Žádná kabelka není nožkou holuba, abychom ji kroužkovali
FOTO: Jana Mesarčová

Žádná kabelka není nožkou holuba, abychom ji kroužkovali

28. 7. 2023

Nedávno opustila módní svět anglicko-francouzská hvězda Jane Birkin, která inspirovala k výrobě tzv. Birkinky, ikonické dámské funkční kabelky značky Hermes, ovšem dostupné jen pro prachatou smetánku.

Trh a poptávka si poradil a nabídl cenově dostupné napodobeniny této elitní kabelky i pro ženy neprachaté. Aby ne, vždyť Birkinka byla navržena podle myšlenkové mapy moderní ženy, která na své pracovní cesty do kabelky vměstnala svůj pracovní stůl, kosmetický stoleček, noční stoleček i lékárničku, včetně mini baru a fochu ze spíže, tedy byla navržena organizovaně prostorná, do které se vejde vše, co pracující žena potřebuje, a především, nic z ní nevytrousí. Máte také podobnou doma?

Já nejsem marnotratně prachatá a nežiji se smetánkovým donátorem, který by ukotvoval svůj společenský status nákupy u módního domu společnosti Hermes. Žádný můj outfit nevylepšuje originální Birkinka. Ale ovšem, že jsem si cenově dostupnou vzdálenou napodobeninu kabelky koupila (u Geoxu). A unosila ji do roztrhání (nebyla z krokodýla, víte?). Ale po pravdě, v době, kdy Birkinka vystřelila na výsluní, někteří obyčejní smrtelníci v Česku včetně mne o trendu kabelky neměli ani páru (společnost Hermes začla kabelku vyrábět v roce 1984). Zaostřit na tuto kabelku jsme mohli u výkladů až po sametovce, kdy se podařilo vycestovat a, s pusou dokořán a řízkem v ruce, inspirovat se.

Tak nějak vyplývá, že se taktéž nepohybuji v těsné blízkosti sběratelů, kteří Birkinky zvolili za předmět svých investic. Zkrátka, namísto nemovitosti či obrazů si kupují kabelky. Že nepoměr? Kdepak. Prodejní cena u originálních nefalšovaných výhradně ručně vyráběných Birkinek z telecí kůže, kůže z aligátora, ještěrky nebo pštrosa startuje cca od 250 000 Kč a dokáže vyrůst do několika milionů (11,1 mil Kč). Např. Victoria Beckham těchto kabelek má údajně na 100 kusů v hodnotě 2 mil. dolarů, 200 kusů jich má Jamie Chua ze Singapuru, která je považována za největší sběratelku Birkinek. Čili, žádnou echt Birkinku, co by sběratelský kousek, jsem nikdy nedržela v ruce, čímž jsem si nemohla prohlédnout a ošahat ani neodmyslitelný „clochette“ (fr. zvoneček), který tvoří zámek a klíč uložený ve speciálním koženém poutku.

Proč jsem se rozhodla o Birkinkách vůbec psát, když jsem tomuto luxusu tolik vzdálená z pohledu vlastnictví a investic? Odpovím vám třemi slovy: praktičnost, elegance, nadčasovost. Podle mne typ této kabelky je velmi praktický a umocní každé její nositelce ženskost, byť nemusí být notně z dílny Hermes. Taková kabelka však nesmí být doplňkem k „luxusní“ teplákové soupravě, špinavým a sešmajdaným botám a božínku, okroužkovaná reflexní páskou, jak je tomu mnohdy v Česku zvykem.

Hodnocení:
(4.3 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Vůbec se nezajímám o nějaké takové kabelky,nosím úplně obyč od Vietnamců,malou černou a křížem přes tělo,aby mě nemohl někdo okrást nebo ji neztratila.Já kabelce říkám mošna,mám tam jen nejpotřebnější věci jako peněženku,kapesníčky,klíče od domu a od auta, nůž,propisku,malou lupu,náplast, žvýkačky. Fakt bych nechtěla tu birkinmošnu ani zadarmo,je hnusná,moc velká,hnědá!!! (nesnáším hnědou barvu), předražená,uniká mi smysl mít klíček přivěšen - kdyby někdo chtěl loupit,tak odřízne klíček a odemkne si.....
Marie Dolníčková
nosím na kabelce reflexní pásku, no a co, mám ji i na chodítku, no a co, snad mě jednou řidič nepřehlédne, protože těžko rychle uhnu... na kabelce do divadla ji nemám, mám doprovod... a jestli je kabelka na obrázku "birkinka" - tak děkuji, nechci ani zadarmo...
Jarmila Komberec Jakubcová
Birkinka není žádný "kabelkový zázrak". I do běžné kabelky se vejde spousta věcí. Nevím proč by se na birkinku nemohl dát třeba reflexní pásek nebo co si zrovna majitelka přeje. Uniká mi smysl článku. Třeba co myslím "luxusní teplákovou soupravou se šmajdavými botami"? Já třeba když jdu na vycházku s NW holemi nosím legíny, tričko a starší sportovní boty /jsou vyšlápnuté/ a jdu s batůžkem, abych měla volné ruce. Je to podle vás špatně? Poraďte tedy co mám nosit?
Jiří Dostal
:-) :-) Nápor na inteligenci jako test spolku MENSA... :-) :-)
Alena Velková
Ani já tuto kabelku neznám...moje kabelky se vyznačují tím, že se do nich také vejde kde co, ale pokud chci vylovit něco konkrétního, tak to dá fušku, zejména pak klíčky od auta...proto jsem si nedávno koupila nové auto, které se otevírá zmáčknutím čudlíku na klice a klíčky nemusím vyndavat...po přečtení článku mě napadá, jestli by bylo bývalo nebylo levnější si koupit praktickou Birkinku :-))
Soňa Prachfeldová
No vidíte, jsem zaostalá, tento název kabelky slyším poprvé. I v mých praobycejnych kabelách mám vše možné a věčně něco lovim. Podobnou mám, ale přes rameno.
Jitka Hašková
Když vidím birkinku na obrázku, tak vidím, že je to pro mne naprosto nevyhovující kabelka.
Jarmila Komberec Jakubcová
Birkinku jsem dostala před léty jako dárek k narozeninám. Je to velmi praktická kabelka a občas jí nosím. Nechápu jak autorku článku napadlo, že někdo tuto kabelku "kroužkuje" a i kdyby se tak stalo je to jen a jen věc majitelky zmíněné kabelky. Jak jsem psala bezpečnostní pásek mám na batůžku a snímat ho nehodlám, že se nelíbí. Jako řidička vím, jak je potmě špatně vidět chodec. Ať si každý nosí co chce a co mu vyhovuje.
Olga Škopánová
Ona ta reflexní páska může někdy zachránit život, ale co je to proti praktičnosti, ženskosti a eleganci, pro to se vyplatí riskovat i život.
Irena Mertová
Tak to vám paní Jano pěkně děkuji :-). Neodolala jsem a celé dopoledne projížděla internetové obchody, až jsem si objednala hezkou koženou kabelku (i když typ birkin to není).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.