Moje radosti v téměř devadesáti letech
Ilustrační foto: Pexels

Moje radosti v téměř devadesáti letech

11. 9. 2023

Dovolte, abych nejdříve uvedla svůj ročník narození  - 1934, abyste lépe pochopili, proč právě to, o čem budu psát, mi dělá radost. Tedy hned ráno jsem ráda, že jsem se probudila a nic mě nebolí. Tak si ještě na posteli zacvičím.

Nejdříve vztyčím chodidla a pak s nimi různě hýbám doleva, doprava nebo kroužím oběma směry, abych v nohách rozproudila krev a mízu. Pak nohy pokrčím s chodidly na lůžku a v souladu s dechem cvičím paže a nohy tak, že je střídavě skrčuji a napínám. Dále v roznožení sklápím střídavě kolena k druhé noze, abych protáhla i svaly na bocích těla a nakonec dělám pažemi i nohama pohyby jako při jízdě na kole.

Po opuštění lože pak cvičení dokončím tím, že po nastavení správného držení těla - temeno a kostrč ve svislé ose - si opakovaně s nádechem stoupnu na špičky se současným "opřením dlaní o zem", přitom vnímám, jak se mi krásně zatáhlo břicho i zadek a já s hlavou hrdě vztyčenou jdu do koupelny udělat ranní rituál - rozproudění krve studenou vodou a pak po masáži ručníky následuje učesání, namazání kůže a oblékání.

Následuje snídaně - u mne vajíčko naměkko a zeleninová polévka, a to od té doby, co jsem po nějaké doporučené dietě na zhubnutí dostala dnu. Teď, pokud nejím vnitřnosti a vývarové polévky, prostě potraviny, ve kterých jsou puriny, které dnu vyvolávají, tak mám pokoj. A já si k tomu přidala  ještě tabu na všechno uzené a grilované, protože jsem přesvědčena, že látky v nich obsažené našemu zdraví škodí.

A co jinak? Mám 3 děti (syn je již také senior), 4 vnoučata a 2 pravnoučata, která mi dělají radost. Jsem stále aktivní, vedu cvičení seniorů a zdravotně oslabených v Sokole, jsem autorkou, jak já to nazvala, minicviků, t.j. nepatrných pohybů, které ovlivní třeba protažení šíje nebo narovnání zad. Dále chodím na cvičení paměti ve Šlejnické a do ELPIDY na zpěv, který miluji.

Sbírám také vtipy, mám jich v počítači již 6 stránek. Na ukázku jeden z posledních: Přijde muž domů a říká: "To je  horko, 35 stupňů ve stínu." Na to manželka: "A kdo ti říkal, abys chodil ve stínu?" 

A tím své povídání končím.

cvičení Letní soutěž 2023 zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 38 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva T.
Krásný den paní Evo. Je mi 66 a po přečtení Vašeho příspěvku se stydím! Jaká jsem to lenora. Závidím Vám protože já jsem s lety nějak zlenošila. Stále si říkám "sedni na to kolo" ale nějak se mi toto nedaří překonat. Ale mám velkou zahradu a tak se "utěšuji" že mám aspoň "nějaký pohyb". Ale vím, že to není ono. Tak Vám přeji spoustu krásných dní.
Lenka Kočandrlová
Asi je dobré se dožít ve zdraví a pohodě takového věku,každému se nepodaří. Nevím,kolika let se dožiju já,spíš méně,rodiče + v 69 a 81 letech,prarodiče taky nic moc,je to dáno asi náhodnou volbou a genetickými předpoklady. Tak se nechám překvapit,ale do cvičení se mi nechtělo nikdy a tak to ani na stará kolena měnit nebudu.Buď - anebo.
Jitka Caklová
Každý má život takový, jaký si ho udělá. Už vidím lékaře, jak takovéto kapky předepisují, když sami neznají složení, ani účinky. Skončili by jako nepotřební na okraji společnosti, kdyby jen polovina lidí, v jakémkoliv věku, pečovala o své tělo i Ducha, jako paní Eva.
Marta Novotná
Klobouček dolů a hodně dalších aktivních a spokojených let :-)
Elena Valeriánová
Paní Evo, máte můj obdiv. Váš optimismus a postoj k životu by měl lékař předepisovat jako kapky, 3x denně jednu kapku na dobrou náladu.
Zuzana Pivcová
Jste obdivuhodná a přeji Vám ještě hodně příjemných let.
Jitka Caklová
Krásné!!! I když je mi o 15 let méně, moje ranní probouzení je opět bezbolestné, nádherné. Nejprve jsem však musela dospět k poznání, že vše co jsem po dlouhá léta pro svůj spokojený život hledala u druhých, nakonec musela nalézt u sebe. Základ je láska k sobě ♥♥♥
Marie Magdalena Klosová
Milá paní Evo, kéž Vám ta vitalita vydrží ještě hodně,hodně dlouho. Máme Vám co závidět. Mějte se krásně. mm
Danka Rotyková
Evo, jste bezvadná. Přeji Vám ještě hodně takových rán, jak je krásně popisujete.
Soňa Prachfeldová
Milá paní Evo, klobouk dolů i s poklonou. Obdivuhodná, hned zítra ráno se zkusím takto protáhnout po probuzení. Je to opravdu o tom, když pomáháte druhým, zároveň i sobě, protože člověka aktivita udržuje ve formě. Přeji vám zdraví, elán, vše dobré!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.