Moje Wiki
FOTO: Hana Píchová

Moje Wiki

4. 8. 2023

Už nějakou dobu řeším, jak uspořádat poznámky, které jsem si během let vystříhala z časopisů, vypsala z knížek nebo uložila z internetu, poznámky se mi hromadí ve složkách plastových i počítačových a nejde je nějak smysluplně uspořádat.

Když jedu do Prahy vlakem, mám ve zvyku si před zpáteční cestou dojít na nádraží do Luxoru, projít si tam knížky a ty co mě zaujmou, si vezmu ke stolku a listuji, než ohlásí že je můj vlak připravený, z jednoho místa restaurace je dokonce vidět i na tabuli s odjezdy vlaků. Vždycky si nějakou knížkou vyberu a cesta domů pak rychle uteče.

Před rokem mě zaujala kniha Sónke Ahrens s názvem Jak si dělat chytré poznámky. Popisuje metodu psaní poznámek a vytváření vzájemných vztahů mezi nimi. To bylo to, co jsem hledala. Polovinu knihy jsem zhltla během jízdy vlakem, a to to k nám do drsného pohraničí jede 3,5 hodiny, zbytek další den doma.

Psaní poznámek na katalogové lístečky popisované v knížce je v současné době už přežité. Napadlo mě, že určitě půjde najít nějaký program, který by s tím mohl pomoci. To víte, že se dal najít, a ne jeden, prošla jsem si recenze, stáhla si free verze programů a zkoušela, zatracovala a zase brala na milost, až jsem nakonec zůstala u dvou, Workflowy a Obsidian. Psaní v aplikaci mě dovedlo k markdownům, o jejichž existenci jsem nic nevěděla, ale nejsou složité a zajímavě usnadňují formátování psaní. To napíšete před slovo hvězdičku, za něj druhou a ejhle, slovo má jinou barvu. Nebo napíšete křížek a mezeru a text se vám zformátuje do odstavce, nebo do pododstavce, když napíšete křížky dva a tak dále. 

Asi si říkáte, o čem to tu tak nadšeně píšu a k čemu je to vlastně dobré. V podstatě jde o takovou osobní, na míru šitou obdobu Wikipedie. To nejzajímavější jsou hypertextové odkazy a tagy. Hypertextový odkaz (v markdownu se píše tak, že se zmáčkne pravý „alt“ a dvakrát písmeno F) znáte z internetu, je to takové to zvýrazněné slovo napsané jinou barvou, které vás pošle někam dál, většinou na reklamu. Pokud si v poznámkách dáte nějaké slovo do formátu hypertextového odkazu, odešle vás kliknutí na slovo na jinou poznámku, z té se zase můžete dostat k další poznámce, takže můžete propojovat nejrůznější témata, například zahradničení, vaření, bylinkaření. S tagy jste se už asi také setkali (píšou se tak, že se zmáčkne pravý „alt“ a současně písmeno x). Když si do nejrůznějších poznámek napíšu tag, např. #zařídit, tak zadáním tohoto tagu do vyhledavače programu na mě vypadne seznam všech poznámek, kde je takový tag napsaný, čili soupis všeho, co je třeba. 

Shrnuto, je to taková soukromá wikipedie z oblastí, které mě zajímají. takže už žádné hromady poznámek v různých složkách, ale vše pěkně pohromadě na jednom místě. A ano, je to zálohované v počítači a ano, dá se to vytisknout i do papírové podoby, pravda, v té tagy a hypertextové odkazy nefungují. Zapojila jsem se i do FB skupiny o metodě zettelkasten, a potěšilo mě, že i když jsem mezi jejich tématy o marketingu a managementu a organizaci času a práce přišla se svou zahradou a recepty, byla jsem mládeží bez předsudků přijata a když něco nevím, ochotně pomohou.

Takže, kdo má potřebu uspořádat si poznámkový archiv, s chutí do toho, cestička je vyšlapaná.

Internet a Vy počítače
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Tohle je na mně moc složité. S PC pracuji už docela dlouho, mám ráda jednoduché věci. Proto jsem k Vánocům dostala moc hezký zápisník a je po problému. Tak málo toho zase neumím a to mi k životu stačí. Ostatním přeji hodně úspěchů.
Vladislava Dejmková
Stojí za to o něčem takovém vědět. Děkuji.
Pavlína Vavříková
Velmi mě zaujal váš článek, díky za informace, zkusím je také využít.
Taťana Veselá
Hanko, díky za sdílení. Mám podobný "problém" poznámek všude možně, ale nevím nevím, zda se dopracuji k tomu, co vy... Jste dobrá!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.