Půvab ladných linií
Všechny fotografie: Věra Ježková

Půvab ladných linií

15. 3. 2023

Zvu vás do galerie Novoměstské radnice na výstavu nazvanou Doteky krásy dřeva. Své soustružnické umění na ní představují Jiří Chmelař a František Janda.

Vystaveny jsou dřevěné mísy, talíře, svícny a vázy z jednoho kusu dřeva slivoně, hrušně, buku, dubu, ořešáku, jasanu a dalších dřevin, unikátně vyrobené konferenční stolky, velké vázy a duté objekty. Kromě děl vyrobených z jednoho kusu zaujmou návštěvníka i experimentální obrazy z podélného dřeva slivoně.

 

 

 

 

 

První místnost galerie přibližuje atmosféru soustružnické dílny – moderní i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Autoři výstavy zde v určených dnech a časech soustruží mísy nebo svícny a předvádějí ruční práci na soustruhu.

 

 

„Hledáme krásu dřeva prostřednictvím oblých tvarů a inspirací je nám dřevo samotné. Práce se dřevem nás naplňuje a přináší nám radost a krásou dřeva chceme pohodu a radost přinášet ostatním...“

Dřevo mám moc ráda. Jako dítě jsem o prázdninách strávila hodně času na venkově v dílně truhláře. Obdivovala jsem jeho zručnost a výrobky, vdechovala jsem vůni dřeva, pilin, hoblin. Na trzích a poutích se pokaždé zastavím u stánku řezbáře. V loňském roce jsem navštívila výstavu dřevěných obrazů Martina Patřičného ve vysočanské radnici. Zde jsem ji představila pod názvem Dřevo z rukou umělce. Soustružené artefakty jsem na výstavě viděla poprvé – a moc se mi líbily. Věřím, že se budou líbit i vám.

 

 

 

 

Výstava je otevřena do 26. 3. 2023.

 

Zdroj: https://www.nrpraha.cz/program/1233/doteky-krasy-dreva/

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám. Jsem ráda, že vás výstava zaujala.
Zuzana Pivcová
Dřevo obdivuji ve všech podobách, jako tělo stromů i již zpracované v užitkové i umělecké předměty. Díky, Věrko.
Naděžda Špásová
Věrko, moc hezká výstava a ty věci ze dřeva jsou super. Bohužel je to trochu z ruky, ale tvoje pozvánka mi stačí. ******
Blanka Lazarová
Věro, díky za zprostředkování. Já se do Prahy na výstavu nedostanu, tak aspoň virtuálně. Dřevo mám moc ráda, krásně voní. Na chalupě jsem ho ráda řezala i štípala a taky jsem chodila na brigádu do výroby nábytku. A jako správný chalupář jsem pomáhala třeba s dřevěnými obklady. Tak trochu mi to i chybí. Ale teď už jsem vrtačce i el. nástrojům dala vale. Nechám to radši těm mladším.
Alena Velková
Tak to je opravdu nádhera...Mám zásobu fotografií z únorové dovolené na podobné téma, ale zatím se nedostavila inspirace k napsání článku. Díky za pobídnutí! A na tuhle výstavu určitě zajdu.
Jan Zelenka
Dřevo je ušlechtilý materiál. Také mám nějaké dřevěné výrobky - misky, nebo dřevěné sošky zvířat. Je to pěkná dekorace. Věrko díky za hezkou ukázku!
Věra Ježková
Danielo, děkuju. Myslela jsem na tebe. Bylo by zábavné, kdybychom daly článek obě. Taky tam chodím ráda a nějakou fotoreportáž jsem už zveřejnila. :-)
Daniela Řeřichová
Věro, pěkné fotografie z výstavy, byla jsem, chodím na NR pravidelně. Dřevo je úžasný přírodní materiál.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.