Olomoucký tvarůžkový festival
FOTO: Květoslav Opavský

Olomoucký tvarůžkový festival

12. 5. 2023

Z Přerova nás vyrazilo směr Olomouc pět. Tedy čtyři děvčata a já. Toník P. zaspal a dorazil do Olomouce trochu později, potkali jsme se pak na Horním náměstí. Na nádraží v Olomouci nás čekali: Vlastička S. a Helenka J. a na Horním náměstí pak ještě Ivanka S. Celkem nás nakonec bylo dvanáct.  Ušli jsme cca 8 km. Počasí nám přálo, bylo slunečné a skutečné JARNÍ. Ale popořadě.

Od nádraží ČD Olomouc jsme nešli přímo na náměstí, ale namíříli jsme si to nejprve do katedrály sv. Václava a dalších památných skvostů, které se nachází v historické části města. Je to tam včechno moc pěkné (viz fotogragie). Potom jsme "kozí" uličkou přišli na Horní náměstí (které vlastně leží dole) a setkali se s Ivankou S.. Bylo zde spoustu lidí a hlavně stánků s tvarůžkovými pochutinami. Děvčata si něco dala, byla chuť a hládeček.
Já dostal několik tvarůžků od krále Tvarůžka I. a jeho družiny a byl jsem syt. Potřebovali jsme to spláchnout tím správným, zlatavým mokem. Zastavili jsme se proto u stánku Pivovaru Jadrníček z Náměště na Hané, kde jsme se zastavili a dali si pivko. Pivovar jsme znali, zastavili jsme se tam už asi 2x při jiných výšlapech.

Pak jsme se přesunuli k podiu, kde už vystupovali cimbálové muziky a taneční hanácké soubory se svými tanci. Přivítal jsem se s přáteli, hlavně s děvčaty a chlapci z Folklorního Souboru Haná z Přerova, kteří čekali na své vystoupení v rámci programu. Přišel k nám na skok Pavlík H. (ještě v civilu), abychom se přivítali. Vítal se hlavně s Ivankou S. (asi se dlouho neviděli).

Pak už ale spěchal, aby se převlékl do hanáckého kroje, který mu moc slušel. Naše děvčata, hlavně Ivanka S., na něm mohla oči nechat. I když se nám zpočátku schovával za děvčata ze souboru. Pak to ale rozbalil a my na něm mohli oči nechat.

Dalším příjemným překvapením pro mne bylo to, že za námi (hlavně za mnou) přišla Hanička R. a také Zlatka M. s manželem Rosťou a ještě Markétka Š. s manželem Robetem (Markéta zase nepřinesla štrůdl, dostala žlutou kartu). Po tomto vystoupeni FS Haná, jsme shlédli ještě pečení tvarůžkového štrůdlu v podání Sandry Pogodové.

Prohlédli si ještě jednou stánky, které jsme neviděli předtím, ještě si něco koupili domů, no pak se rozloučili s děvčaty z Olomouce a vydali se ve třech na nádraží ČD na vlak domů. Vlasta B. se svojí a dnes už i naší, kamarádkou Aničkou a také Toník P. ještě zůstali a jeli později.
Jeli jsme od bývalého Prioru šalinó, máme ji my, dříve narození, ZDARMA., tak proč toho nevyužít. Už jsme toho chození po dlažbě a kostkám měli dost.

Přátelé, děkuju za báječně strávenou sobotu ve vaší společnosti. Pavlíkovi H. přeju ještě hodně tanečních kroku v náručí s příjemnými děvčaty s Hané.

města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...