Olomoucký tvarůžkový festival
FOTO: Květoslav Opavský

Olomoucký tvarůžkový festival

12. 5. 2023

Z Přerova nás vyrazilo směr Olomouc pět. Tedy čtyři děvčata a já. Toník P. zaspal a dorazil do Olomouce trochu později, potkali jsme se pak na Horním náměstí. Na nádraží v Olomouci nás čekali: Vlastička S. a Helenka J. a na Horním náměstí pak ještě Ivanka S. Celkem nás nakonec bylo dvanáct.  Ušli jsme cca 8 km. Počasí nám přálo, bylo slunečné a skutečné JARNÍ. Ale popořadě.

Od nádraží ČD Olomouc jsme nešli přímo na náměstí, ale namíříli jsme si to nejprve do katedrály sv. Václava a dalších památných skvostů, které se nachází v historické části města. Je to tam včechno moc pěkné (viz fotogragie). Potom jsme "kozí" uličkou přišli na Horní náměstí (které vlastně leží dole) a setkali se s Ivankou S.. Bylo zde spoustu lidí a hlavně stánků s tvarůžkovými pochutinami. Děvčata si něco dala, byla chuť a hládeček.
Já dostal několik tvarůžků od krále Tvarůžka I. a jeho družiny a byl jsem syt. Potřebovali jsme to spláchnout tím správným, zlatavým mokem. Zastavili jsme se proto u stánku Pivovaru Jadrníček z Náměště na Hané, kde jsme se zastavili a dali si pivko. Pivovar jsme znali, zastavili jsme se tam už asi 2x při jiných výšlapech.

Pak jsme se přesunuli k podiu, kde už vystupovali cimbálové muziky a taneční hanácké soubory se svými tanci. Přivítal jsem se s přáteli, hlavně s děvčaty a chlapci z Folklorního Souboru Haná z Přerova, kteří čekali na své vystoupení v rámci programu. Přišel k nám na skok Pavlík H. (ještě v civilu), abychom se přivítali. Vítal se hlavně s Ivankou S. (asi se dlouho neviděli).

Pak už ale spěchal, aby se převlékl do hanáckého kroje, který mu moc slušel. Naše děvčata, hlavně Ivanka S., na něm mohla oči nechat. I když se nám zpočátku schovával za děvčata ze souboru. Pak to ale rozbalil a my na něm mohli oči nechat.

Dalším příjemným překvapením pro mne bylo to, že za námi (hlavně za mnou) přišla Hanička R. a také Zlatka M. s manželem Rosťou a ještě Markétka Š. s manželem Robetem (Markéta zase nepřinesla štrůdl, dostala žlutou kartu). Po tomto vystoupeni FS Haná, jsme shlédli ještě pečení tvarůžkového štrůdlu v podání Sandry Pogodové.

Prohlédli si ještě jednou stánky, které jsme neviděli předtím, ještě si něco koupili domů, no pak se rozloučili s děvčaty z Olomouce a vydali se ve třech na nádraží ČD na vlak domů. Vlasta B. se svojí a dnes už i naší, kamarádkou Aničkou a také Toník P. ještě zůstali a jeli později.
Jeli jsme od bývalého Prioru šalinó, máme ji my, dříve narození, ZDARMA., tak proč toho nevyužít. Už jsme toho chození po dlažbě a kostkám měli dost.

Přátelé, děkuju za báječně strávenou sobotu ve vaší společnosti. Pavlíkovi H. přeju ještě hodně tanečních kroku v náručí s příjemnými děvčaty s Hané.

města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Když se spojí příjemná společnost, kulinářské zážitky, tak to nemá chybu.
Dana Puchalská
Škoda že u článku není víc fotografií.
Daniela Řeřichová
Hezký výlet. Olomouc má co nabídnout každému návštěvníkovi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.