Procházka za uměním
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Procházka za uměním

22. 5. 2023

Je to pár dní, co byl Petr venku se psem a když se vrátil, ukázal mi na mobilu fotky. Nebyla na nich ani voda, ani jiné zázraky přírody, ale byly na nich malby. Ano malby, kterým se běžně říká grafity. Nefandím tomuto tzv. umění, ale to, co jsem uviděla, umění opravdu bylo. Alespoň mně se to tak jeví. Kresby zářily barvami, bylo vidět, že si dotyčný umělec dal opravdu záležet.

Nelíbí se mi pomalované zdi někde na domech nebo třeba vlacích a podobně. Jenže tyto malby jsou pod mostem nedaleko Baráčnické ulice, kde nikomu nevadí. Zvědavost je potvora, takže mi to nedalo a v sobotu odpoledne jsme se s pejskem vydali na procházku. Byla jsem opravdu překvapená, protože to nebyly nějaké čmáranice, ale postavy evokující fantazii autora obrázků a třeba i naši. Od jedné známe cestou domů jsme se dozvěděli, že to maluje  mladý kluk.

Chci se s vámi podělit o obrázky, které možná nejsou žádným uměním, ale třeba se vám taky zalíbí, je to zase z jiného soudku, není to ani poučné ani umělecké veledílo, ale říkám si, že když to zaujalo odpůrce grafitů, jako jsem já, tak to zaujme i někoho z vás.

Přeji všem pohodový zbytek května a krásné léto.

fotografování města a obce příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Nadi, my jsme již vícekrát na svých cestách narazili na opravdu hezké fotky pouličních umělců, které se s načmáranými graffiti nedají srovnávat. Třeba ve Varech jsou slušně pomalované veřejné WC. Až zanedlouho pojedeme do města, nafotím a ukáži... Díky za příspěvek :-)
Soňa Prachfeldová
Docela se ty šedé plochy prosvětlily. A vypadá to docela zajímavě. Nesnáším čmáranice tam, kde nemají být.
Elena Valeriánová
Zajímavá dílka, ten umělec určitě zaslouží pochvalu za to, že to nejsou jen ty nesmyslné čmáranice nebo sprosté obrázky. I graffiti už patří do našeho života a když jsou vyvedeny na "dobrém" místě tak proč ne. A ty vaše na dobrém místě jsou.
Irena Mertová
No ano, k tomu betonu se to hodí... :-)
Dana Puchalská
Nad'o, takové graffiti co vidím u Tvého článku se mi líbí. Aspoň oživí nudnou šeď. U nás je pár hezkých na trafostanicích.
Jana Šenbergerová
Jsou místa, kterým graffiti sluší a tvůrci, kteří jimi umí tato místa příjemně oživit. Je spousta ploch, na kterých mi nevadí, spíše naopak, ale také těch, kde nepotěší. Jejich tvůrce docela obdivuji, i když se mi mnohé výtvory nelíbí. Ty uvedené obrazy jsou docela zdařilé.
Jitka Hašková
Některé graffiti se mi líbí, ale tyto zrovna moc ne. Z Prahy mám zkušenost, že někde se objeví hezké graffiti, ale za několik dní už je počmárané a vlastně zničené.
Anna Potůčková
Já graffiti moc nemusím, nijak mě neoslovuje. Možná je to u mladých jiné, ale toto umění pro mě nic neznamená.
Blanka Lazarová
Nebudu se opakovat. Zuzka a Alena to vystihly i za mne.
Zuzana Pivcová
Viděla jsem také umělecké graffiti, ale snad jen dvakrát, jednou to bylo v Praze u metra Malostranská a podruhé v Mnichově při jízdě vlakem na okraj města. Bylo by fajn, kdyby opravdoví umělci měli pro své dílo vyhrazenou někde plochu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.