Sladkosti v propadlišti dějin
FOTO: Pinterest

Sladkosti v propadlišti dějin

14. 11. 2023

Vitacit, Sisinky, Pedro… Nedávno jsem otevřel starý atlas a tam jsem našel – obal od čokoládové tyčinky Milena. To mne inspirovalo, že jsem začal pátrat a vzpomínat, jaké všechny sladkosti jsme mlsaly/i jako malé děti.

Později jsem přidával další značky, až jsem si přestal být jistý, co jsem mlsal sám jako malý v 50. a 60. letech a co jsem kupoval svým dětem v sedmdesátých a osmdesátých. Naštěstí pomoc je jednoduchá: doplňte mě nebo opravte, kde se pletu. Nemá smysl kolem toho vzpomínat a spřádat příběhy, jednoduše vám opíšu svůj seznam a vy si s tím poradíte.

Mejdlíčko, bonbóny Atlasky, bonbóny Fialky, Angrešty nebo Maliny, bonbóny Hašlerky. Peprmintové či jaké Lesněnky (zelené kloboučky), dlouho cumlané špalíčky, později bonbóny Bon Pari. Ovocné Sisinky, geniální kostičky Žužu. Dvousložkový šumák (červená a bílá kostička), později Šuměnky, Furé s griotkou (bonbóny s náplní), lékořicový pendrek (odmítal jsem), nesmrtelné Lentilky (daly se dobře sypat do pusy). Lipo (ovocný cukr?).

Tyčinka Milena, tyčinka Kofila, tyčinka Deli, oplatky Disco, oplatky Vlnky (mňam!), oplatky Kávenky nebo Kávěnky, později čokoládové Miňonky. Čokoláda Zora, čokoláda Orion, čokoláda Figaro (nemyslím fidorku). Kakao Granko (nevím, jestli se dělá). Rumové Pralinky (óóó!).

Ovocit, Vitacit, žvýkačky Pedro a Bajo. Kočičí jazýčky tu jsou pořád. Kyselý drops taky. Pro pořádek jmenujme i Soletky, což ale byly tenké slané tyčinky.

Už mi došly nápady, nastupte prosím se svými. Přidám jen jednu vzpomínku, jak jsme jako děti šli (zde správně „i“) do biografu, což bylo jen sto metrů přes klidné Karlovo náměstí a přes ulici do kina Lido Bio. Samozřejmě jsme si v levé pěsti nesli peníze na lístek (50 haléřů?) a v pravé sáček s bonbóny.  Během představení měla sáček nejstarší holka na zemi pod sebou nebo mezi nohama (jistota je jistota). Když jsme šli zpátky, dokonce jsme se o něj někdy rvali, neboť někdo dostal chuť na další dřív než ostatní. A mně se zdá, že znovu cítím jemnou chuť fialek nebo měkkost barevných Žužu. Kéž by to takhle bývalo bylo pořád.

gastronomie vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Navrátilová
Zoretka, vaječná. Milovala jsem ji. Ještě byla čokoládová a jogurtová. Čokoládová mě nezaujala a jogurtovou si ani neuvědomuju.
Karel Fabis
Proč se to všechno přestalo vyrábět? Můžou za to zahraniční vlastníci našich fabrik?
Lenka Kočandrlová
To člověk úplně cítí tu chuť na jazyku,jen co si přečte ty názvy....Kávová zrnka bývala malá,zelená nebo hnědá,uvnitř byla nějaká větrová vodička ? Kupovávali jsme si vážené zdravotní bonbóny,byly mezi nimi zelené šestiboké s křížkem,včelka s medem a další,voněly po apatyce,zvláštní větrová vůně. U nás ve Varech se prodávaly v drogerii Větrové pokroutky s vřídelní solí,byly zároveň slané i nasládlé. Energit - v malém balení byly dvě kostičky za 20 hal,nebo celá papírová krabička za 3,00 Kčs,hroznový cukr. Domů jsme kupovávali sušenkovou lisovanou směs,cca půl kila v papírové čtvercové krabici.Pečlivě se sušenky rozdělily na stole podle druhů (měly všechny stejnou chuť,jen jinou ražbu na líci),každý z nás dostal stejný počet kousků a dělitel mohl mít i o jednu-dvě víc... Mejdlíčko za tabulku stálo 0,20 Kčs, pokaždé jsem byla zklamána tou hnusnou chutí,ať bylo barvy žluté,růžové nebo bílé. Povídalo se,že nejlepší ,opravdu jedlé je hnědé,ale to jsem snad nikdy ani neviděla. Dětství,krásné i smutné,kde jsi ????
Anna Potůčková
Pohádky se vyráběly také u nás ve SFINX Holešov-Všetuly. A pak ještě kdo pamatujete zimní a letní směs v plechovkách. A také ta kulatá lízátka na bíle tyčince. No yvrábělo se toho u nás dost I Alenou T. zminované Bari mandle, které jsem také měla moc ráda. Také klokanky si pamatuji. Do čokoládoven jsem nastupovala v r. 1988 a vydržela tam až než jsem odešla do důchodu v r. 2019.
Hana Nováková
Vrátil jste mě do dětství, což zvláště pak v tomto, ne moc dobrém zdravotním období, mi vylepšilo náladu. Pěkný, čtivý článek za který děkuji Hana
Ludmila Černá
Milá vzpomínka. Já milovala nugátovou čokoládu a Pohádky. Pamatujete? Malá čokoláda a na zadní části obalu byla napsaná pohádka. Dokud byly bonbóny vážené, byly lepší. Hlavně fialky. No a žužu! Lipo a energit taky, samozřejmě.
Jaroslav Vrabec
Výborný článek...jako vždy. Milá vzpomínka na dětství a mladá léta.
Marcela Pivcová
Pane Čepelko, pro Vás a ostatní zájemce dávám odkaz na můj někdejší příspěvek Co jsme mlsali aneb Retrocukrárna z 19.7.2019. Naše "mlsoty" byly z duhé poloviny padesátých let a začátku let šedesátých.
Alena Tollarová
A kam zmizely barimandle?
František Srholec
Děkuji za článek...moooc vzpomínek,děkuji.František

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.