce sníh.

Do vymazané formy či mísy remosky nalijeme výše uvedenou směs a zapečeme do růžova, až je povrch tuhý (zkouším ještě špejlí, jako obvykle při pečení).
V remosce jsem pekla cca 45 minut.

V troubě se uvádí 30 minut při 180 stupních, ale to jsem nezkoušela.


Podáváme teplé (i za studena je možné jíst). Někdo si jahelník polévá šťávou z kompotu nebo javorovým sirupem, případně i rozpuštěným máslem. Já k němu po straně talíře přidávám bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
Irenko, ještě jsem nikdy nejedla jahly a určitě si je koupím ♥ Rýžový nákyp, většinou s meruňkami jsem připravovala často. Ještě i se sněhem nahoře a měla jsem s nim vždy velký úspěch ♥
Irena Mertová
Hani, chlapi by mi to taky asi nejedli... :-)
Hana Polednová
Také si dělám podobný nákyp a často i kaši. Používám čerstvé i sušené ovoce. Jíme to my holky, chlapi odmítají.
Jana Jurečková
Irenko, švestky jsem si už koupila. Manžel říkal, že mu to připadá, jak nějaký nákyp. V našem obchodě dostaneme koupit cukr smíchaný se stévií. Je k nerozeznání od normálního cukru. Vzpomínám si taky na školní jídelnu, tam ho dělali. No, těch dobrot tam bylo víc. Ten recept mám ve své hlavě, je jednoduchý, jak facka. Ale asi to není moc "panské" jídlo. Manžel byl u kamaráda a ten trval na tom, že musí dál. Ochutnal tatarský biftek. Na topinku natřenou česnekem natřeli pomleté ochucené maso. Hned mi to udělal i doma, ale já si na takové dobroty moc nepotrpím. Člověk se jenom rozmlsá. Já se doma snažím do jídelníčku zařazovat kromě jáhel, ovesné vločky, bulgur, kuskus, luštěniny, ořechy, semínka, mák, ovoce a zeleninu. Docela mi to chutná. Ještě jednou díky moc za ten jáhelník.
Soňa Prachfeldová
To zkusím, ještě jsem jáhly nikdy nejedla, díky.
Helena Přibilová
Chutnají mi jídla připravená z jahel, ať už nasladko nebo naslano.
Irena Mertová
Jano, to jsem ráda! Já si teď nemohu uvědomit, jestli ho dělávala babička, nebo školní jídelna . Asi obojí... Já ho dělám celý život. Teď jde se zdravou výživou znovu do módy, ale já jsem jej dělávala podle Slabikáře vaření, který vycházel v r. 1940 v časopise Ozvěny a byly tam válečné recepty - co nahradit čím, když nic nebylo, jak levně hospodařit atd...
Jana Jurečková
Irenko, vyzkoušela jsem jáhelník a můžu říct, že mě mile překvapil. Sušené švestky jsem neměla, tak jsem tam nakrájela jabko a jeden banán. Zítra půjdu do obchodu a koupím ty švestky, protože tento recept budu dělat častěji. Chutnal i manželovi. Všude se píše, jak jsou jáhly zdravé, stejně jako ovesné vločky. Bohužel nějak vymizely z našich jídelníčků a to je škoda.
Margita Melegova
Jahly jsou vlastne oloupane proso, jahelnik jsem nezkousela ale ulitavame na kasi s maslem a moje druha ja se kdysi dival divne, ze co mam na taliri, nechtel ani zkusit a dnes se rozciluje ze neudelam vic kase.
Martina Růžičková
Jahelník jsem ještě neochutnala, ale mám moc ráda jahelnou kaši. Proto recept určitě vyzkouším. Díky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...