Pozvánka do Zooparku
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Pozvánka do Zooparku

8. 9. 2023

Letošní září se chová jakoby se mu do podzimu vůbec nechtělo. Využili jsme toho a domluvili jsme se s dcerou, že se pojedeme podívat trochu dál od našeho bydliště.

Není to dlouho, kdy si syn s rodinou udělali výlet do Zooparku v Chomutově. Je to už hodně let, kdy jsme se tam byli podívat. Bylo to chvíli po jeho otevření a navíc v zimě, takže si z toho moc nepamatujeme. Zvolili jsme všední den, abychom se vyhnuli masám lidí o víkendu a volba padla na středu 6.9.23. Vzhledem k tomu, že teplota venku byla víc než letní, stačilo lehké oblečení, dost vody pro nás a pejska a něco na zakousnutí. Je zajímavé, že v těchto vedrech se silničáři rozhodli opravovat silnice, takže jsme cestou párkrát stáli ve frontě. Nakonec jsme po malém bloudění v Chomutově ve zdraví dorazili k braně místa určení.

Zoopark Chomutov, do prosince 2018 nazýván Podkrušnohorský zoopark Chomutov, je jednou z nejmladších českých ZOO, rozlohou je největší. Vznik dnešního zooparku se datuje k r. 1975, kdy byl uskutečněn návrh vybudování rozsáhlého lesoparku, který navazoval na nedaleké Kamencové jezero. Jako prvnímu československému zoo se podařilo odchovat kormorány  a pelikány. Bylo zde založeno Středisko ekologické výchovy, které pořádá výuku jak pro školy, tak i pro veřejnost. V roce 2023 otevřel Zoopark medúzárium jako jediné ZOO v Česku a na Slovensku.

A nyní trochu vody. Další naše návštěva se týkala Kamencového jezera. Pamatuji si, že jsem u něho byla jako dítě na školním výletě. První zmínka  sahá do 18. století, kolem r. 1813-1815. Jako přírodní útvar je jedinečné, ojedinělé ve světovém měřítku. Jeho šířka je 240 m, délka 676 m, rozloha 15,98 ha, maximální hloubka 4 m. Bohužel je oplocené, koupání jen za peníze. Musela jsem se dovolit, když jsem chtěla udělat pár fotek. Naproti jezeru se přes silnici nachází ještě jedna vodní plocha. Jedná se o Velký otvický rybník , který je větší než jezero . Má rozlohu 16,95 ha, vznikl v r. 1963-1967, průměrná hloubka je 3,6 m a vypadá moc hezky.

Domů jsme se vraceli sice značně unaveni, ale šťastní. Stálo to opravdu za to a kdo nezná tento kout naši vlasti, tomu návštěvu doporučuji. Je na co se dívat jak v ZOO, tak u vody. Zvu vás na malou fotoprocházku, sice jsme neviděli úplně všechno, ale jako pozvánka by to mohlo stačit. Druhy zvířat nechám na vás, byli jsme tam v poledne, zvířátka měla polední pauzu. Přeji všem hezký a spokojený podzim.

 

S využitím wikipedie

 

fotografování Letní soutěž 2023 příroda
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Tato dvě místa znám pouze z médií. Takže dík za fotky.
Eva Mužíková
Škoda že je to trochu z ruky, mám ráda takové výšlapy za zvířátky. Tak alespoň takto jsem se mohla pokochat.
Anna Potůčková
Nadi pozvánka super, od však daleko. Na dohození kamenem mám ZOO Zlín-Lešná, takže pokud bych chtěla za zvířátky pojedu na Lešnou. Chválím Tvé krásné fotografie!!!
Daniela Řeřichová
Naďo, hezké obrázky. Vzhledem k tomu, že jsem v Chomutově trávila jako dítě prázdniny a stále tam navštěvuji příbuzné, tak Zoopark i Kamencové jezero dobře znám. Loni jsem byla dost zklamaná, že v Zoo bylo málo zvířat a cesty poněkud neupravené.
Věra Ježková
Naďo, hezká pozvánka. Jen ty mořské potvory nemusím. :-)
Alena Tollarová
Do chomutovského zooparku jezdíme s vnoučaty každé prázdniny. Právě že jde o menší zoo, tak se snadno celá projde a dětem to vlastně stačí. Její rozloha je dána pastvinami kolem, které jsou využity pro pastvu zvířat, do kterých je možnost se vydat ze zooparku safari expresem. Toho jsme letos využili a svezli se jím. V zooparku je čapí hnízdo, kde čápi zůstávají i přes zimu. O Kamencovém jezeře vím, ale letos poprvé jsme se tam byli i vykoupat. Cesta sice byla delší, ale stálo to za to. Celodenní vstupné 50 Kč za dospělého a 40 Kč pro dítě k tomuto světovému unikátu, vybavenému pro pohodové koupání, mi nepřipadá vůbec vysoké, naopak! Určitě jsme tam nebyli naposledy.
Zuzana Pivcová
Bezvadné. Kdysi jsem se díky nějakému kvízu dověděla, že tento zoopark je naše největší zoo. Do té doby jsem si myslela, že to je Praha. Díky za pestrou vycházku.
Alena Velková
Výborný nápad...pošlu tam syna s rodinou. Ještě jsem ti Nadi chtěla odpovědět na tvojí reakci u mého článku Oheň na střeše...co kdybys tu příhodu s kaskadérama sepsala? A určitě máš spoustu dalších v zásobě. Poděl se s námi!
Jan Zelenka
Nádhera, Naďo. Takový výlet bych taky potřeboval.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.